Ο απολογισμός του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού είναι τραγικός σε όλα τα επίπεδα. Αδιαμφισβήτητα το πρώτο θύμα του ιού είναι η ανθρώπινη ζωή. Ωστόσο το δεύτερο θύμα του αποτελεί η οικονομία τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Το 2020, που βρίσκεται πλέον στη δύση του, ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά ενώ δυσοίωνο χαρακτηρίζεται το 2021, από τους επιχειρηματίες όλων των κλάδων του Ηρακλείου.

Είναι πλέον δεδομένο πως μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης θα κάνει την εμφάνισή της μία πολύ σκληρή οικονομική κρίση, τα πρώτα δείγματα της οποίας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

Η ζημιά στους επιχειρηματικούς κλάδους της Κρήτης

Στην Κρήτη οι δύο βασικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας, ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το  cretapost, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό έχουν υποστεί ζημιά της τάξης του 75% με 80% καθώς εξαιτίας της πανδημίας στην Κρήτη έφτασαν περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες – αντί των 4 εκ. που έρχονταν παραδοσιακά στο νησί για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Την ίδια ώρα, στον πρωτογενή τομέα η ζημιά έχει ως εξής: πτώση 70% περίπου στα οπωροκηπευτικά, πτώση 50% στην σταφίδα, πτώση 30% στους αμπελουργούς ενώ για το ελαιόλαδο περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία του Φεβρουαρίου στο πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του.

Καταστροφική όμως ήταν η χρονιά και για άλλους επιχειρηματικούς κλάδους της Κρήτης και συγκεκριμένα:

Μεταποιητικές επιχειρήσεις: πτώση έως και 65%

Εμπορικά καταστήματα: Πτώση 45% μεσοσταθμικά (50% πτώση αν βγει ο κλάδος των τροφίμων)

Εστίαση: Πτώση έως και 30%

Λαϊκή αγορά: Πτώση έως και 95% στους εμπόρους – Πτώση έως 70% στους παραγωγούς

Μεταφορές: Πτώση έως και 80% στα ταξί, πτώση 85% στο δεύτερο lockdown για το Αστικό ΚΤΕΛ (95% πτώση στο πρώτο lockdown).

Στα ύψη η… ανεργία στην Κρήτη

Όλη αυτή η ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις στην Κρήτη αποτυπώνεται και στις θέσεις εργασίας.

Ήδη από το τέλος του 2019 το επίπεδο της ανεργίας είχε αρχίσει να ανεβαίνει σε επίπεδο νησιού ωστόσο κατά τη διάρκεια του 2020 τα πράγματα… ξέφυγαν.

Από 35.000 με 40.000 ανέργους που είχε παραδοσιακά η Κρήτη ανά μήνα τα τελευταία χρόνια το 2020 καταγράφηκαν έως και 75.000 άνεργοι ανά μήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς η Κρήτη μετά από 27 ολόκληρα χρόνια κατέχει πλέον την πρώτη θέση στην ανεργία σε όλη την Ελλάδα!

Διαφήμιση
Διαφήμιση