HomeHL-TOPΑνασκόπηση 2023: Τα Τέμπη, οι εκλογές, το Blue Horizon και οι… τραγωδίες

Ανασκόπηση 2023: Τα Τέμπη, οι εκλογές, το Blue Horizon και οι… τραγωδίες

Τα σημαντικότερα γεγονότα του έτους στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 2023 είναι μία χρονιά που δύσκολα μπορεί κάποιος να την χαρακτηρίσει καθώς πρόκειται για ένα έτος με οξυμένες αντιθέσεις που επηρέασαν τόσο το παγκόσμιο όσο το εθνικό και το τοπικό γίγνεσθαι.

Κατά τη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν μεγάλες εθνικές τραγωδίες, σπουδαίες επιτυχίες σε επίπεδο ανάπτυξης ενώ σημειώθηκαν πολλές αναταράξεις και αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο.

Κατ’ αρχάς η χρονιά σημαδεύτηκε από την μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία όλων των εποχών στην Ελλάδα. Το δυστύχημα στα Τέμπη «πάγωσε» όλο το πανελλήνιο με την χώρα να βυθίζεται στο πένθος.

Παράλληλα, το 2023 ήταν και έτος εκλογών καθώς οι Έλληνες ψήφισαν τρεις φορές (δύο στις εθνικές εκλογές και μία στις αυτοδιοικητικές). Οι πολίτες έδωσαν απόλυτη κυριαρχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πανωλεθρία που είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή προέδρου αλλά και την διάσπαση στην Αριστερά. Ως προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε τοπικό επίπεδο, δεν υπήρξαν εκπλήξεις.

Σε τοπικό επίπεδο είχαμε τρία εγκλήματα στην Κρήτη όπου οι δολοφόνοι παραμένουν ασύλληπτοι ενώ η μεγαλύτερη τραγωδία εκτυλίχθηκε στο πλοίο Blue Horizon όπου μέλη του πληρώματος οδήγησαν στον θάνατο τον 36χρονο Αντώνη Καργιώτη.

Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο ο Πόλεμος στο Ισραήλ προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί έντονη ανησυχία.

Το cretapost σας παρουσιάζει σήμερα τα σημαντικότερα θέματα όλης της χρονιάς στην Κρήτη.

Τα τρία βασικότερα θέματα της χρονιάς

28 Φεβρουαρίου: Η τραγωδία στα Τέμπη με 57 νεκρούς

«Μαύρη» ημέρα ήταν η 28η Φεβρουαρίου για την Ελλάδα εξαιτίας του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στη Λάρισα με αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων, κυρίως νέων, και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85 ατόμων. Ανάμεσα στα θύματα και η 50χρονη Μαίρη Μουρτζάκη από το Αντισκάρι που εργαζόταν στο κυλικείο του τρένου.

Άμεσα συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας και μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος. Παράλληλα ποινικές διώξεις ασκήθηκαν στον επιθεωρητή του ΟΣΕ και δύο ακόμα σταθμάρχες.

temph-thymata

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ενώ παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του υπουργείου. Παράλληλα, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης.

Βουλευτικές εκλογές: Ιστορική νίκη ΝΔ– Πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ιστορική νίκη κατέγραψε η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες έγιναν στις 21 Μαΐου με απλή αναλογική. Η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 40,79% έχοντας διαφορά 21 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ όλη η Ελλάδα, ακόμα και η Κρήτη, βάφτηκε «μπλε». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέρρευσε καθώς συγκέντρωσε μόλις 20,07%. Κερδισμένο ήταν το ΠΑΣΟΚ με 11,46% αλλά και το ΚΚΕ που ανέβασε τα ποσοστά του (7,23%), ενώ η Ελληνική Λύση κατάφερε να μπει στη Βουλή με ποσοστό 4,45%. Από τις συγκεκριμένες εκλογές δεν προέκυψε κυβέρνηση με αποτέλεσμα να στηθούν εκ νέου κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Εκεί καταγράφεται ένας ακόμα θρίαμβος για τη ΝΔ καθώς εξελέγη με ποσοστό 40,5% εξασφαλίζοντας 158 έδρες και καθαρή αυτοδυναμία. Παράλληλα, η ΝΔ αύξησε την απόστασή της από τον ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνοντας ρεκόρ διαφοράς με 23 μονάδες. Μεγάλος χαμένος των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας καθώς κατρακύλησε στο 17,83%. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κατάφεραν να βελτιώσουν την επίδοσή τους ενώ σοκ προκαλεί η είσοδος του κόμματος Σπαρτιάτες με ποσοστό 4,68% εκλέγοντας 13 βουλευτές (ανάμεσά τους και ένας στο Ηράκλειο). Η νέα βουλή είναι οκτωκομματική καθώς Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας κατάφεραν να περάσουν το φράγμα του 3%.

24 Σεπτεμβρίου: Ο Στέφανος Κασσελάκης πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ και η… διάσπαση στην Αριστερά

Τέλη Αυγούστου εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή ο Στέφανος Κασσελάκης, ένα πρόσωπο άγνωστο και εντελώς άπειρο πολιτικά που διεκδικεί την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 24 Σεπτεμβρίου, στον β’ γύρο των εκλογών, ανακηρύσσεται πρόεδρος με ποσοστό 55,98% (η Έφη Αχτσιόγλου συγκέντρωσε 44,2%). Από εκείνη την ημέρα ξεκινά και η μεγάλη κρίση στην Αριστερά.

Στις 20 Οκτωβρίου ο Στέφανος Κασσελάκης – ο οποίος ήταν στη Νέα Υόρκη για τον πολιτικό γάμο που τέλεσε με τον σύντροφό του – άνοιξε αιφνιδίως το θέμα των διαγραφών με πρώτο τον Στέφανο Τζουμάκα ενώ ακολουθεί νεότερη ανακοίνωση για παραπομπή τριών ακόμα ιστορικών στελεχών στην Επιτροπή Δεοντολογίας και συγκεκριμένα των Ν. Φίλη, Δ. Βίτσα και Π. Σκουλέτη. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής απόφασης ήταν τεράστιες καθώς άνοιξε ο χορός των αποχωρήσεων τόσο από ιστορικά στελέχη της παράταξης όσο και από μέλη. Οι πρώτες αποχωρήσεις έγιναν από μέλη της παράταξης μεταξύ αυτών και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου αλλά και πρόεδροι Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 10 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν την συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ  παραιτήθηκαν οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης.

kasselakhs-diagrafes

Την επόμενη μέρα, σε κλίμα μεγάλης έντασης ξεκίνησε η συνεδρίαση με τον Στέφανο Κασσελάκη να επιτίθεται ολομέτωπα στους διαφωνούντες του Κόμματος.

kasselakhs-kentrikh-epitroph1

Λίγες ώρες αργότερα παραιτείται ο Στέφανος Τζουμάκας και η ομάδα της κ. Αχτσιόγλου στις 23 Νοεμβρίου αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ δύο ημέρες μετά αποχωρεί και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, και η Νεολαία του Κόμματος. Στις 4 Δεκεμβρίου οι 11 αποχωρήσαντες βουλευτές και εκατοντάδες στελέχη από την «Ομπρέλα» και τους «6+6» παρουσίασαν το νέο Κόμμα «Νέα Αριστερά» με πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση.

nea-aristera

Τα υπόλοιπα θέματα με χρονολογική σειρά

15 Ιανουαρίου: Άγρια δολοφονία στα Χανιά – Ασύλληπτοι οι δράστες

Το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου ένας 53χρονος άνδρας βρίσκεται δεμένος, φιμωμένος και χτυπημένος. Οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του με τις αρχές να ξεκινούν τις έρευνες. Όπως διαπιστώθηκε οι δολοφόνοι ήταν ένας 48χρονος με τον 18χρονο γιο του ενώ τα αίτια φαίνεται να ήταν τα ναρκωτικά. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.

14 Φεβρουαρίου: Πυροβολισμοί στο Γάζι – Συνελήφθη φυγόδικος

36χρονος φυγόδικος στη θέα των αστυνομικών άνοιξε πυρ και άρχισε να πυροβολεί στην κεντρική λεωφόρο του Γαζίου. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματίσει έναν 35χρονο αστυνομικό και έναν 22χρονο πολίτη. Ο 36χρονος συνελήφθη και μετά το νοσοκομείο οδηγήθηκε στις φυλακές.

27 Μαρτίου: Λυράρης κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε τον ανήλικο

Γνωστός λυράρης συνελήφθη στα τέλη του Μαρτίου με την κατηγορία ότι βίαζε και εξέδιδε ανήλικο. Ο 66χρονος φαίνεται πως είχε φτιάξει διάφορα ψεύτικα προφίλ σε σελίδες κοινωνικές δικτύωσης και «ψάρευε» υποψήφιους πελάτες για τον ανήλικο. Ο 66χρονος προφυλακίστηκε μετά την απολογία του.

28 Μαρτίου: Στη φυλακή γνωστός λυράρης για υπεξαίρεση

Στις 28 Μαρτίου παραδόθηκε στις αρχές γνωστός Κρητικός λυράρης που καταδικάστηκε στις αρχές του μήνα σε ποινή κάθειρξης 8 ετών από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για υπεξαίρεση άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από τράπεζα. Στις 20 Σεπτεμβρίου αποφυλακίζεται υπό τον όρο να μην φύγει από τη χώρα.

3 Απριλίου: Αποφυλάκιση του παιδεραστή της Κρήτης

Στις 3 Απριλίου έγινε γνωστό ότι ο παιδεραστής της Κρήτης και προπονητής, Ν.Σ. αποφυλακίστηκε από το σωφρονιστικό κατάστημα της Τρίπολης.

Η είδηση αυτή προκάλεσε την οργή της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης καθώς και την παρέμβαση του Αρείου Πάγου που προχώρησε στην αναίρεση της απόφασης με αποτέλεσμα ο 59χρονος προπονητής να επιστρέψει στις φυλακές.

18 Απριλίου: Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη

Ένα μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας εξάρθρωσαν οι αρχές της Κρήτης τον Απρίλιο του 2023. Συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα: 56χρονος πρώην λιμενικός, 72χρονος συνταξιούχος, 46χρονος ξυλουργός (οι οποίοι προφυλακίστηκαν) καθώς και: 69χρονος Ιταλός επίδοξος αγοραστής, ένας 71χρονος που βρήκε τον Ιταλό καθώς και δύο 43χρονοι. Μάλιστα κατά την έρευνα των αρχών βρέθηκε μία αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν αρχαία (μεταξύ αυτών λάρνακες και αγγεία) με το συνολικό κόστος να ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ.

16 Μαΐου: Πατέρας παρέσυρε το 2,5 ετών κοριτσάκι του

Σε περιοχή της Κισσάμου, ένας πατέρας στην προσπάθειά του να ξεπαρκάρει έκανε όπισθεν χωρίς να γνωρίζει πως πίσω από το όχημα βρισκόταν το 2,5 ετών κοριτσάκι του. Δυστυχώς το παιδί τραυματίστηκε βαρύτατα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΠΑΓΝΗ όπου τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Μαΐου.

Δείτε εδώ όλα τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2023 στην Κρήτη

19 Μαΐου: Τον εκτέλεσαν στο ΙΧ του – Ανεξιχνίαστο έγκλημα

45χρονος κτηνοτρόφος εντοπίζεται νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του στην Αρχοντική Ρεθύμνου. Άγνωστος δράστης φαίνεται να πλησίασε το όχημα και να άνοιξε πυρ με κυνηγετική καραμπίνα με την σφαίρα να σπάει το παμπρίζ και στη συνέχεια τα σκάγια να βρίσκουν τον άτυχο άνδρα τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Παρά τις έρευνες των αρχών ακόμα δεν έχει εντοπιστεί ο δράστης με το έγκλημα να παραμένει ανεξιχνίαστο.

23 Μαΐου: Στα θερμοκήπια έκρυβαν 57 κιλά χασίς!

Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών των τελευταίων ετών εντόπισαν τον Μάιο του 2023 οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης. Οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα σε θερμοκήπια σε περιοχή του δήμου Φαιστού 57 κιλά και 260 γραμμάρια χασίς, πάνω από 27.800 ευρώ σε μετρητά καθώς και όπλα. Οι αρχές συνέλαβαν δύο αδέρφια, 51 και 46 χρόνων καθώς και έναν 33χρονο Πακιστανό. Και οι τρεις προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους.

4 Ιουνίου: Μαχαίρωσε 14 φορές την σύντροφό του

Σε κατάσταση αμόκ ένας 36χρονος μαχαίρωσε 14 φορές την αρραβωνιαστικιά του και στη συνέχεια επιχείρησε να αυτοκτονήσει στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά στο Ηράκλειο. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύει η ζωή τους. Ο 36χρονος μετά την απολογία του με εισαγγελική απόφαση μεταφέρθηκε στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ και στη συνέχεια στην Ψυχιατρική Πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού.

10 Ιουνίου: Πέθανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος

Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Ο Έλληνας συνθέτης έδινε μάχη εδώ και ένα χρόνο με τον καρκίνο, και τελικά έχασε τη μάχη με τη ζωή στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

markopoylos-giannhs-exo-1200

Δείτε εδώ όλους τους σπουδαίους Κρητικούς που μας άφησαν το 2023

18 Ιουλίου: Τεμαχισμένο πτώμα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της ΔΕΔΙΣΑ

Ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα που έχει σημειωθεί στην Κρήτη αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο όταν στον χώρο της ανακύκλωσης στο εργοστάσιο του ΔΕΔΙΣΑ εντοπίστηκε ένα τεμαχισμένο πτώμα. Μέσα σε μία μαύρη σακούλα στον ιμάντα της διαλογής βρέθηκε αρχικά ένα κομμένο κεφάλι ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν τα πόδια, τα σπλάχνα και το ισχίο. Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο νεκρός ήταν ένας 26χρονος από το Μπαγκλαντές ενώ στις 4 Αυγούστου οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν τον δράστη. Πρόκειται για τον 40χρονο ομοεθνή του θύματος που ήταν και συγκάτοικοι. Ο 40χρονος παραμένει μέχρι και σήμερα ασύλληπτος ενώ σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.

25 Ιουλίου: Πτώση Canadair στην Κάρυστο – Νεκρός Κρητικός σμηναγός

Το μεσημέρι της Τρίτης 25 Ιουλίου, την ώρα κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Κάρυστο, ένα Canadair που επιχειρούσε στο σημείο κατέπεσε με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του αεροσκάφους. Νεκροί ανασύρθηκαν ο 34χρονος Κρητικός σμηναγός, Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος ανθυποσμηναγός, Περικλής Στεφανίδης από το Κιλκίς. Για το περιστατικό κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ στις 28 Ιουλίου τελείται η κηδεία του σμηναγού στα Χανιά.

8 Αυγούστου: Εμπόριο βρεφών στα Χανιά

Αρχές Αυγούστου αποκαλύπτεται ένα μεγάλο κύκλωμα εμπορίου βρεφών στα Χανιά με την εμπλοκή γνωστού γιατρού. Σύμφωνα με τη δικογραφία το κύκλωμα είχε δεκαετή δράση και έκανε εμπόριο βρεφών, παράνομες υιοθεσίες και πωλήσεις γονιμοποιημένων ωαρίων. Τα μέλη του κυκλώματος ήταν συνολικά 8 και είχαν ως ορμητήριο την Κρήτη. Από τους συλληφθέντες προφυλακίστηκαν ο 73χρονος γιατρός, ένας 44χρονος εμβρυολόγος, μία 44χρονη νοσηλεύτρια και μία γυναίκα από τη Ρουμανία που φέρεται να ενεργούσε ως «μεσίτρια» στις παράνομες υιοθεσίες. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι υπόλοιποι.

13 Αυγούστου: Κύκλωμα κοκαΐνης στην Κρήτη με δράση και στη Ζάκυνθο

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης με βάση την Κρήτη εξιχνιάζεται στις 13 Αυγούστου. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν συνολικά 10 άτομα (9 στην Κρήτη και 1 στη Ζάκυνθο) ενώ κατάσχεσαν 2 κιλά κοκαΐνης, 4 κιλά χασίς και πάνω από 15.000 ευρώ. Μετά την απολογία τους προφυλακίζονται 8 άτομα ενώ αφήνονται ελεύθερα 2.

13 Αυγούστου: Βράχος ακρωτηρίασε τουρίστα στη Σαμαριά μετά από σεισμό

45χρονος τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά στο φαράγγι της Σαμαριάς όταν εξαιτίας του σεισμού 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή ένας βράχος αποκολλήθηκε και καταπλάκωσε τον Ισπανό με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το πόδι του. Για την μεταφορά του στο  νοσοκομείο Χανίων στήθηκε μεγάλη κινητοποίηση ενώ έπειτα από μία βδομάδα νοσηλείας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Μαδρίτη.

23 Αυγούστου: Πυροσβέστες της Κρήτης σε Πάρνηθα, Έβρο, Εύβοια και Θεσσαλία

Ένα δραματικό καλοκαίρι βίωσε η Ελλάδα εξαιτίας των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών που καταγράφηκαν στην χώρα. Η αρχή έγινε στα τέλη Αυγούστου στην Πάρνηθα ενώ μεγάλα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν σε Έβρο, Εύβοια, Λουτράκι, Βοιωτία και Άνδρο. Πυροσβέστες από την Κρήτη κλήθηκαν να συνδράμουν τόσο στις φωτιές όσο και στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

27 Αυγούστου: Αστυνομικός στα Χανιά συνελήφθη για εκβιασμό

53χρονος ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στα Χανιά συλλαμβάνεται για εκβιασμό πολιτών αλλά και χρηματισμό από τους Αδιάφθορους μετά από μεγάλη και συντονισμένη επιχείρηση. Μαζί του συλλαμβάνεται και ο 29χρονος γιος του, που υπηρετεί ως ειδικός φρουρός ενώ και οι δύο τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Στις 31 Αυγούστου ο 53χρονος, που ήταν και πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων, προφυλακίζεται ενώ ο γιος του αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

5 Σεπτεμβρίου: Μέλη του Blue Horizon οδηγούν στον θάνατο τον 36χρονο Αντώνη

Ένα αδιανόητο έγκλημα εκτυλίσσεται στο λιμάνι του Πειραιά όταν μέλη του πληρώματος του Blue Horizon σπρώχνουν προς τον θάνατο τον 36χρονο Αντώνη Καργιώτη! Όπως φαίνεται  και στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας ο 36χρονος ανεβαίνει στον καταπέλτη του πλοίου, την ώρα που εκείνο ξεκινάει την αναχώρηση. Τότε δύο μέλη του πληρώματος τον σπρώχνουν τρεις φορές, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να βρει τραγικό θάνατο. Το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του για 40 λεπτά, έως ότου η εισαγγελία του δίνει εντολή να επιστρέψει πίσω. Μόλις επιστρέφει άνδρες του λιμενικού σώματος, συλλαμβάνουν τον πλοίαρχο, τον ύπαρχο και δύο ακόμα ναυτικούς. Μετά την απολογία τους προφυλακίστηκαν πλοίαρχος και ύπαρχος ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι. Παράλληλα ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραιτείται ενώ τέσσερα στελέχη του λιμενικού σώματος παραπέμφθηκαν σε πειθαρχικό έλεγχο. Την ίδια ώρα όλη η κοινωνία βράζει για το συγκεκριμένο έγκλημα και πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα λιμάνι του Ηρακλείου και του Πειραιά ενώ η εταιρία αναγκάζεται για λίγες ημέρες να βγάλει από την γραμμή το Blue Horizon.

17 Σεπτεμβρίου: 5 νεκροί Έλληνες μετά από τροχαίο στη Λιβύη

Πέντε Έλληνες, μέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλε η χώρα στη Λιβύη, βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από τροχαίο δυστύχημα όταν το λεωφορείο τους συγκρούστηκε με άλλο όχημα και τυλίχθηκε στις φλόγες. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και η 40χχρονη Εύη Ανδρεαδάκη, με καταγωγή από την Κρήτη, η οποία υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία ως νοσηλεύτρια στην 251 ΓΝΑ. Για το περιστατικό κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

25 Σεπτεμβρίου: Ένοχη η αναισθησιολόγος για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Ένοχη, κατά πλειοψηφία έκρινε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης την αναισθησιολόγο για το θάνατος της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, που έχασε την ζωή της μετά από εγχείρηση ρουτίνας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο τον Δεκέμβριο του 2015. Της υπεβλήθη ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή.

Στο άκουσμα της απόφασης η οικογένεια της μικρής Μελίνας ένοιωσε ανακούφιση.

Δείτε εδώ τις σπουδαιότερες υποθέσεις που εκδικάστηκαν στα δικαστήρια της Κρήτης το 2023

30 Σεπτεμβρίου: Εκκενώθηκε ο Ευαγγελισμός

Μία εβδομάδα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές εκκενώνεται το ιστορικό κτίριο του Ευαγγελισμού στο οποίο έμεναν αντιεξουσιαστές καθώς το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήθελε να το αξιοποιήσει. Ωστόσο, την 1η Δεκεμβρίου, μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών επέστρεψε στο κτίριο του Ευαγγελισμού και το επανεκατέλαβε.

8 Οκτωβρίου: Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Κρήτη

Ο Σταύρος Αρναουτάκης συνεχίζει την θητεία του στην Περιφέρεια Κρήτης όπως αποφάσισε ο Κρητικός λαός κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο κ. Αρναουτάκης συγκέντρωσε το 78,31% πετυχαίνοντας μία καθαρή νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Σε επίπεδο δημοτικών εκλογών: στις 8 Οκτωβρίου αναδείχθηκαν 21 δήμαρχοι ενώ 3 δήμοι πήγαν και σε δεύτερο γύρο (πρόκειται για τους δήμους Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου Λασιθίου και Ιεράπετρας Λασιθίου). Στο δήμο Ηρακλείου εκλέχθηκε ο Αλέξης Καλοκαιρινός ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου αναδείχθηκε δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος.

Δείτε εδώ όλους τους δημάρχους της Κρήτης

7 Οκτωβρίου: Πόλεμος στο Ισραήλ – Ο ρόλος της Σούδας και ο Ιμάμης

Στις 7 Οκτωβρίου του 2023 ξεκινά ο Πόλεμος στη Μέση Ανατολή με την εισβολή της Χαμάς στα Ισραηλινά εδάφη, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Εκείνη την ημέρα, το αεροδρόμιο Ηρακλείου γέμισε με Ισραηλινούς τουρίστες που είχαν προγραμματίσει την αναχώρηση για την πατρίδα τους αλλά αρνούνταν να φύγουν. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, περίπου 2750 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες (περίπου οι μισοί) είναι πλέον άστεγοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή τον πόλεμο στο Ισραήλ ήρθε στο προσκήνιο ο ρόλος των ΗΠΑ και η χρήση της Σούδας. Άμεσα οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν στρατιωτικά τμήματα, υλικά εκστρατείας και πολλά άλλα στη Σούδα, τα οποία ανά πάσα στιγμή ήταν έτοιμα με μία εντολή να μετακινηθούν προς οποιοδήποτε σημείο της Μέσης Ανατολής.

Ένα μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου σχηματίζεται δικογραφία από την Αντιτρομοκαρτική σε βάρος 39χρονου Αιγύπτιου στα Χανιά που προέτρεπε σε πράξεις βίας με αναρτήσεις του, σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

imamis-exo

18 Οκτωβρίου: Μεγαλειώδες συλλαλητήριο για το Βενιζέλειο

Στις 18 Οκτωβρίου η τοπική κοινωνία του Ηρακλείου ενώνει τις δυνάμεις της και πραγματοποιεί ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο όπου έχουν σταματήσει τα τακτικά χειρουρεγία εξαιτίας αποχώρηση αναισθησιολόγων.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας είχε επισκεφτεί το νοσοκομείο ανακοίνωσε  άμεσες λύσεις με υπογραφή σύμβαση με τέσσερις ιδιώτες αναισθησιολόγους – για τρεις μήνες – ώστε να ξεκινήσουν από 1η Νοεμβρίου τα χειρουργεία ενώ δεσμεύεται για fast track προσλήψεις. Παράλληλα, παύει από τα καθήκοντά της την διοίκηση του Βενιζελείου και τη θέση του διοικητή αναλαμβάνει ο Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, Χάρης Λυδάκης. Ο κ. Λυδάκης στις 27 Οκτωβρίου παραιτείται και στη  θέση του τοποθετείται ο διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα, Ευθύμιος Καρακώστας.

24 Οκτωβρίου: Νεκρός άνδρας σε εξτριμ σπορ

38χρονος βρίσκει τραγικό θάνατο στο Αγιοφάραγγο την ώρα που έκανε εξτρίμ σπορ στα βράχια. Πιο συγκεκριμένα, ο άτυχος άνδρας αφού είχε τοποθετήσει σκοινιά από τον έναν βράχο προς τον άλλον κρεμάστηκε για να περάσει απέναντι ωστόσο – άγνωστο πώς – έχασε την ισορροπία του και έπεσε από τεράστιο ύψος.

agiofaraggo

25 Οκτωβρίου: Πέθανε ο Γιώργος Γραμματικάκης

Την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου άφησε στις 25 Οκτωβρίου ο διακεκριμένος επιστήμονας, Γιώργος Γραμματικάκης σε ηλικία 84 ετών. Ο σπουδαίος Κρητικός τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας και τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος όλη την Κρήτη.

giorgos-grammatikakis-2

9 Νοεμβρίου: Πτώση αεροσκάφους στο Μάλεμε – Δύο νεκροί

Ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος έπεσε στη θάλασσα του Μάλεμε το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου. Νεκροί ανασύρθηκαν ο κυβερνήτης και πρόεδρος της αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος, Θεόδωρος Πάντος και ο συγκυβερνήτης Κώστας Καραμπίνης.

1 Δεκεμβρίου: Καταδίκη στον 27χρονο οδηγό που παρέσυρε την 21χρονη Έμμα

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 16,5 ετών στον 27χρονο οδηγό που παρέσυρε, τραυμάτισε θανάσιμα και εγκατέλειψε την 21χρονη Έμμα, τον Νοέμβριο του 2022, στην περιοχή της Καμάρας.

4 Δεκεμβρίου: Της έδωσαν καθαρκτικό, αντί για νερό, σε γηροκομείο

Με τραγικό τρόπο έχασε την ζωή της μία 92χρονη σε γηροκομείο του Ηρακλείου όταν αντί για νερό της έδωσαν να πιει καθαρκτικό. Για το περιστατικό συνελήφθησαν τρία άτομα (ο 53χρονος ιδιοκτήτης και δύο νοσηλεύτριες 23 και 28 χρόνων). Ο εισαγγελέας μετά την άσκηση ποινικών διώξεων τους άφησε ελεύθερους και διέταξε προαναριτική εξέταση.

10 Δεκεμβρίου: Μαθήτρια υπέστη αλλεργικό σοκ και ανακοπή

Μία 17χρονη μαθήτρια που βρισκόταν με το σχολείο της σε εκδρομή στο Ηράκλειο υπέστη αλλεργικό σοκ την ώρα που έτρωγε το πρωινό της σε ξενοδοχείο της Αμμουδάρας. Η ίδια έκανε ένεση αδρεναλίνης στον εαυτό της ωστόσο εντοπίστηκε αναίσθητη. Μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο όπου εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή της.

16 Δεκεμβρίου: Πυροβόλησε τρεις Κρητικούς στο Γκάζι

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της 16ης Δεκεμβρίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Γκάζι όταν ένας άνδρας πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι τρεις Κρητικούς έξω από πιτσαρία για ασήμαντη αφορμή. Το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα προκάλεσε σοκ εξαιτίας της ωμότητας της επίθεσης.

Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» μεταφέρθηκαν οι 34χρονος Δημήτρης  που καρφώθηκε η σφαίρα στο κεφάλι του και παραμένει σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ, ο 29χρονος αδερφός του που είχε διαμπερές τραύμα και έχει ήδη λάβει εξιτήριο και ο 28χρονος Φραγκίσκος που είχε διαμπερές τραύμα από σφαίρα στη Γνάθο και δύο μέρες πριν την Πρωτοχρονιά βγήκε από το νοσοκομείο.

Για το περιστατικό έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί ο 33χρονος Αλβανός που ήταν συνεργός στους πυροβολισμούς ενώ αναζητείται ο 38χρονος πιστολέρο (σε βάρος του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης).

18 Δεκεμβρίου: Σε Grimaldi και Μινωικές το λιμάνι του Ηρακλείου

Και επίσημα στην κοινοπραξία των εταιρειών «Grimaldi Euromed S.p.A.» και «Μινωικών Γραμμών Α.Ν.Ε.» πέρασε το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), έναντι τιμήματος 80 εκατ. ευρώ, με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση