Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020: Οι Κρητικοί, μαζί με όλον τον κόσμο, πανηγυρίζουν την έλευση του νέου έτους. Ωστόσο κανένας δεν ήξερε πώς μία μέρα πριν, στις 31 Δεκεμβρίου, στην πόλη Γουχάν στο κέντρο της Κίνας είχε κάνει την εμφάνισή του ένας νέος ιός ο οποίος θα άλλαζε τις ζωές όλων των ανθρώπων στη Γη.

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι Κινέζοι ονόμασαν τον ιό 2019-nCov ενώ στις 11 Φεβρουαρίου ο ΠΟΥ τον ονομάζει covid-19 (κορωνοϊός).

Η ταχύτητα της εξάπλωσής του είναι απίστευτη καθώς μέσα σε λίγους μόλις μήνες εντοπίστηκαν κρούσματα σε όλες τις χώρες του κόσμου προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε όλους τους τομείς της ζωής αλλά και στις δομές υγείας.

Μέσα σε δώδεκα μήνες ο ιός άλλαξε άρδην την καθημερινότητα, έκλεισε μέσα στα σπίτια περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους, κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία και προκάλεσε μία νέα κανονικότητα η οποία δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί.

Ο απολογισμός του κορωνοϊού για το 2020 είναι τραγικός καθώς ήδη έχουν εντοπιστεί πάνω από 76 εκατομμύρια κρούσματα κι έχουν πεθάνει πάνω από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι. Παράλληλα, ο ιός έχει μεταλλαχθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του έτους ωστόσο μία μετάλλαξή του στα τέλη του 2020, που εντοπίζεται στην Βρετανία, σημάνει νέο παγκόσμιο συναγερμό καθώς φέρεται να είναι κατά 70% ακόμα πιο μεταδοτικός.

Στην Ελλάδα ο κορωνοϊός κάνει την εμφάνισή του στις 26 Φεβρουαρίου και στην Κρήτη στις 11 Μαρτίου.

Από τότε μέχρι σήμερα, στα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν πεθάνει 27 άτομα από κορωνοϊό ενώ έχουν εντοπιστεί πάνω από 2.500 κρούσματα.

Το cretapost, σας παρουσιάζει σήμερα πώς έζησε η Κρήτη την πανδημία του κορωνοϊού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

27 Φεβρουαρίου: Έρχονται τα πρώτα μέτρα – Ακύρωση καρναβαλικών εκδηλώσεων

Στις 26 Φεβρουαρίου εντοπίζονται τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας το πρώτο κύμα του ιού. Μία μέρα μετά, η κυβέρνηση ακυρώνει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις για προληπτικούς λόγους και δέχεται σκληρή κριτική από την κοινωνία και τους διοργανωτές. Στο Ρέθυμνο οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν για ζημιά 10 εκ. ευρώ.

11 Μαρτίου: Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη

Στις 11 Μαρτίου επιβεβαιώνεται το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη. Πρόκειται για έναν 45χρονο που είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Αθήνα. Ο ίδιος έμεινε σε κατ’ οίκον καραντίνα και ανέρρωσε πλήρως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη εντοπίστηκαν περίπου 2.500 κρούσματα κορωνοϊού με τα περισσότερα να καταγράφονται στο δεύτερο κύμα του ιού (πάνω από 1800 κρούσματα) ενώ στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύτηκαν πάνω από 400 άτομα.

Παράλληλα, στο νησί έφτασαν και διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊού από τα Δωδεκάνησα με αεροδιακομιδή. Η μεταφορά τους έγινε σε ειδική κάψουλα.

11 Μαρτίου: Κλείνουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα – Τα μέτρα έως το πρώτο lockdown

Την ώρα που η Ελλάδα μετρά 99 συνολικά κρούσματα κορωνοϊού η κυβέρνηση αρχίζει να λαμβάνει μέτρα κατά της διασποράς του ιού. Στις 11 Μαρτίου αποφασίζεται το κλείσιμο σχολείων και δύο μέρες μετά κλείνει η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή έλαβαν έκτακτο ειδικό επίδομα ύψους 800 ευρώ. Στις 18 Μαρτίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνει την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων 10 ατόμων και άνω. Την επόμενη ημέρα 19 Μαρτίου κλείνουν όλα τα 12μηνα ξενοδοχεία της Ελλάδος. Στο Ηράκλειο μένει ένα ανοιχτό.

12 Μαρτίου: Κρητικός ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό στην Ελλάδα

agiomyrgiannakhs-portretoΟ πρώτος νεκρός από επιπλοκές του κορωνοϊού στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 12 Μαρτίου. Πρόκειται για τον 66χρονο, Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό στην Αμαλιάδα, με καταγωγή από την Κρήτη. Ήταν ένας από τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους που επέστρεψαν με κορωνοϊό από το ταξίδι τους.

Η κηδεία του έγινε σε στενό οικογενειακό περιβάλλον ενώ προκάλεσαν αίσθηση τα μέτρα προστασίας που λήφθηκαν καθώς οι άνδρες του γραφείου τελετών φορούσαν ειδικές άσπρες στολές.

Eurokinisi/ilialive.gr
Eurokinisi/ilialive.gr

23 Μαρτίου: Η χώρα μπαίνει σε καθεστώς Lockdown

Από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου η χώρα μπαίνει σε καθεστώς lockdown. Επιβάλλονται περιορισμοί στην κυκλοφορία και στη ζωή μας μπαίνει ο αριθμός 13033 και τα sms μετακίνησης.

Το Ηράκλειο, όπως και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος, μετατρέπεται σε μία έρημη… πόλη.

25 Μαρτίου: Πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Κρήτη ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής

Στις 25 Μαρτίου καταγράφεται ο πρώτος θάνατος από επιπλοκές του κορωνοϊού στην Κρήτη. andreas-hilbollΠρόκειται για τον 42χρονο Γερμανό καθηγητή, Andreas Hilboll, ο οποίος είχε έρθει στο Ηράκλειο για μία σειρά σεμιναρίων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μία ημέρα μετά γίνεται η κηδεία του στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου βάση υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρήτη θρηνεί 27 νεκρούς από κορωνοϊό για το 2020. Στο πρώτο κύμα του η Κρήτη θρήνησε τρεις νεκρούς (έως τις 31 Αυγούστου) ενώ στο δεύτερο κύμα καταγράφηκαν 24 νεκροί (έως τις 24 Δεκεμβρίου).

Παράλληλα, νοσηλεύθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας 415 άτομα στα νοσοκομεία της Κρήτης και καταγράφηκαν 68 εισαγωγές στις ΜΕΘ του νησιού.

Δείτε εδώ τα θύματα του κορωνοϊού στην Κρήτη

1 Απριλίου: Πρεμιέρα με… προβλήματα για την «ηλεκτρονική τάξη»

Στη 1 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή η εκπαίδευση των μαθητών μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της πλατφόρμας «e-class». Ωστόσο, η «πρεμιέρα» είχε τεράστια προβλήματα καθώς το σύστημα έπεσε ενώ για καιρό εκπαιδευτικοί και μαθητές αντιμετώπιζαν μεγάλη δυσκολία στο να συνδεθούν κατά τις ώρες αιχμής.

19 Απριλίου: Ένα διαφορετικό Πάσχα – «Άδειες» οι εκκλησίες, σούβλισμα στις ταράτσες

Από αρχές Απριλίου όλα τα κυβερνητικά στελέχη διεμήνυαν σε κάθε τόνο πως το Πάσχα του 2020 θα είναι «εντελώς διαφορετικό» εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Από τη πλευρά της η Εκκλησία της Κρήτης από τη πρώτη στιγμή υιοθέτησε όλα τα μέτρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδες και του Πάσχα, τα Κοιμητήρια, οι εκκλησίες και οι Μονές ήταν κλειστές με τους πιστούς να παρακολουθούν όλες τις Ιερές Ακολουθίες αλλά και την Ανάσταση σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου. Μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά, το Άγιο Φως δεν έφτασε στην Κρήτη.

Την ημέρα του Πάσχα, 19 Απριλίου, οι Κρητικοί το γιόρτασαν σουβλίζοντας αρνί σε ταράτσες και μπαλκόνια.

4 Μαΐου: Άρση του lockdown – Από την παύση των sms μέχρι το άνοιγμα καταστημάτων

Αρχές Μαΐου αρχίζει σταδιακά η άρση του lockdown και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Στις 4 Μαΐου γίνεται η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η παύση των sms ωστόσο γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εργαζόμενους, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κλειστούς χώρους. Στις 11 Μαΐου ανοίγει το λιανεμπόριο και ξεκινούν τα μαθήματα μόνο για την Γ’ λυκείου με την εφαρμογή κανόνων υγιεινής, τήρηση αποστάσεων και εκ περιτροπής διδασκαλίας, κάτι που συνεχίστηκε και στις υπόλοιπες βαθμίδες. Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι εκκλησίες για τους πιστούς με χρήση μάσκας μέσα στους ναούς ενώ την επόμενη ημέρα επαναλειτουργούν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις και εκτός περιφερειακής ενότητας. Η εστίαση και τα καφέ ανοίγουν στις 25 Μαΐου με τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων μόνο σε εξωτερικούς χώρους και τήρηση αποστάσεων μεταξύ αυτών. Την 1η Ιουνίου ανοίγουν όλα τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι θερινοί  κινηματογράφοι. Επίσης επαναλειτουργούν και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

1 Ιουλίου: Restart tourism: Ανοίγει ο τουρισμός και στην Κρήτη

Την 1η Ιουλίου ανοίγει ο τουρισμός και στην Κρήτη με συγκεκριμένους υγειονομικούς κανόνες και προϋποθέσεις. Δεν γίνονται τεστ σε όλους τους τουρίστες παρά δειγματοληπτικά βάση ενός QR code. Στην Κρήτη πραγματοποιούνται καθημερινά 1.100 τεστ στα αεροδρόμια (825 στο Ηράκλειο και 275 στα Χανιά).

Από τα μέσα Ιουνίου οι ξενοδόχοι προετοίμαζαν τα καταλύματά τους ενώ στην Κρήτη άνοιξαν περίπου οι μισές ξενοδοχειακές μονάδες. Μάλιστα, υπήρχαν ξενοδοχεία «καραντίνας» – τρία στο Ηράκλειο κι ένα σε κάθε άλλη περιφερειακή ενότητα της Κρήτης – που φιλοξενούν τους τουρίστες που είναι θετικοί στον ιό.

Στην Κρήτη καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν έφτασαν περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες με τις απώλειες να αγγίζουν περίπου το 75%.

Ο τουρισμός ήταν το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Δεν είναι τυχαίο που τόσο ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού όσο και το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και οι τουριστικές περιοχές ήταν… έρημα.

Δείτε εδώ τις συνέπειες που προκάλεσε η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού

8 Αυγούστου: Εστίες κορωνοϊού σε περιοχές της Μεσαράς

Οι πρώτες εστίες κορωνοϊού στη Μεσαρά εντοπίστηκαν στις 8 Αυγούστου με αφορμή ένα ηλικιωμένο ζευγάρι το οποίο ενώ είχε συμπτώματα δεν ενημέρωσε τις αρχές. Ετεροχρονισμένα υπεβλήθη σε τεστ το οποίο βγήκε θετικό. Αμέσως σήμανε συναγερμό στους τοπικούς φορείς με τον δήμαρχο Φαιστού να καλεί την μονάδα του ΕΟΔΥ στην περιοχή. Μέχρι μέσα του Αυγούστου είχαν εντοπιστεί 8 συνολικά κρούσματα στη περιοχή με τους τρεις να εισάγονται στο νοσοκομείο. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στα κρούσματα ήταν και δύο αντιδήμαρχοι Φαιστού.

12 Αυγούστου: Ρολά στην… εστίαση τα μεσάνυχτα

Μέσα Αυγούστου τα κρούσματα αρχίζουν να ανεβαίνουν με την κυβέρνηση να αποφασίζει, για προληπτικούς λόγους, το κλείσιμο της εστίασης και των καφέ στις 12 τα μεσάνυχτα και στο Ηράκλειο.

24 Αυγούστου: Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στα Χανιά

Η κυβέρνηση ανακοινώνει έκτακτα περιοριστικά μέτρα για τα Χανιά. Μεταξύ αυτών αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση, απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο, στην εστίαση επιτρέπονται 4 άτομα ανά τραπέζι εκτός αν έχουν α’ βαθμό συγγένειας που μπορούν να κάτσουν 6 άτομα μαζί ενώ η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

1 Σεπτεμβρίου: Έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στο Ηράκλειο

Από τις 6 το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο τίθενται σε ισχύ τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα. Πρόκειται για τη δεύτερη περιφερειακή ενότητα της Κρήτης (μετά τα Χανιά) που έχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

12 Σεπτεμβρίου: Συγκεντρώσεις κατά της μάσκας στα σχολεία

Λίγο πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους η κυβέρνηση αποφασίζει την χρήση μάσκας από μαθητές όλων των σχολικών μονάδων (εκτός των παιδικών σταθμών). Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις από χιλιάδες γονείς που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα,  μεταξύ αυτών και την Κρήτη. Στο Ηράκλειο αρκετοί γονείς και μαθητές συμμετείχαν σε συγκέντρωση. Εξαιτίας όμως της απαγόρευσης των συναθροίσεων που είχε τεθεί σε ισχύ σχηματίστηκε σε βάρος των διοργανωτών δικογραφία η οποία στάλθηκε στον εισαγγελέα.

14 Σεπτεμβρίου: Αγιασμός στα σχολεία: Οι λάθος μάσκες, τα επεισόδια και το… κήρυγμα του ιερέα

Μία ημέρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση έστειλε σε όλα τα σχολεία μάσκες προκειμένου να διανεμηθούν δωρεάν σε κάθε μαθητή. Στις 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται ο αγιασμός με τους εκπαιδευτικούς της Κρήτης να τις μοιράζουν. Όταν οι μαθητές τις παρέλαβαν διαπίστωσαν πως ήταν τεράστιες και σε αρκετές περιπτώσεις κάλυπταν όλο το πρόσωπό τους. Η είδηση και οι φωτογραφίες από τις μάσκες έγιναν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά… viral!

maskes-sxoleiaΠαράλληλα, υπήρξαν και περιπτώσεις επιθέσεων γονέων προς τους εκπαιδευτικούς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε δημοτικό σχολείο των Χανιών ένας πατέρας που πήγε μαζί με τον γιο του στο σχολείο χειροδίκησε σε δάσκαλο που δεν τους επέτρεψε την είσοδο καθώς δεν φορούσε το παιδί μάσκα.

Ο πατέρας συνελήφθη και δύο μέρες μετά καταδικάστηκε από το δικαστήριο σε 14 μήνες φυλάκισης με αναστολή.

Σάλος όμως δημιουργήθηκε στην Κρήτη κι εξαιτίας ενός ιερέα που κατά τη διάρκεια του αγιασμού σε νηπιαγωγείο του Ρεθύμνου τάχθηκε κατά της χρήσης μάσκας και εκφράστηκε με άσχημους χαρακτηρισμούς εναντίον γονέων και δασκάλων.

Ο ιερέας συνελήφθη και καταδικάστηκε από το δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή ενώ κλήθηκε και από το Επισκοπικό Δικαστήριο της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

15 Σεπτεμβρίου: Ξεκινά ο… χορός των καταλήψεων για μάσκες και αριθμό μαθητών ανά τάξη

Την επόμενη ημέρα του αγιασμού ξεκινούν οι καταλήψεις σχολείων της Κρήτης από μαθητές που ζητάνε να μην γίνεται χρήση μάσκας. Αντ’ αυτού διεκδικούν να μειωθούν τα άτομα ανά τάξη σε 15 ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.

Οι καταλήψεις συνεχίστηκαν μέχρι και τέλη του Οκτωβρίου και στο πλευρό των μαθητών ήταν και οι γονείς τους. Μάλιστα, σε μία περίπτωση στα Χανιά συνελήφθη μία μητέρα που κατηγορήθηκε ως υποκινήτρια της κατάληψης.

21 Σεπτεμβρίου: Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε επιχείρηση

Από την πρώτη στιγμή που επεβλήθησαν τα μέτρα για την διασπορά του κορωνοϊού ξεκίνησαν οι έλεγχοι των αρχών βεβαιώνοντας «τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες. Το υψηλότερο που κόπηκε σε επίπεδο Κρήτης ήταν σε ιδιοκτήτη μπαρ της Χερσονήσου και είχε ύψος 50.000 ευρώ! Κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκε πως το συγκεκριμένο μπαρ λειτουργούσε με τον διπλάσιο, από το επιτρεπόμενο όριο, αριθμό πελατών. Αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν σε επίπεδο Κρήτης αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ!

Δείτε όλα τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν στην Κρήτη

25 Σεπτεμβρίου: Κλειστά μίνι μάρκετ, περίπτερα και κάβες από τις 12 τα μεσάνυχτα

Μετά το μέτρο, που έλαβε η κυβέρνηση, με το κλείσιμο της εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται σε πλατείες και αλάνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στις 25 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση να αποφασίσει το κλείσιμο των μίνι μάρκετ, περιπτέρων και κάβας στις 12 τα μεσάνυχτα.

28 Σεπτεμβρίου: Κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6: Λάθος διάγνωση κορωνοϊού σε 12 μέλη πληρώματος

Στις 28 Σεπτεμβρίου σημαίνει συναγερμός εξαιτίας κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε 12 άτομα προσωπικού στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6 της TUI που έκανε το δρομολόγιο Ηράκλειο – Πειραιά – Κέρκυρα. Το πλοίο, που βρισκόταν ανοιχτά της Μήλου, επιστρέφει στον Πειραιά προκειμένου να υποβληθούν σε δεύτερο τεστ τα μέλη του πληρώματος. Το δεύτερο τεστ βγήκε αρνητικό, το ίδιο αποτέλεσμα είχε και το τρίτο τεστ που έγινε από τον ΕΟΔΥ. Ο συναγερμός λήγει και το κρουαζιερόπλοιο συνεχίζει το ταξίδι του ωστόσο οι αρχές ξεκινούν τις έρευνες για να διαπιστώσουν πώς έγινε αυτό το λάθος. Τα πρώτα τεστ είχαν γίνει σε ιδιωτικό εργαστήριο στο Ηράκλειο, το οποίο εν τέλει ανέφερε πως τα θετικά αυτά αποτελέσματα είχαν οριακές τιμές.

16 Οκτωβρίου: Κρούσματα σε υγειονομικούς στο ΠΑΓΝΗ

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού έχει κάνει την εμφάνισή του καθώς τα κρούσματα ολοένα και πληθαίνουν. Στην Κρήτη παρατηρούνται τα πρώτα κρούσματα σε υγειονομικούς. Η αρχή γίνεται από το ΠΑΓΝΗ όπου μία εργαζόμενη στη Μαιευτική κλινική υπεβλήθη σε τεστ το οποίο βγήκε θετικό. Έκτοτε, τουλάχιστον δύο γιατροί και πέντε νοσηλευτές προσβλήθηκαν από τον ιό. Μάλιστα, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ έλαβε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα προστασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κρούσματα του κορωνοϊού εντοπίστηκαν και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού.

23 Οκτωβρίου: Νυχτερινό lockdown και στο Ηράκλειο

Στις 23 Οκτωβρίου η κυβέρνηση αποφασίζει να θέσει σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί (νυχτερινό lockdown) και στο Ηράκλειο το οποίο βρίσκεται σε επίπεδο αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου (χρώματος πορτοκαλί).

7 Νοεμβρίου: Δεύτερο lockdown στη χώρα

Στα τέλη Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη αρχικά, και στη συνέχεια όλη η Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται στο επίκεντρο του κορωνοϊού. Τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά είναι πάρα πολλά ενώ το σύστημα του ΕΣΥ αρχίζει να πιέζεται ασφυκτικά, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει σε ένα δεύτερο lockdown. Στις 5 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει όλα τα νέα μέτρα. Ανοιχτά μένουν καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, δομές υγείας, διανομείς τροφίμων ενώ ενεργοποιούνται πάλι τα sms. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση κλείνει και ξεκινά η τηλεκπαίδευση ενώ τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν ανοιχτοί (έκλεισαν στις 16 Νοεμβρίου). Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει επίδομα έως και 800 ευρώ στους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή για το μήνα Νοέμβριο.

9 Νοεμβρίου: Θετικός στον κορωνοϊό ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου

zerbosΣτις 9 Νοεμβρίου ανακοινώνεται πως ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, έχει προσβληθεί με κορωνοϊό. Λίγες ημέρες πριν θετικός διαγνώστηκε αντιδήμαρχος του δήμου. Ο κ. Ζερβός για προληπτικούς λόγους εισάγεται δύο φορές στην ειδική μονάδα covid-19 του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

18 Νοεμβρίου: 10 νοσηλεύτριες ΜΕΘ της Κρήτης μεταβαίνουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη

Στις 18 Νοεμβρίου δέκα νοσηλεύτριες από την Κρήτη, με ειδίκευση στις ΜΕΘ, μεταβαίνουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη που δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό με σκοπό να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους και τους ασθενείς.

Οι ίδιες παραμένουν στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας έως και τις 4 Δεκεμβρίου οπότε και επιστρέφουν. Τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας υποκλίθηκαν στην κίνησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι υγειονομικοί από την υπόλοιπη Ελλάδα που έσπευσαν να βοηθήσουν την δοκιμαζόμενη Θεσσαλονίκη.

24 Νοεμβρίου: Θετικός στον κορωνοϊό ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης

plakiotakhsΣτις 24 Νοεμβρίου ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοινώνεται πως έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ο ίδιος και η σύζυγός του, που είναι εξίσου θετική στον ιό, παραμένουν σε κατ’ οίκον καραντίνα. Στις 28 Νοεμβρίου ο κ. Πλακιωτάκης μεταφέρεται στον Ευαγγελισμό καθώς έχει υψηλό πυρετό και χαμηλό οξυγόνο. Στη συνέχεια εισάγεται στη ΜΕΘ και στις 22 Δεκεμβρίου παίρνει εξιτήριο από την Εντατική.

13 Δεκεμβρίου: Άνοιγμα κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και λιανεμπόριο με… click away

Στις 13 Νοεμβρίου ξεκινά να λειτουργεί ένα μέρος της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων. Η κυβέρνηση αποφασίζει το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων ενώ ανοίγει και το λιανεμπόριο με τη μορφή του… click away.

Με αυτόν τον τρόπο δεν επιτρέπεται η φυσική περιήγηση των καταναλωτών στα καταστήματα. Αντ’ αυτού, οι καταναλωτές επιλέγουν τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν μέσω του e-shop ή τηλεφωνικά και στη συνέχεια κλείνουν ραντεβού με το κατάστημα για την παραλαβή τους. Η πληρωμή των προϊόντων γίνεται είτε μέσω του e-shop, είτε με pos από το κατάστημα.

13 Δεκεμβρίου: Εστία κορωνοϊού σε εργάτες γης στον Μακρύ Γιαλό

Συναγερμός σήμανε στις αρχές Δεκεμβρίου στις υγειονομικές αρχές εξαιτίας κρουσμάτων κορωνοϊού σε εργάτες γης στον Μακρύ Γιαλό της Ιεράπετρας. Στο σημείο κλήθηκε η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ που έλαβε δείγματα από τους 123 εργάτες με καταγωγή από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

makry-gyalos

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 9 άτομα ήταν θετικά στον ιό με αποτέλεσμα να μπουν σε καραντίνα και οι 123 για 14 ημέρες.

23 Δεκεμβρίου: Τέλος του χρόνου αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου εγκρίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των των Pfizer/BioNTech. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες από την Ελλάδα για την παραλαβή των εμβολίων και της έναρξης των εμβολιασμών με την αρχή να γίνεται στους υγειονομικούς. Στη Κρήτη η φύλαξη και η διακίνηση των εμβολίων αναλαμβάνεται από τον ΣΥΦΑΚ. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς επισκέπτεται στις 23 Δεκεμβρίου το Ηράκλειο προκειμένου να κάνει μία αυτοψία στους χώρους που θα φυλαχθεί το εμβόλιο για την Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα εμβόλια αναμένονται τέλος του χρόνου στο νησί.

xardalias-embolio

Διαφήμιση
Διαφήμιση