HomeHL-9Κλειστά τα καταστήματα στις 12 – Ελέγχους από την ΕΛ.ΑΣ

Κλειστά τα καταστήματα στις 12 – Ελέγχους από την ΕΛ.ΑΣ

Χαρδαλιάς: Γιατί κλείσαμε τα μαγαζιά στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίγο πριν τις 12 άρχισαν να αδειάζουν τα μαγαζιά εστίασης στην Κρήτη, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού όπου έχει συμπεριληφθεί και η περιφέρεια Κρήτης.

Λίγο πριν τις 12 υπάλληλοι σε εστιατόρια και μπαρ ενημέρωναν τους πελάτες πως θα πρέπει να κλείσουν λόγω της νέας κατάστασης και των μέτρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά για όσα καταστήματα δεν τηρούν τους κανονισμούς και οι πελάτες όπως φαίνεται συμμορφώθηκαν στην πρώτη ημέρα των νέων μέτρων.

Μεικτό κλιμάκιο της αστυνομίας προχώρησε σε ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρείται το μέτρο.

Αντιδράσεις καταστηματαρχών

«Όπως καταλαβαίνεται έχουν αντιδράσει όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος γιατί περιμένανε τον Αύγουστο να έχει κάποια αύξηση στην κίνηση μήπως και σωθούνε», υπογράμμισε μιλώντας στο cretapost, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Αντωνακάκη υπάρχει άλλη μία αδικία που καταγράφεται στο συγκεκριμένο μέτρο καθώς την «πληρώνουν» τα καφέ και τα εστιατόρια που μέχρι και σήμερα τηρούσαν με ευλάβεια όλα τα μέτρα της κυβέρνησης.

«Το άλλο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι πως δεν γίνεται να την πληρώνουν τα καφέ και τα εστιατόρια τα οποία όλον τον καιρό κρατούσαν αποστάσεις, έχουν μειώσει τα καθίσματά τους και τηρούσαν τα μέτρα που της επιβλήθηκαν και υπολειτουργούσαν. Τώρα καλούνται να κλείσουν και 12 το βράδυ και να βγάζουν τους πελάτες έξω. Αυτό είναι εξίσου άδικο»
, υπογράμμισε σχετικά η κ. Αντωνακάκη η οποία πρόσθεσε πως αν το μέτρο αυτό συνεχίσει και μετά τις 23 Αυγούστου «τότε θα καταστραφούμε, θα είναι η ταφόπλακά μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχει ξεκινήσει μία πανελλήνια προσπάθεια των Συνδέσμων και Σωματείων του κλάδου για να έρθουν σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Χαρδαλιάς: Γιατί κλείσαμε τα μαγαζιά στην Κρήτη

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους λόγους που αποφάσισαν να συμπεριλάβουν την Κρήτη στον κατάλογο των περιοχών όπου ισχύει το συγκεκριμένο μέτρο.

«Στην Κρήτη έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλο το νησί, 33 ενεργά συνολικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού αλλά προκύπτει από τις ιχνηλάτησεις πως έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών high risk (υψηλού ρίσκου – κινδύνου) και όχι low risk (χαμηλού ρίσκου -κινδύνου), ενώ παράλληλα προκύπτει και μεγάλο ποσοστό μετακίνησης από περιφερειακή κοινότητα σε περιφερειακή κοινότητα.

Τα στοιχεία αυτά μπαίνουν σε ένα αλγόριθμο, ο αλγόριθμος δείχνει ένα projection (εκτίμηση) που λέει πως άμα συνεχίσουν αυτά τα δεδομένα για 7-8 μέρες ή αν έχουμε περιπτώσεις κρουσμάτων για τις οποίες υπάρχει έλλειψη γνώσης, δηλαδή δεν μας έχουν πει την αλήθεια (πάντα υπάρχει σαν ποσοστό και αυτό) θα έχουμε επιβάρυνση της κατάστασης και άρα παίρνουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις.

Είναι μια σύνθετη διαδικασία, αλλά θέλω να γνωρίζεται όλοι πως κάθε μέρα οι αποφάσεις βασίζονται σε απόλυτα επιστημονικά εργαλεία και δεδομένα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση