HomeHL-9Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας: Στη φυλακή οι 3 από τους «7»

Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας: Στη φυλακή οι 3 από τους «7»

Παραδόθηκαν και οι υπόλοιποι δύο που αναζητούνταν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προφυλακιστέοι με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα κρίθηκαν οι τρεις από τους επτά συνολικά συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε την Τρίτη από την τοπική ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, ο ξυλουργός, ο πρώην λιμενικός και ο φούρναρης.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με χρηματική εγγύηση.

Οι διώξεις

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας τους είχε ασκήσει ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος των τριών βασικών κατηγορουμένων δηλαδή στον 56χρονο πρώην λιμενικό, στον 72χρονο συνταξιούχο και τον 46χρονο ξυλουργό.

Στους υπόλοιπους, με εξαίρεση τον 69χρονο Ιταλό επίδοξο αγοραστή, απήγγειλε κατηγορίες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι διώκονται για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τα οποία ο υπαίτιος γνωρίζει ότι προέρχονται από αξιόποινη πράξη, τετελεσμένη από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Ο 69χρονος Ιταλός διώκεται για απόπειρα αποδοχής των μνημείων και τρεις από τους συλληφθέντες για άμεση συνέργεια στην αποδοχή και διάθεση μνημείων.

Την ίδια ώρα δύο από τους συλληφθέντες διώκονται για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσα από κοινού, κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Τέλος, δύο εκ των συλληφθέντων διώκονται για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Παραδόθηκαν και οι υπόλοιποι δύο που αναζητούνταν

Παραδόθηκαν χθες το μεσημέρι ενώπιον των δικαστικών αρχών οι δύο άνδρες που αναζητούνταν ως εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας.

Πρόκειται για τον 43χρονο και τον 71χρονο -που βρήκε τον Ιταλό- οι οποίοι μέσω των δικηγόρων τους που πήγαν σήμερα στην ανακρίτρια έκαναν γνωστό ότι είναι στη διάθεση των αρχών για να απολογηθούν σε όσα κατηγορούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο εισαγγελέας τους άσκησε ποινικές διώξεις για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ενώ σε βάρος του 71χρονου ασκήθηκε δίωξη για άμεση συνέργεια στην πράξη της αποδοχής και διάθεσης μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερης μεγάλης αξίας.  Παράλληλα ο 43χρονος διώκεται για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τελεσθείσα από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση καθώς και για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων.

«Πιθανόν από υστερομινωικό νεκροταφείο τα αρχαία» λέει η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Φως γύρω από τα μεγάλης αξίας αρχαία που στόχευαν να πουλήσουν τα μέλη του κυκλωματος αρχαιοκαπηλίας, ρίχνει η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη. Με δηλώσεις της στην ΕΡΤ, τονίζει ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο εκτιμά ότι είναι πιθανόν να προέρχονται, τα περισσότερα εξ’ αυτών τουλάχιστον, από λαθρανασκαφές τις ευρύτερης περιοχής του Αγ. Μύρωνα, στο δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου.

«Υπάρχει περίπτωση να είναι – κάποια τουλάχιστον από αυτά – από την ευρύτερη περιοχή, στην οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα. Από τον Άγιο Μύρωνα, από το δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου πιθανόν, χωρίς να μπορώ να αποκλείσω να είναι κάποια και από τη Μεσαρά. Είναι η προσωπική μου εκτίμηση με βάση κάποιες από τις φωτογραφίες» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: «Οι λάρνακες θα δώσουν περισσότερα στοιχεία. Το βέβαιο είναι ότι προέρχονται – διότι τα περισσότερα φαίνεται να ανήκουν στην ίδια εποχή – από υστερομινωικό νεκροταφείο και χρονικά τοποθετούνται γύρω στο 1.400 – 1.33 πΧ. Είναι τα νεκροταφεία των λαξευτών συνήθως μικρών θολωτών τάφων της Μυκηναϊκής περιόδου που περιλαμβάνουν λάρνακες και τέτοιου είδους κτερίσματα».

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα – Οι ρόλοι

Εδώ και τρία χρόνια φαίνεται πως λειτουργούσε το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας με «ιδρυτές» τρεις άνδρες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretapost, όλα ξεκίνησαν το 2020 όταν ο 72χρονος συνταξιούχος, ο 46χρονος και ο 56χρονος αποφάσισαν να ασχοληθούν και αγοραπωλησία αρχαίων αντικειμένων.

Μάλιστα, φαίνεται πως ο κάθε ένας είχε και έναν συγκεκριμένο ρόλο. Ο 46χρονος (ξυλουργός στο επάγγελμα) και ο 56χρονος (πρώην λιμενικός) ασχολούνταν με τον εντοπισμό αρχαιοτήτων, καταγραφή ανθρώπων που κατείχαν αρχαιότητες αλλά και το πελατολόγιο.

Ο 72χρονος συνταξιούχος, ο οποίος εργαζόταν κατά το παρελθόν σε αρχαιολογική υπηρεσία, εξαιτίας των εξειδικευμένων γνώσεών του, είχε το ρόλο του εκτιμητή των αρχαίων αντικειμένων που έβρισκαν οι άλλοι δύο. Τους έδινε πληροφορίες τόσο για την πολιτιστική αξία των αρχαίων όσο και για την χρηματική αξία τους.

arxaia

Οι λάρνακες και το… τελευταίο deal που έκαναν

Ένα καλοσχεδιασμένο σχέδιο για την αγοραπωλησία των αρχαίων που βρέθηκαν στην αποθήκη είχαν οι 9 συνολικά εμπλεκόμενοι στην υπόθεση (οι επτά συλληφθέντες και οι τρεις που αναζητούνται).

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν τον περασμένο Ιανουάριο όταν ξεκίνησαν ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης η συζήτηση για την αγοραπωλησία των αρχαίων αντικειμένων που είχαν στη διάθεσή τους.

Μάλιστα, ένας από αυτούς που αναζητείται – ο 71χρονος  – βρήκε τον 69χρονο Ιταλό ο οποίος ήθελε διακαώς να αποκτήσει κάποια από τα παράνομα αρχαία αντικείμενα.

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις – με τη βοήθεια ενός 57χρονου, ο οποίος και αναζητείται – για το πού και το πώς θα γίνει το deal.

Στις συζητήσεις εμπλέκεται και ένας 43χρονος ο οποίος αναζητείται από τις αρχές χωρίς ακόμα να έχει εξακριβωθεί ο ρόλος του.

Τελικά, αποφασίστηκε ο Ιταλός αγοραστής να έρθει στην Κρήτη και να δει από κοντά τα αρχαία και στη συνέχεια να κλείσουν την συμφωνία για την αγορά τους.

Οι συλλήψεις και η αποθήκη με τους… θησαυρούς

Έτσι, ανήμερα του Πάσχα, την περασμένη Κυριακή ο 69χρονος έφτασε στο Ηράκλειο όπου και τον περίμεναν τρεις από τους εμπλεκόμενους.

Αφού τον οδήγησαν σε ξενοδοχείο το επόμενο πρωί, τη Δευτέρα, πήγαν στην αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν τα αρχαία και στη συνέχεια έφυγαν.

Αυτό που δεν γνώριζαν όμως ήταν πως στην αποθήκη με τα αρχαία βρίσκονταν και άνδρες της αστυνομίας οι οποίοι γνώριζαν για το κύκλωμα καθώς κάποια μέλη του τα είχαν θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση.

Μόλις έφυγαν από την αποθήκη οι δράστες οι αστυνομικοί πήγαν και την άνοιξαν και βρέθηκαν μπροστά από έναν αμύθητο θησαυρό.

Λάρνακες από την υστερομινωική εποχή, αγγεία από την υστερομινωική αλλά και τη λίθινη εποχή καθώς και πλήθος άλλων αρχαιοτήτων.

Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν από τους αστυνομικούς έμειναν κυριολεκτικά με το… στόμα ανοιχτό από την πολιτιστική και χρηματική αξία των αρχαίων. Οι πληροφορίες του cretapost, αναφέρουν πως συνολικά το κόστος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ!

Αμέσως μετά την αυτοψία στην αποθήκη με τους… θησαυρούς οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις.

* Η κεντρική φωτογραφία είναι από το ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση