HomeHL-9Μητσοτάκης: Δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη (24/4) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ» εξήγησε ενώ συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής για την πολύ γρήγορη αντίδρασή του η οποία απέδειξε ότι ο κοινοβουλευτισμός έχει τα θεσμικά αντίβαρα για να αντιμετωπίσει ακραίες συμπεριφορές.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο ίδιος ανέφερε: «Με ρύθμιση της ΝΔ βρέθηκαν εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες» ενώ μιλησε για ανάχωμα Δημοκρατίας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Στην «ακροδεξιά πολυκατοικία» ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τρία κόμματα. «Το κάθε ένα από αυτά τα τρία κόμματα σε διαφορετική έκφανση εκπροσωπεί κάτι ακραίο» ανέφερε.

Για τους Σπαρτιάτες ανέφερε, ακόμη: «Οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός διαδικασίας από τον Άρειο Πάγο μετά από ρύθμισή που προώθησε η Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι φυσικά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας μην ξεχνάμε, είχε κυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Βρεθήκαμε απέναντι τους με πράξεις, όχι με λόγια. Δόθηκε με σαφήνεια η απάντησή μας. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για το γεγονός πως το μόρφωμα αυτό είναι εκτός Ευρωεκλογών» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες και διχαστικές τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου αναφορικά με τις προσελεύσεις πολιτικών στους ιερούς ναούς, ενόψει του Πάσχα.

 

«Δεν θέλω να πω περισσότερα. Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση και όλοι είδαμε τι έγινε στη Βουλή. Καταλήγει κάποιος σε συμπεράσματα, για το τι εκφράζουν αυτά τα κόμματα. Υπάρχουν πολλοί γιαλαντζί πατριώτες, του γλυκού νερού. Ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση» είπε σχετικά.

 

«Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για το αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών ως το μέτρο σύγκρισης για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρησης του Ιουνίου.

«Την επόμενη ημέρα πάλι η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση. Άλλα κόμματα θέλουν να κάνουν τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα. Θα σηκώσουμε το γάντι. Έχουμε έργο να δείξουμε και θητεία μπροστά μας. Εμείς όμως δεν σταματάμε να μιλάμε για την σημασία της Ευρώπης. Θέλουμε να πετύχουμε στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Το ζήτημά μας είναι πως θα εκπροσωπηθεί η Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη» είπε.

 

Για τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, υπογράμμισε: «Ελάχιστους σελέμπριτι έχουμε. Κάθε μια και κάθε ένας, μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα έλεγα πως μόνο η ΝΔ θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Τα πρόσωπα που έχουμε βρίσκουν πολιτικό λόγο. Να κάνει ο κόσμος την επιλογή του με κριτήριο το ποιος θα τους εξυπηρετήσει την επόμενη ημέρα».

«Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι Ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά όχι εθνικές εκλογές. Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες. Έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα μειονέκτημα. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο μικρή αλλά μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα. Από τη στιγμή που και οι αντίπαλοί μας αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα, έτσι θα μετρήσουν και εκείνοι. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές» είπε ακόμη.

 

Ενώ αποσαφήνισε: «Ήδη ακούω όλα αυτά αλλά είναι παράδοξο να ζητάει κανείς εκλογές με 17%. Εμένα αυτό δεν με αφορά. Θα σεβαστούμε όσα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αν δεν είναι καλό το αποτέλεσμα θα προβληματιστούμε. Θέλουμε οι ευρωεκλογές να ενισχύσουν το εντυπωσιακό μας ποσοστό στις εθνικές εκλογές».

 

Για το ζήτημα της οπαδικής βίας σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Δυσκολεύομαι να σχολιάσω μια ανοιχτή έρευνα. Θα ήθελα να σας πω πως για την οπαδική βία έχουμε κάνει πολλά πράγματα και έχουμε αποδείξει πως τα εννοούμε. Υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι έγινε μια πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με εχεμύθεια, κάτι πολύ ασυνήθιστο. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη πως θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί. Έχουμε την πολιτική βούληση και πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι πως θα τελειώσουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας και τα παρακλάδια του. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς κανόνες».

 

Για τη δολοφονία στους Αγ. Αναργύρους: «Γροθιά στο στομάχι – Όλα έγιναν λάθος – Ήταν μια τραγωδία»

Για τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους, επισήμανε: «Το πήρα με μεγάλη στεναχώρια και θυμό. Ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Όλα έγιναν λάθος. Ήταν μια τραγωδία. Αλλά ήταν ένα περιστατικό μεγάλης αφύπνισης. Πλέον οι γυναίκες μπορούν να μιλήσουν για όσα βιώνουν. Κάτι αλλάζει στη μνήμη της Κυριακής. Πρέπει οι γυναίκες να νιώθουν πως αν απευθυνθούν στο κράτος, να υπάρχει μια δομή να τις προστατεύει. Κάθε τέτοια τραγωδία είναι μια ευκαιρία να μάθουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με την πίεση που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και την ακρίβεια, υπογράμμισε: «Αν υπήρχε κάποια μαγική φόρμουλα, θα την είχαμε βρει. Η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα αποτελέσματα από τις ενέργειές μας έφεραν διαφάνεια. Έχουμε βελτίωση. Υπάρχουν νοικοκυριά που δοκιμάζονται. Θα προσπαθήσω να συνδέσω την μεγάλη εικόνα με το τεφτέρι του κάθε νοικοκυριού.

Το εισόδημα καθορίζεται με το πόσα χρήματα μπαίνουν σε ένα σπίτι και πόσα βγαίνουν. Οι μισθοί αυξάνονται και οι φόροι μειώνονται, επειδή η οικονομία πάει καλά. Θέλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες. Έχουμε στοχευμένες επιλογές. Ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί. Οι τιμές είναι 30% πάνω από ό,τι όταν ήταν πριν τρία χρόνια. Ο ανταγωνισμός είναι μια απάντηση. Τo e-katanalotis είναι μια σημαντική παρέμβαση.

Το σούπερ μάρκετ είναι στατιστικά το 23% των δαπανών ενός νοικοκυριού. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Αν δεν είχαμε ευρωπαϊκή στήριξη επί covid δεν θα είχαμε ανταπεξέλθει».

Σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών και τους χειρισμούς, τόνισε: «Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, σίγουρα πολλά θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, ειδικά στο θέμα της επικοινωνίας και την ανοχή που δείξαμε στις θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι έγινε μπάζωμα. Οσο γνωρίζω εγώ και γνωρίζω αρκετά, όλα θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη.

Σίγουρα, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής είναι ένα συγκροτημένο κείμενο. Σίγουρα η εικόνα η οποία δημιουργήθηκε άφησε μια άσχημη γεύση. Θέλω να σας πω πως από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο να γίνει πεδίο κομματικών αντεγκλήσεων.

Η Δικαιοσύνη θα απαντήσει και της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Αυτό που μπορώ να πω είναι το πώς θα κάνουμε τα τρένα μας πιο ασφαλή. 450 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί. Η τηλεδιοίκηση είχε παραδοθεί. Δεν θα πρέπει να μιλάει κανείς χωρίς να γνωρίζει. Πρώτος εγώ θέλω Δικαιοσύνη.

Να τελειώνουμε με τις θεωρίες συνωμοσίας που ήταν προσβλητικές και σε προσωπικό επίπεδο. Προς το παρών αυτοί που ζητούν διάφορα, δεν έχουν καταθέσει καν προτάσεις. Δεν στέλνεται κάποιος στη Δικαιοσύνη χωρίς κατηγορητήριο».

«Ο κύριος Ανδρουλάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου» παρατήρησε ο πρωθυπουργός, για τα σχόλια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, κατά του ίδιου.

Ερωτηθείς για το αν έχει επιλέξει αντίπαλο, είπε: «Αντίπαλός μου είναι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας όχι ο Κασσελάκης. Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τι θα κάνουν στα κεντροαριστερά είναι δικό τους θέμα. Η Ελλάδα πέρασε μια κρίση μεγαλύτερη από ό,τι πέρασε οποιαδήποτε χώρα. Καλύπτουμε το χαμένο έδαφος, αλλά θαύματα δεν μπορώ να κάνω».

«Δεν είναι πολιτική αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, σημείωσε:

«Καλό είναι στην πολιτική να μην υπάρχουν προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Κοιτάξτε τι έχουν πει για εμένα, έχω ακούσει απείρως πιο βαριά πράγματα από όσα έχω πει. Θα κριθούμε όλοι στις εκλογές του 2027. Καλό θα ήταν να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα στοιχειωδώς στοιχειοθετημένο. Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτική πρόταση, μην χαρακτηρίσω τι είναι».

«Κολακευτική και τιμητική η συζήτηση για ευρωπαϊκό αξίωμα – Δεν με αφορά καθόλου όμως»

«Η μεγαλύτερη τιμή για εμένα είναι να βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο εκλεγμένος Πρωθυπουργός» είπε επίσης ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε ξένα δημοσιεύματα ότι θα αναλάβει κάποια ευρωπαϊκή θέση.

 

«Πρέπει να σας πω ότι όταν ξεκίνησα την καριέρα μου δεν μπορούσα κατ’ ανάγκη να φανταστώ ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο. Έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες. Με τίμησαν με ένα μεγάλο ποσοστό, με τίμησαν για μία τετραετία, θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα πάμε σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει.

Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα μπορεί να είναι σε ένα βαθμό κολακευτική και τιμητική -δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός Έλληνα Πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα-, δεν με αφορά καθόλου όμως» είπε.

Στα περί δημοσιεύματος των «Financial Times» για αποστολή από την Ελλάδα στην Ουκρανία S-300 / Patrio, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot, επιβεβαιώνοντας: «Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Πρόσθεσε δε: «Να το εξηγήσω και λίγο πιο αναλυτικά: η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα.

Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε.

Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία».

«Με τον Ερντογάν θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση»

Σε ερώτημα για το ποιες είναι οι προσδοκίες του από τη συνάντησή σε λίγες μέρες με τον Τούρκο Πρόεδρο, διευκρίνισε: «Δεν είναι το μόνο σημείο με το οποίο διαφωνώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν, η στήριξη την οποία παρέχει στη Χαμάς. Από την άλλη, ο σκοπός της επίσκεψης: θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα σταθώ σε τρία».

Είπε: «Δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Έχουμε εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία στο θέμα αυτό και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεών μας. Το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για τα νησιά, πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι σημαντικές οικονομικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κλίμα ειρηνικής συμβίωσης».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού

*Σία Κοσιώνη:* Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με την οποία, όπως καταλαβαίνω, ανοίγετε και την προεκλογική περίοδο. Και θέλω να αρχίσουμε από τα θέματα της επικαιρότητας. Να ζητήσω το σχόλιο σας για τα όσα απαράδεκτα παρακολουθήσαμε να εκτυλίσσονται χθες στο Κοινοβούλιο. Πώς το είδατε αυτό το επεισόδιο;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Το χθεσινό επεισόδιο, κα Κοσιώνη, ήταν ταυτόχρονα ανατριχιαστικό αλλά και αποκαλυπτικό. Ανατριχιαστικό διότι δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ. Και θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Βουλής για την πολύ γρήγορη αντίδρασή του, η οποία απέδειξε ότι ο κοινοβουλευτισμός μας έχει τα θεσμικά αντίβαρα για να αντιμετωπίσει τέτοιες ακραίες συμπεριφορές.

Ταυτόχρονα, όμως, ήταν και εξαιρετικά αποκαλυπτικό για το τι ακριβώς συμβαίνει σ’ αυτό τον χώρο της ακροδεξιάς «πολυκατοικίας». Βέβαια, ο Θεός να την κάνει «πολυκατοικία», μάλλον με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή.

Νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε εντός του εθνικού Κοινοβουλίου να εκπροσωπούνται κόμματα τα οποία πρεσβεύουν την ωμή βία -σε μια εποχή όπου όλοι συζητούμε για την καταπολέμηση της βίας- και έναν μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να εκπέμπει διχασμό και ενίοτε μίσος.

*Σία Κοσιώνη:* Οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός μάχης τώρα στις ευρωεκλογές μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά καταλαβαίνω ότι σε αυτή την ακροδεξιά, όπως λέτε, «πολυκατοικία» δεν βάζετε μόνο τους Σπαρτιάτες.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όχι βέβαια, είναι τρία κόμματα αυτή τη στιγμή στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας…

*Σία Κοσιώνη:* Που πιστεύετε ότι πρεσβεύουν τη βία, δηλαδή όπως και οι «Σπαρτιάτες», λόγος για τον οποίο εν πολλοίς τέθηκαν εκτός;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Το κάθε κόμμα σε διαφορετική έκφανση εκπροσωπεί κάτι ακραίο. Για τους Σπαρτιάτες νομίζω ότι μιλήσαμε και θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός της εκλογικής διαδικασίας με απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία «πατάει» πάνω σε μία ρύθμιση την οποία ψήφισε και υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία. Την υποστήριξε κοινοβουλευτικά αλλά και μέσω υπομνημάτων, όταν κάποιοι άλλοι ξέχασαν να τα υποβάλουν. Από εκεί και πέρα…

*Σία Κοσιώνη:* Αναφέρεστε στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι, και όχι μόνο. Αναφέρομαι και στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί, ξέρετε, ο φασισμός και ό,τι αυτός πρεσβεύει δεν μπορεί να πολεμιέται μόνο στα λόγια. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και εμείς ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας στην υπόθεση αυτή.

*Σία Κοσιώνη:* Θέλω λίγο να μας το εξηγήσετε αυτό, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ συγκεκριμένες ιστορικές καταβολές και υπαινίσσεστε ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά τώρα. Πιστεύετε δηλαδή ότι τι; Ότι υπάρχει κάποιο κανάλι εκεί;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Καταρχάς, γιατί πρέπει να εκπλήσσεται κάποιος με μία τέτοια υπόθεση εργασίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Πάνου Καμμένου; Άρα, δεν νομίζω ότι λέω κάτι το οποίο είναι άγνωστο στους Έλληνες πολίτες.

*Σία Κοσιώνη:* Εντάξει, μιλάμε τώρα για κόμματα εκτός συνταγματικού τόξου.

 

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι, αλλά από εκεί και πέρα εγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω για τον δικό μας χώρο και για τις ευθύνες των κοινοβουλευτικών κομμάτων να υψώσουν ένα «ανάχωμα» δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Βέβαια να πω και κάτι ακόμα, το οποίο αφορά τα δύο άλλα κόμματα στα οποία αναφερθήκατε: η εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης ωσάν να υπάρχει κάποιο -πώς να το πούμε;- «χριστιανόμετρο», το οποίο θα μπορεί να μετρά την ένταση της πίστης του καθενός για να μπει κάποιος σε μία εκκλησία, σε έναν ναό για να προσευχηθεί. Και οι συγκεκαλυμμένες απειλές, γιατί περί απειλών πρόκειται…

*Σία Κοσιώνη:* Στον κ. Βελόπουλο τώρα αναφέρεστε.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ακριβώς, αναφέρομαι τώρα στον κ. Βελόπουλο…

*Σία Κοσιώνη:* Και στον κ. Παπαδόπουλο από τη Νίκη.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Οι προτροπές, ουσιαστικά, όσοι μπορεί να έκαναν μία συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιλογή να μην επισκεφθούν τους ναούς τις μέρες του Πάσχα. Αυτές είναι απαράδεκτες διχαστικές δηλώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον χριστιανισμό και την πίστη. Νομίζω ότι πήραν πολύ σκληρές αλλά, θα έλεγα, σωστές και τεκμηριωμένες απαντήσεις και από την ίδια την Εκκλησία.

Πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, είναι ημέρες περισυλλογής, αλλά πάνω απ’ όλα ημέρες αγάπης, ενότητας και αλληλεγγύης. Ένας τέτοιος λόγος δεν ταιριάζει στην πατρίδα μας το 2024.

*Σία Κοσιώνη:* Θέλω απλώς μία διευκρίνιση σε ό,τι αφορά τον κ. Βελόπουλο. Επειδή στην αρχή της συνέντευξής μας τον εντάξατε στην κατηγορία, εν πάση περιπτώσει, των κομμάτων, την Ελληνική Λύση, που υπηρετούν τη βία. Θέλω να μου ξεκαθαρίσετε αν πιστεύετε ότι είναι ένα κόμμα που διαθέτει μία τέτοια λογική;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όχι, μίλησα για τη βία, τη μισαλλοδοξία, τον διχασμό. Δεν θέλω να πω πολλά περισσότερα για άλλα κόμματα, διότι νομίζω ότι οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Και, εν πάση περιπτώσει, όποιος είδε ακριβώς τι έγινε χθες στη Βουλή -και δεν αναφέρομαι μόνο στις μπουνιές, αλλά και στις ύβρεις τις απίστευτες τις οποίες ξεστόμισε το θύμα της επίθεσης-, καταλαβαίνει νομίζω και καταλήγει σε συμπεράσματα κατά πόσο αυτά τα κόμματα μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι αυθεντικοί εκφραστές της πίστης αλλά και του πατριωτισμού. Γιατί μιλάμε πολύ για «υπεύθυνο πατριωτισμό». Κυκλοφορούν πολλοί «γιαλαντζί» πατριώτες, του γλυκού νερού. Αλλά τελικά ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια.

*Σία Κοσιώνη:* Κύριε Πρόεδρε, επειδή υπάρχει κι ένας καβγάς γύρω από τις ψήφους των Σπαρτιατών και τους ψηφοφόρους που θα μείνουν «ορφανοί» τώρα, πείτε μας: «μυρίζουν» ή δεν «μυρίζουν» οι ψήφοι τους;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Εμείς βρεθήκαμε απέναντι στους Σπαρτιάτες από την πρώτη στιγμή, όπως σας είπα με πράξεις, όχι με λόγια. Άρα, η δική μας απάντηση δόθηκε με πολύ μεγάλη σαφήνεια μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες εμείς ψηφίσαμε, μέσα από τα υπομνήματα τα οποία εμείς καταθέσαμε. Και ναι, αισθανόμαστε σε ένα βαθμό δικαιωμένοι για το γεγονός ότι τελικά το μόρφωμα αυτό αποκλείεται από τις ευρωεκλογές.

*Σία Κοσιώνη:* Μάλιστα. Δεν μπορείτε πάντως να μην παρατηρήσετε, όπως παρατηρούμε όλοι που παρακολουθούμε το δημόσιο γίγνεσθαι, ότι έχει αυξηθεί το ακροατήριο αυτών των κομμάτων που βρίσκονται δεξιά σας.

Θέλω να σας ρωτήσω σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι έχετε κι εσείς ευθύνη γι’ αυτό. Δεδομένου ότι, όπως λένε κάποιοι άνθρωποι στο συντηρητικό χώρο, αφήσατε στην άκρη μια ατζέντα, ή μάλλον προωθήσατε κάποιες ατζέντες ενοχλητικές γι’ αυτό το ακροατήριο. Όπως την ελληνοτουρκική προσέγγιση, όπως κυρίως, εξ όσων μπορώ εγώ να καταλάβω, προωθώντας τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πόσο πιστεύετε ότι σας έχει πληγώσει αυτό και πόσο χώρο πιστεύετε ότι δώσατε στα δεξιά σας, κάνοντας την επιλογή όχι μόνο να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά να το φέρετε πριν τις ευρωεκλογές; Θα μπορούσατε να το φέρετε και πιο μετά.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κυρία Κοσιώνη, πάντα υπήρχαν κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας τα οποία συγκέντρωναν ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό, το οποίο ενίοτε ήταν αντικείμενο μιας εσωτερικής ανακατανομής. Ταυτόχρονα, πρέπει να σας πω ότι στην Ευρώπη υπάρχει συνολικά μια τάση ενίσχυσης της ακροδεξιάς, για λόγους, όμως, οι οποίοι δεν έχουν αναφορά στην Ελλάδα.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ευρώπη έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Η χώρα μας είναι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη. Δεν είναι ζήτημα εκλογικής αντιπαράθεσης και διαλόγου το μεταναστευτικό. Πολύ απλά διότι…

*Σία Κοσιώνη:* Άρα, εδώ ποιο είναι το υπόβαθρο;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα σας πω. Γιατί περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές, φυλάξαμε τα σύνορα μας, χτίζουμε τον φράχτη στον Έβρο και ταυτόχρονα αλλάξαμε όλη την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Μου αναφέρατε τα ζητήματα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Μα αυτά γίνονται με τους όρους της Ελλάδας, όχι με τους όρους της Τουρκίας. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο καλά εξοπλισμένη, με πολύ πιο ισχυρές συμμαχίες και με αναβαθμισμένο το διεθνές της κύρος. Και, ναι, προφανώς επιδιώκουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, χωρίς όμως να εκχωρήσουμε κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα.

Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπάρχουν μία σειρά από ταυτοτικά ζητήματα τα οποία μπορεί να επηρεάζουν τις επιλογές των πολιτών. Εγώ θα ήθελα να απευθυνθώ, 30 δευτερόλεπτα, στους πολίτες οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται να ψηφίσουν κάποιο κόμμα στα δεξιά μας γιατί μπορεί να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με κάποιες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, και να τους ζητήσω να δούνε τη μεγάλη εικόνα, την πρόοδο την οποία επιτελέσει συνολικά η χώρα.

 

Και να μην αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία μιας εύκολης, θα έλεγα, και ανέξοδης διαμαρτυρίας, γιατί τα πραγματικά ζητούμενα των ευρωεκλογών είναι άλλα: είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ελπίζω να τα συζητήσουμε αυτά στη συνέχεια, γιατί έχουμε ευρωεκλογές και συζητάμε ελάχιστα δυστυχώς για την Ευρώπη, για την οποία έχουμε πολλά πράγματα να πούμε.

*Σία Κοσιώνη:* Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω, επειδή όντως έχουμε πολλά πράγματα να πούμε για την Ευρώπη. Συνεπώς, για ποιο λόγο έχετε αναγάγει τις ευρωεκλογές σε εθνικές κάλπες;

Αναβαπτίστηκε η κυβέρνησή σας πριν από ένα χρόνο και κάτι, πήρατε και ένα πολύ ισχυρό ποσοστό. Γιατί λοιπόν τέτοια βαρύτητα τώρα στην κάλπη αυτή που, όπως είπατε είναι άλλα τα διακυβεύματα; Γιατί συνδέετε τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου με το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μα, δεν είπα αυτό. Την επόμενη ημέρα θα είναι πάλι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και θα έχουμε πάλι τον ίδιο αριθμό βουλευτών και την ίδια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

*Σία Κοσιώνη:* Άρα, γιατί διακυβεύεται η σταθερότητα;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Άλλα κόμματα θέλουν να ανάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Εμείς αυτό το γάντι θα το σηκώσουμε. Θα πούμε ότι ναι, το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα εκπεμφθεί από την κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να αποπνέει σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια.

Έχουμε εννιά μήνες κυβερνητικού έργου για το οποίο θέλουμε να μιλήσουμε και τρία χρόνια ακόμα θητείας μπροστά μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με την ίδια ορμή, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, με τους ίδιους πρακτικά καταγεγραμμένους συσχετισμούς, στην υλοποίηση του έργου μας.

Εμείς όμως δεν σταματήσαμε και δεν σταματούμε να μιλάμε για τη σημασία της Ευρώπης. Το σύνθημά μας είναι «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη». Γιατί αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη αφορούν τον κάθε Έλληνα πολίτη, την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα. Γι’ αυτό και πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτά τα οποία πετύχαμε στην Ευρώπη και γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να πετύχουμε στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία και πώς η Ευρώπη τελικά μπορεί να είναι χρήσιμη για τον Έλληνα πολίτη.

Γι’ αυτά, τα άλλα κόμματα δεν έχουν να πούνε σχεδόν τίποτα. Εμείς έχουμε να πούμε πάρα πολλά. Γιατί πράγματι αυτό θα είναι τελικά το πραγματικό ζητούμενο των ευρωεκλογών: πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξουμε και πόσο δυναμικά η Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί στον συσχετισμό των δυνάμεων για τον επόμενο πενταετή ευρωπαϊκό κύκλο.

*Σία Κοσιώνη:* Αυτές σας τις επιδιώξεις μπορούν να τις υπηρετήσουν τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιό σας; Φαντάζομαι δεν θα είμαι η πρώτη από την οποία θα ακούσετε, θα έχετε ακούσει αυτή την κριτική: πώς ο Μητσοτάκης από εκεί που μιλούσε για λίστα αξίων στην Ευρωβουλή, βρέθηκε με ένα ευρωψηφοδέλτιο με πολλούς celebrities, είναι και πάρα πολλοί συνάδελφοί μου ανάμεσά τους, αλλά και πρόσωπα τα οποία εντάσσονται στη δεξιά. Δηλαδή, λένε ότι έκανε ένα ευρωψηφοδέλτιο γεμάτο επωνύμους και δεξιούς.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ελάχιστους celebrities, όπως τους ορίζετε εσείς. Και αυτοί που μπορεί να είναι celebrities είναι άνθρωποι καταξιωμένοι, με πορεία στον επαγγελματικό τους στόχο.

 

Η καθεμία και ο καθένας από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές θεωρώ ότι μπορούν -υπό την προϋπόθεση ότι θα εκλεγούν- να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Και μπορεί κάποιος να είναι «celebrity», αλλά να πληροί τις προδιαγραφές αυτές και να μπορεί να σταθεί στη Ευρώπη, όχι ενδεχομένως σε όλα τα θέματα αλλά στα θέματα που τον ή την ενδιαφέρουν. Γιατί, όπως ξέρετε, και στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μια κατανομή σε Επιτροπές και δεν ισχυρίζονται όλοι ότι τα ξέρουν όλα.

Θα έλεγα ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, ακριβώς γιατί στη Νέα Δημοκρατία συναντώνται πλατιά κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα, τα οποία εκπροσωπούν διαφορετικές κοινωνικές τάσεις αλλά βρίσκουν στη Νέα Δημοκρατία πολιτική έκφραση.

Εγώ να ζητήσω και από τους πολίτες που μας ακούν να δουν προσεκτικά το ψηφοδέλτιο, να «σκαλίσουν» και πέρα από τα ονόματα τα οποία έχουν αναγνωρισιμότητα. Θα βρουν εξαιρετικά βιογραφικά. Και να κάνουν την επιλογή τους όχι μόνο με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα, αλλά με κριτήριο το ποιος ή ποια πιστεύουν οι ίδιοι ότι μπορεί καλύτερα να τους εκπροσωπήσει την επόμενη μέρα.

*Σία Κοσιώνη:* Και ποιο ποσοστό, κ. Πρόεδρε, θα θεωρήσετε επιτυχία για τη Νέα Δημοκρατία; Δηλαδή από ποιο ποσοστό και πάνω;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Έχω πει πολλές φορές -και το λέω σε κάθε κάλπη- ότι θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά ας γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα με πιέσετε στο θέμα αυτό και νομίζω ότι καλά θα κάνετε.

*Σία Κοσιώνη:* Πιέζουμε όλους τους αρχηγούς. Πρέπει να βάλουν όλοι έναν πήχη, για να μπορούμε να κάνουμε και τη δουλειά μας την εκλογική βραδιά, να σας αξιολογήσουμε.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές που εκλέγουν κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για εμένα, οι οποίες μάλιστα έλαβαν χώρα και σε μία εποχή πολύ κοντά σε εθνικές εκλογές.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα ταυτόχρονα. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές ή περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, άρα η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο δύσκολη. Από την άλλη, επειδή έχουμε ευρωεκλογές απομονωμένες από άλλη εθνική κάλπη, είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Άρα, εγώ θεωρώ ότι το λογικό μέτρο σύγκρισης είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών.

*Σία Κοσιώνη:* Μάλιστα. Το οποίο πιστεύετε ότι πρέπει να ισχύσει και για τους πολιτικούς σας αντιπάλους; Με αυτά θα πρέπει να μετρηθούν; Βάσει αυτών θα τους αξιολογήσετε κι εσείς;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Λογικό δεν είναι; Από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε ότι οι ευρωεκλογές από τη φύση τους έχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από την εθνική κάλπη. Είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε, κάτι που έχει αποδειχθεί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά, από εκεί και πέρα, ο καθένας βάζει, θα έλεγα, τον πήχη και τον στόχο εκεί που θέλει…

*Σία Κοσιώνη:* Βεβαίως ήταν άλλα κόμματα αυτά τότε, και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλους αρχηγούς, ή άλλα κόμματα είναι τώρα.

*Κυρικος Μητσοτάκης:* …αλλά τελικά αυτό το οποίο με ενδιαφέρει εμένα είναι να εκλέξω και όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές, διότι η αριθμητική την επόμενη μέρα έχει σημασία.

Γιατί έχει σημασία; Διότι πρέπει να διαμορφωθεί στο Ευρωκοινοβούλιο μία πλατιά συμμαχία, θα έλεγα, του μέτρου και της λογικής, για να προωθήσουμε τις μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη, για τις οποίες εμείς αγωνιζόμαστε: ανταγωνιστικότητα, άμυνα, αγροτικά ζητήματα. Τρία θέματα στα οποία η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Θα έχουμε ή δεν θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης, όταν τελειώσει το συγκεκριμένο; Θα μπορέσουμε να έχουμε κάποιο ενιαίο ταμείο για χρηματοδότηση της άμυνας από το οποίο προφανώς η Ελλάδα θα είναι πολύ μεγάλη ωφελημένη; Αγωνίζομαι προσωπικά γι’ αυτό. Θα έχουμε παραπάνω ευελιξία στην Κοινή Αγροτική Πολιτική; Ήδη πετύχαμε τα πρώτα αποτελέσματα, με μία ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν τους πολίτες, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Το τι γίνεται στην Ευρώπη μας αφορά.

 

*Σία Κοσιώνη:* Μοιραία, λοιπόν, θα σας ρωτήσω: αν δεν πετύχετε το στόχο σας, περάσετε κάτω από τον πήχη σας, αυτό τι θα σημαίνει; Ότι όλα αυτά δεν θα τα κάνετε; Όλα αυτά που έχετε υποσχεθεί στους πολίτες δεν θα τα υπηρετήσετε; Θα έχουμε μία κυβέρνηση ευάλωτη; Ευάλωτη απέναντι σε αιτήματα για πρόωρες εκλογές ακόμη;

 

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές τα ακούω ήδη, δεν περιμένω τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Είναι βέβαια λίγο παράδοξο να ζητάει κάποιος πρόωρες εκλογές όταν έχει βάλει τον πήχη στο 17% ή στο 20%, άρα αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερο κόμμα και με μεγάλη διαφορά από το πρώτο. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εμένα δεν με αφορά.

 

Όπως σας είπα, αγωνιζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σεβόμαστε και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Απλά, αν το αποτέλεσμά μας δεν είναι τόσο καλό, η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη. Δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση, ούτε θα προκηρυχθούν εκλογές.

 

Αλλά αν θέλουμε πραγματικά αυτό το μήνυμα το οποίο έστειλαν οι πολίτες, αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης, να δράσει -θα έλεγα, οι ευρωεκλογές να το ενισχύσουν ακόμα περισσότερο-, ναι, χρειαζόμαστε κι ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Αναγνωρίζοντας πάντα ότι ο πήχης στις ευρωεκλογές είναι διαφορετικός από τον πήχη των εθνικών εκλογών.

 

*Σία Κοσιώνη:* Μάλιστα. Επειδή όμως όλες οι κυβερνήσεις στο τέλος της ημέρας, κ. Πρόεδρε, κρίνονται από την καθημερινότητα, θέλω να πάμε σε κάποια θέματα που βρίσκονται κιόλας τώρα στην επικαιρότητα και κάποια που σταθερά είναι -η αλήθεια είναι- στις ατζέντες των δελτίων ειδήσεων καθημερινά.

 

Θέλω να αρχίσουμε από τα θέματα της ασφάλειας. Παρακολουθώ με ανακούφιση, η αλήθεια είναι, τις τελευταίες ημέρες να γίνεται κάτι στην πληγή της οπαδικής βίας. Έχουμε θρηνήσει νεκρούς. Δεν χρειάζεται να τα θυμίσω.

 

Αυτό, ξέρετε, που όλοι αναρωτιούνται από την μέρα που είδαμε αυτή την γιγαντιαία επιχείρηση και πληροφορηθήκαμε αυτές τις δεκάδες συλλήψεις, είναι πόσο βαθιά θα πάει; Θα φτάσει μέχρι τέλους; Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, δυστυχώς, «ακουμπάτε» οι κυβερνήσεις τον «αφρό», τη «μαρίδα». Θα πάει και πιο βαθιά το θέμα;

 

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δυσκολεύομαι, όπως καταλαβαίνετε, να σχολιάσω μία ανοιχτή έρευνα και μία δικαστική υπόθεση η οποία τώρα δρομολογείται. Όμως, θέλω να σας πω ότι για τα ζητήματα της οπαδικής βίας έχουμε κάνει πολλά πράγματα και έχουμε αποδείξει ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε.

 

Και μερικές φορές, ναι, υπάρχουν και σταγόνες οι οποίες ξεχειλίζουν το ποτήρι και υποχρεώνουν όλες και όλους να ανασκουμπωθούν και να αναλογιστούν αν πραγματικά μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα.

 

Αυτό το οποίο μπορώ να πω, γιατί κι εγώ δεν έχω πρόσθετη πληροφόρηση όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ότι διεξήχθη μια πάρα πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με απόλυτη εχεμύθεια. Πράγμα πολύ ασυνήθιστο, θα έλεγα, για τα δεδομένα της πατρίδας μας. Και αυτό είναι μια πολύ θετική ένδειξη.

 

Από εκεί και πέρα, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στην ανακριτική διαδικασία αλλά και στη Δικαιοσύνη ότι θα κάνει αυτό που πρέπει και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί, όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Δεν είναι δική μου δουλειά, ούτε δική σας, ούτε κανενός.

 

*Σία Κοσιώνη:* Όχι, αλλά τίθεται θέμα πολιτικής βούλησης.

 

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Νομίζω αποδείξαμε ότι διαθέτουμε αυτήν την πολιτική βούληση, και με το παραπάνω. Όχι μόνο στηρίζοντας αυτήν την προσπάθεια, αλλά παίρνοντας και δύσκολες αποφάσεις: το κλείσιμο των γηπέδων -θυμάστε τι κριτική ακούσαμε-, τις αυτοματοποιημένες ποινές, το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

 

Και η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση σήμερα στα γήπεδα δεν έχει σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε πέρσι και πρόπερσι. Θα μου πείτε, ανά πάσα στιγμή καραδοκεί το «αυγό του φιδιού». Όμως έχουμε αποδείξει ότι έχουμε αποφασιστικότητα να τιμωρήσουμε τους ενόχους και, ναι, πρέπει να συνεργαστούμε με όλες και με όλους για να τελειώνουμε πια.

 

Πιστεύω ότι ίσως για πρώτη φορά έχουμε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε με το «καρκίνωμα» της οπαδικής βίας και με τα διάφορα παρακλάδια του. Διότι δεν είναι μόνο η οπαδική βία. Εδώ φαίνεται ότι τα πράγματα ήταν αρκετά πιο σύνθετα και περίπλοκα.

 

Και βλέπετε ότι όταν το κράτος θέλει να επιβάλλει την νομιμότητα, μπορεί και το κάνει. Θυμάστε, πέρσι είχαμε κάνει την ίδια συζήτηση για τους ελέγχους στη Μύκονο. Όλοι λέγανε «μα είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το αυθαίρετο παρακράτος;». Και είπαμε: όχι, αν τα βάλετε με το κράτος και το κράτος έχει αποφασιστικότητα, τότε θα τηρηθεί ο νόμος. Το…

 

*Σία Κοσιώνη:* Εγώ αναφέρομαι στην πολιτική βούληση.

 

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μα γίνεται αυτό. Και να μην αναφερθούμε μόνο σε αυτό. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οδική συμπεριφορά. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Ας το αναγνωρίσουμε: δεν σεβόμαστε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Καθίστε σε ένα οποιοδήποτε φανάρι και θα δείτε πόσοι περνάνε με κόκκινο. Αρχίζει και αλλάζει αυτό. Ακούω πολύ γκρίνια γιατί ρίχνουμε πρόστιμα για τα κράνη. Μα, δεν πρέπει να…

 

*Σία Κοσιώνη:* Άρα, υπάρχει μία αλλαγή δόγματος…

 

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Το δόγμα είναι μια βαριά λέξη. Υπάρχει νομίζω μία, θα έλεγα, βαθιά πίστη, δική μου και της κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς κανόνες.

 

Αυτό έχει εκφάνσεις μέχρι και στο bullying, μέχρι και στον τρόπο με τον οποίον τα ίδια τα παιδιά έχουν τώρα ένα εργαλείο να καταγγείλουν τέτοιες συμπεριφορές. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν όλες και όλοι, και οι μαθητές μας, ότι και στο σχολείο υπάρχουν κανόνες.

 

Για πολλά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, θα έλεγα ότι ήμασταν δέσμιοι μιας λογικής ότι έχουμε δικαιώματα και δεν έχουμε υποχρεώσεις. Ότι όλα τα καλά τα επωμίζεται το πρόσωπο, για όλα τα στραβά φταίει το κράτος. Δεν είναι έτσι. Καμία οργανωμένη κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτούς τους κανόνες.

 

*Σία Κοσιώνη:* Μακάρι να δούμε αποτελέσματα και σε αυτόν τον τομέα. Βλέπετε ότι και το bullying και η βία των ανηλίκων είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι ήρθατε στην εξουσία με μία ατζέντα ασφάλειας και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα περιμένουμε να δούμε κάποια αποτελέσματα σε κάποιους τομείς.

 

Περιμένουμε, λοιπόν, να αξιολογήσουμε όλα αυτά που μας λέτε, άλλα πριν φύγουμε από αυτό το θέμα, θα ήθελα λίγο συγκεκριμένα να σας θέσω το ζήτημα της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής. Γιατί φυσικά θα γνωρίζετε και το πρόβλημα που έχουμε στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.

 

Και θέλω να σας ρωτήσω, ως Πρωθυπουργός, που στο τέλος της ημέρας έχετε την τελική ευθύνη για τα πάντα, πώς αντιμετωπίσατε αυτό το γεγονός; Είναι μία νέα κοπέλα, τα έκανε όλα σωστά: πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα, ζήτησε βοήθεια και δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια των αστυνομικών. Πώς το αντιμετωπίσατε εσείς ως Πρωθυπουργός αυτό το θέμα;

 

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Με μεγάλη στενοχώρια και με μεγάλο θυμό. Σας είμαι τελείως ειλικρινής. Γιατί ήταν μία γροθιά στο στομάχι. Το έχω ξαναπεί: όλα έγιναν λάθος.

 

Ήταν μια τραγωδία αυτό το οποίο έγινε. Όμως, από την άλλη, ήταν και ένα περιστατικό μεγάλης αφύπνισης για όλους: για το κράτος, για το πώς θα δει ξανά τις διαδικασίες και τα πράγματα να τα κάνει καλύτερα, αλλά και για τις γυναίκες, να μπορούν πια να αισθάνονται άνετα να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά.

 

Και επειδή κοίταξα τα στοιχεία του Απριλίου, μόνο τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουμε 1.245 συλλήψεις για καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας και έχουμε 252 panic button τα οποία εγκαταστάθηκαν σε τηλέφωνα γυναικών, που βρίσκονται σε εν δυνάμει κακοποιητικά περιβάλλοντα. Κάτι αλλάζει λοιπόν.

 

Και, στη μνήμη της Κυριακής, έχουμε μία υποχρέωση να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Να φτιάξουμε περισσότερα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας. Το κάνουμε. Να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο την κοινωνία. Να αισθάνονται οι γυναίκες -που το αισθάνονται, γιατί αν δεν το αισθάνονταν δεν θα είχαμε τις καταγγελίες αυτές- ότι αν απευθυνθούν στο κράτος -δεν θα πω στην Αστυνομία- θα υπάρχει μια δομή εκεί να τις προστατεύει και να μην αδιαφορεί για αυτό το οποίο μπορεί να συμβαίνει.

 

Άρα, για εμένα κάθε τραγωδία πρέπει να είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο.

 

*Σία Κοσιώνη:* Πάμε, κ. Πρόεδρε, λίγο στην οικονομία, για να μην το αφήσουμε αυτό το θέμα έξω. Η ακρίβεια παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα για τους Έλληνες πολίτες. Σας ακούω συχνά να μιλάτε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όμως τα νοικοκυριά βιώνουν κάτι πολύ διαφορετικό, βιώνουν μια αφόρητη πίεση. Τα χρήματα τελειώνουν λίγο μετά τα μέσα του μήνα, όπως λένε οι έρευνες, και η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες, είναι δεύτερη από τον πάτο στην ανάδειξη των εισοδημάτων της. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταπολεμηθεί;

 

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αν υπήρχε κάποια μαγική φόρμουλα, φαντάζομαι ότι κάποια άλλη χώρα θα την είχε βρει. Δεν λέω ότι η ακρίβεια είναι μόνο εισαγόμενη και ότι δεν έχει χαρακτηριστικά τα οποία αφορούν και τη δομή της οικονομίας μας, είναι όμως ένα μεγάλο πρόβλημα.

*Σία Κοσιώνη:* Εγώ θυμάμαι, συγγνώμη που σας διακόπτω στην αρχή της απάντησής σας, αλλά θυμάμαι ένα αυστηρό μήνυμα, έτσι το είχαμε πει και στο δελτίο τότε, που είχατε στείλει στους επικεφαλής των πολυεθνικών. Είχατε πει «εδώ δεν είμαστε μπανανία».

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Να αναγνωρίσετε, όμως, ότι από τότε που εκπέμψαμε το μήνυμα αυτό είδαμε κάποια αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αφορούν νομοθετικές ενέργειες για μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, καθορισμό περιθωρίων κέρδους, όπως στο βρεφικό γάλα.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση