HomeHL-9Οι σπουδαίοι Κρητικοί που «έφυγαν» το 2023

Οι σπουδαίοι Κρητικοί που «έφυγαν» το 2023

Μεταξύ αυτών οι Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Γραμματικάκης, Μανούσος Βολουδάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απώλειες σπουδαίων προσωπικοτήτων της Κρήτης θρήνησε η τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια του 2022.

Πρόκειται για ανθρώπους που πρόσφεραν τα μέγιστα στον χώρο του πολιτισμού, της πολιτικής, του αθλητισμού και γενικότερα της κοινωνίας.

Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Γραμματικάκης, Νίκος Σκουλάς, Μανούσος Βολουδάκης είναι κάποιες από τις προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία στον τομέα τους και άφησαν τεράστια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Το cretapost, συγκέντρωσε τους σημαντικότερους θανάτους που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία της Κρήτης για το 2023.

Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος

Στις 10 Ιουνίου πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Ο Έλληνας συνθέτης έδινε μάχη εδώ και ένα χρόνο με τον καρκίνο, και στις 5 Μαΐου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα».

O Γιάννης Μαρκόπουλος υποβλήθηκε, πριν λίγες ημέρες, σε εγχείριση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του καρκίνου, αλλά δεδομένου ότι ο οργανισμός του ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένος, παρουσιάστηκαν επιπλοκές.

markopoulos-m

 «Έφυγε» ο διακεκριμένος επιστήμονας Γιώργος Γραμματικάκης

Την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου άφησε στις 25 Οκτωβρίου ο διακεκριμένος επιστήμονας, Γιώργος Γραμματικάκης σε  ηλικία 84 ετών.

Ο σπουδαίος Κρητικός τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας και τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος όλη την Κρήτη.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης ήταν καθηγητής, πρώην πρύτανης, πρώην ευρωβουλευτής και συγγραφέας.

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η κηδεία του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Γραμματικάκη. Η οικογένειά του με ανακοίνωσή του είχε κάνει γνωστό πως αντί στεφάνου θα συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία θα διατεθούν ως Βραβείο σε φοιτητή/τρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος/α ασχολείται με το αντικείμενο της αστροφυσικής.

grammatikakhs

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σκουλάς

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σκουλάς, στις 28 Σεπτεμβρίου μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

skoylas

Πέθανε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βυλουδάκης

Στις 8 Φεβρουαρίου πεθαίνει ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης.

Ο Μανούσος Βολουδάκης τον τελευταίο καιρό έδινε μία σκληρή μάχη με την επάρατο νόσο και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 57 ετών.

Στις 11 Φεβρουαρίου τελείται η κηδεία του βουλευτή Χανίων με την εξόδιο ακολουθία να ψάλετε από τον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Πλήθος κόσμου έσπευσε να τον αποχαιρετήσει. Στην κηδεία παρευρέθη και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

boloydakhs

Χρονολογικά οι υπόλοιποι θάνατοι των σπουδαίων προσωπικοτήτων της Κρήτης:

2 Ιανουαρίου: Πέθανε ο γνωστός μουσικός Γιώργος Σταυράκης

Ο μουσικός κόσμος της Κρήτης βυθίζεται στο πένθος εξαιτίας του θανάτου του 50χρονου Γιώργου Σταυράκη. Ο αγαπητός σε όλους «Πάκο» εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του από τη μητέρα του που τον αναζητούσε.

10 Φεβρουαρίου: Θρήνος στο μπάσκετ – «Έφυγε» ο Νίκος Τούλης

Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ, αφού έφυγε από την ζωή σε ηλικία 67 ετών ο παλαίμαχος προπονητής, Νίκος Τούλης, ο οποίος αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στην ιστορία του κρητικού μπάσκετ.

nikos-toylhs-1200

10 Φεβρουαρίυ: Πέθανε ο Λάμπρος Τριανταφύλλου

Την τελευταία του πνοή άφησε ο γνωστός γιατρός Λάμπρος Τριανταφύλλου, ο οποίος ήταν επί χρόνια Δ/της του Ακτινολογικού Τμήματος του Βενιζέλειου νοσοκομείου Ηρακλείου.

20 Απριλίου: Πέθανε ο Αδάμ Παραδεισανός

Ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου Αδάμ Παραδεισανός δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έδινε χρόνια μάχη με την επάρατο νόσο και τελικά δεν τα κατάφερε.

paradeisanos-adam-exo-1200

7 Ιουνίου: Πέθανε ο αθλητικός παράγοντας Γιάννης Ασσαργιωτάκης

Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρόεδρος του Πόρου, Γιάννης Ασσαριωτάκης, πρόεδρος του Πόρου, σκορπώντας θλίψη στην τοπική κοινωνία και τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο εκλιπών έδινε τους τελευταίους μήνες μάχη με την επάρατη νόσο, ωστόσο, δεν κατάφερε να βγει νικητής.

assariotakhs-poros

17 Ιουνίου: «Έφυγε» ο Γρηγόρης Σηφάκης

Θλίψη στην ακαδημαϊκή και πολιτιστική κοινότητα εξαιτίας του θανάτου του Γρηγόρη Μ. Σηφάκης. Ο Γρηγόρης Σηφάκης άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα σε ηλικία 88 ετών.

Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

shfakhs

14 Ιουλίου: Νεκρός ο πρώην δήμαρχος Σταύρος Χαλκιαδάκης

«Μουδιασμένη» παραμένει η τοπική κοινωνία της Τυλίσου από τον θάνατο του πρώην δημάρχου, Σταύρου Χαλκιαδάκη.

xalkiadakis-tylisos

1 Σεπτεμβρίου: «Έφυγε» ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Βενέτης

Στο… πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία του Ηρακλείου εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του Κώστα Βενέτη.

Ο 57χρονος γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και επιχειρηματίας την ώρα που βρισκόταν στην επιχείρησή του ένιωσε έντονη αδιαθεσία και έπεσε νεκρός.

beneths-kostas

9 Οκτωβρίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο Βαγγέλης Πεντάρης

Στις 9 Οκτωβρίου έγινε γνωστό ότι «έφυγε» από τη ζωή ο Βαγγέλης Πεντάρης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που με τη στάση έβαλε τέλος στην πολυετή βεντέτα ανάμεσα στους Πενταράκηδες-Σαρτζετάκηδες.

pentaris

17 Οκτωβρίου: Έφυγε ο γνωστός έμπορος Μάριος Μαρούδας

Στο πένθος βυθίστηκε ο εμπορικός κόσμος του Ηρακλείου εξαιτίας του θανάτου του Μάριου Μαρούδα. Ο γνωστός έμπορος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών.

22 Νοεμβρίου: Πέθανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Ντισπυράκης

«Έφυγε» από τη ζωή ο 56χρονος Γιώργος Ντισπυράκης αγρότης από τη Μεσαρά βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του αλλά και το χώρο του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος στον οποίο δραστηριοποιήθηκε και προσέφερε για αρκετά χρόνια.

27 Δεκεμβρίου: «Έφυγε» η Ελένη Κτιστάκη

Θλίψη στο Ηράκλειο για τον θάνατο της Ελένης Κτιστάκη, η οποία εδώ και μήνες έδινε τη δική της μάχη με τον καρκίνο.

Η Ελένη Κτιστάκη ήταν υποψήφια Υπ. Βουλευτής της ΝΔ και Υπ. Τομέα Ποιότητας Ζωής & Εθελοντισμού ΔΕΕΠ όπως επίσης και Μέλος ΔΣ Βενιζελείου Νοσοκομείου, ενώ ήταν αδερφή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ν. Ζηλανδίας κ.κ. Μύρωνα.

ktistaki

Διαφήμιση
Διαφήμιση