HomeHL-9«Νέα Αριστερά» το όνομα του νέου κόμματος των 11-Χαρίτσης: «Το μέλλον μάς ανήκει»

«Νέα Αριστερά» το όνομα του νέου κόμματος των 11-Χαρίτσης: «Το μέλλον μάς ανήκει»

Αχτσιόγλου: Κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Νέα Αριστερά» είναι το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αριστεράς που ανακοίνωσαν στο «Σεράφειο» επί της οδού Πειραιώς, οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικη Συμμαχία.

Πρόκειται για τους Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν σύντομες τοποθετήσεις από τους Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιοπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ακολούθησε η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση και η αποκάλυψη του ονόματος αλλά και του σήματός του νέου κόμματος που είναι σε κόκκινο, πράσινο, μωβ και άσπρο χρώμα.

Δείτε το σήμα του νέου κόμματος

nea-aristera-purple-c

«Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει την πολιτική συγκρότηση μα πάνω από όλα το ήθος που μας κάνει περήφανους» ανέφερε η Εφη Αχτσιόγλου στην παρέμβασή της και τόνισε ότι στόχος τους είναι η συνάντηση όλων των αριστερών για να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στο νέο κόμμα είπε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε τον εκφυλισμό για να δράσουμε. Πρέπει να βάλουμε ξανά το περιεχόμενο στο κέντρο της πολιτικής. Δεν συμβιβαζόμαστε με τον σημερινό χάρτη της πολιτικής. Φιλοδοξούμε να δώσουμε μαχητικές απαντήσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ» ανέφερε.

«Ξεκινάμε με ελπίδα και ευθύνη. Είμαστε εδώ για να παράξουμε πολιτική. Δεν είμαστε στρατηγοί, καλούμε τον κόσμο να απαξιώσει την απαξίωση στην πολιτική» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ακολούθησε η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση ο οποίος είναι ο επικεφαλής του νέου κόμματος στη Βουλή. «Δημιουργείται κάτι νέο και ελπιδοφόρο» ανέφερε και μίλησε για χιλιάδες πολίτες που αγκαλιάζουν το νέο εγχείρημα.  Πρόσθεσε επίσης ότι η Αριστερά κινδυνεύει με πολιτική απαξίωση και πρόσθεσε ότι η Δεξιά έχει καταφέρει να επιβάλει την ατζέντα της. Αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας σημείωσε και υποστήριξε ότι η η χώρα εγκλωβίζεται σε ένα μη αναπτυξιακό μοντέλο που γεννά θυμό στην κοινωνία.

Η δική μας ευθύνη είναι να εμπνεύσουμε και να υπενθυμίσουμε ότι η Αριστερά μπορεί τόνισε στην ομιλία του και πρόσθεσε:

«Η μάχη των Ευρωεκλογών είναι μια αναμέτρηση στην οποία θα συνενώσουμε δυνάμεις με όσους και όσες θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή πορεία, ώστε να καταγραφεί η εδραίωση του νέου πολιτικού μας χώρου. Σε αυτήν την μάχη θα είμαστε εκεί».

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

Ο κ. Χαρίτσης στην ομιλία του είπε ότι στόχος τους είναι καταρτίσουν ένα συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμα αλλά και να φτιάξουν ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής μακριά από αρχηγισμούς. Θέλουμε να κάνουμε πολιτική αλλιώς και να φέρουμε κοντά μας ανθρώπους που μέχρι χθες δεν ήταν μαζί μας.

«Αυτή συνάντηση είναι το πρόπλασμα γι’ αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε. Μια αριστερά του 21ου αιώνα» σημείωσε και κάλεσε στο βήμα τους υπόλοιπους 10 βουλευτές και αποκάλυψε ότι το όνομα είναι «Νέα Αριστερά»

qr_nea_aristera

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Χαρίτση

«Καλησπέρα σε όλες και όλους.

Πρέπει να πω ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες, αυτό που συμβαίνει σήμερα, μας συγκινεί.

Αισθανόμαστε ότι είμαστε μπροστά σε κάτι καινούριο και ελπιδοφόρο.

Και αυτό μας γεμίζει χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη: να σταθούμε αντάξιοι της προσδοκίας χιλιάδων πολιτών που ήδη αγκαλιάζουν το εγχείρημά μας για μια αριστερά της εποχής μας.

Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα.

Κανένα όμως ταξίδι, δεν ξεκινά πραγματικά από το μηδέν.

Γνωριζόμαστε.

Η νέα κοινοβουλευτική μας ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν ο καθένας και η καθεμία μια ξεχωριστή διαδρομή.

Συναντηθήκαμε από διαφορετικές αφετηρίες σε έναν μεγάλο σταθμό της ιστορίας: την αριστερά στην κυβέρνηση της χώρας. Και δοκιμαστήκαμε.

Μην περιμένετε να απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε.

Θα είμαστε για πάντα περήφανοι και περήφανες που πετύχαμε την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια και τα δημόσια οικονομικά σε τάξη, θα είμαστε περήφανοι και περήφανες για τις τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, για την προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.

Θα είμαστε βεβαίως περήφανοι και περήφανες για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτά που καταφέραμε. Ξέρουμε όμως ότι δεν αρκούν.

Και σήμερα, στεκόμαστε αυτοκριτικά, απέναντι σε αυτά που ανεχτήκαμε και πλήγωσαν το αξιακό μας σύστημα. Στεκόμαστε αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που υποτιμήσαμε, σε αυτά που δεν πετύχαμε.

Το εγχείρημά μας όμως δεν είναι νοσταλγικό. Δεν μας ενδιαφέρει να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου προς τα πίσω: στο 1968, στο 1991, στο 2012 ή στο 2015.

Θέλουμε κάτι νέο.

Μια νέα, σύγχρονη, ευρωπαϊκή αριστερά.

Μια αριστερά αξιόπιστη, μαχητική, οραματική.

Μια αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια και σαφήνεια.

Μια αριστερά που δεν κρύβει τις προθέσεις της: βρισκόμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε σε μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.

Βρισκόμαστε εδώ γιατί μας εμπνέει ο στόχος του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα με ελευθερία και δημοκρατία.

Βρισκόμαστε εδώ γιατί μας ενώνει μια διπλή επίγνωση: η επίγνωση της στρατηγικής μας δοκιμασίας, αλλά και η επίγνωση των συγκλονιστικών δυνατότητων της εποχής μας.

Ο προοδευτικός χώρος συνολικά, βιώνει μια στρατηγική κρίση σε μια εποχή ριζικών μετασχηματισμών.

Δεν έχει νόημα να ξορκίζουμε αυτούς τους μετασχηματισμούς.

Αυτό που χρειάζεται είναι να προτάξουμε ένα συνολικό, φιλόδοξο, σχέδιο που θα απαντά στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, την ποιότητα της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα.

Αυτή είναι η συζήτηση που λείπει. Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο. Είναι δυστυχώς η κοινή ευρωπαϊκή εμπειρία.

Στη χώρα μας όμως εκφράστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο μέσα από τη διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση.

Αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό.

Η αριστερά στη χώρα μας κινδυνεύει όχι από την εκλογική της συρρίκνωση, αλλά από κάτι πιο σοβαρό: την ιστορική της απαξίωση.

Η απαξίωση αυτή οδηγεί σε μια πρωτοφανή κατάσταση.

Η Δεξιά έχει επιτύχει, για πρώτη φορά στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, να επιβάλλει την ατζέντα της.

Προωθεί ένα μοντέλο πολιτικής που στηρίζεται στην αλαζονεία και στον ιδεολογικό εκφοβισμό. Το σύστημα εξουσίας του κυρίου Μητσοτάκη θέτει τους όρους της συζήτησης.

Και αυτό έχει επιπτώσεις.

Επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας – στην ακρίβεια, στη στεγαστική κρίση, στη διάλυση των δημόσιων υποδομών.

Επιπτώσεις στη ζωή μας – στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στην υποβάθμιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής.

Επιπτώσεις στη δημοκρατία μας – στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στη θεσμική απαξίωση.

Αλλά η βαρύτερη συνέπεια από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι υπονομεύει το μέλλον.

Απέναντι στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμια κλίμακα, καταδικάζει τη χώρα μας στην αναπαραγωγή ενός στρεβλού, αναποτελεσματικού και άδικου μοντέλου.

Δεν επενδύει στο μέλλον. Επενδύει στην εξουσία του παλιού.

Εκεί που η αδικία γίνεται νόμος. Εκεί που η πολιτική μετατρέπεται σε διαχείριση της μιζέριας. Εκεί που η δημοκρατία υποχωρεί γιατί οι πολίτες δεν την εμπιστεύονται.

Εκεί που οι μικρές και μεγάλες ανισότητες γεννούν θυμό και απελπισία.

Εκεί που η κοινωνία, τελικά, χάνει το δικαίωμα να πιστεύει στον εαυτό της.

Και η δική μας απόφαση είναι να αντισταθούμε σε αυτήν την εξέλιξη.

Να βάλουμε την πολιτική στο τιμόνι.

Να εμπνεύσουμε αυτοπεποίθηση στους πολίτες που νιώθουν εγκλωβισμένοι.

Να θυμίσουμε ότι η αριστερά μπορεί.

Φτάνει να λέει αυτά που πιστεύει και κυρίως να πιστεύει αυτά που λέει.

Χωρίς δογματισμό, αλλά και δίχως φόβο.

whatsapp_image_2023-12-04_at_19_08_06

Γιατί ο φόβος της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Δεξιά γεννά τέρατα. Τρέφει την άνοδο της αυταρχικής δεξιάς, την έκρηξη της άκρας δεξιάς που σηκώνει κεφάλι σε όλη την Ευρώπη.

Στερεί από τους πολίτες την προοδευτική εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Τον Ιούνιο του 2024 μας περιμένει μια μεγάλη μάχη – στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Μια μάχη ενάντια στις σύγχρονες ανισότητες.

Μια μάχη ενάντια στη Δεξιά ηγεμονία.

Και σε αυτή τη μάχη θα είμαστε εκεί. Γιατί αφορά το μέλλον της κοινωνίας μας. Αφορά τις ζωές μας.

Αυτό θέλουμε πάνω από όλα. Να δώσουμε τη μάχη για τη ζωή. Με μια νέα αριστερά.

Θέλουμε μια αριστερά που δίνει τη μάχη των ιδεών.

Που δεν κρύβεται πίσω από τη λογική του πολιτικού κόστους και του μέσου όρου. Αλλά πείθει ότι τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν μεγάλες απαντήσεις.

Χρειαζόμαστε έναν νέο ηθικό ρεαλισμό.

Που θα μιλά για αξίες και θα τις συνδέει με ρεαλιστικά μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Που θα συγκρούεται με τον πυρήνα της νέας Δεξιάς. Και θα αντιτάσσει όχι την αφηρημένη αλληλεγγύη ή τις προοδευτικές ιδέες γενικώς, αλλά το πώς αυτές μεταφράζονται σε πράξεις:

για ισχυρό κοινωνικό κράτος, για ασφάλεια σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, για τη δυνατότητα η χώρα μας να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση τη δημογραφική πρόκληση, την ερήμωση της υπαίθρου, τις προκλήσεις μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Θέλουμε μια αριστερά που παρεμβαίνει στις μεγάλες συζητήσεις της εποχής μας.

Με πρώτη και κύρια την κλιματική κρίση.

Που δεν αρκείται σε μισόλογα, αλλά λέει ξεκάθαρα: το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης μας οδηγεί στην καταστροφή.

Σε καμένες εκτάσεις, σε πλημμυρισμένες περιοχές, στην υπερθέμανση του πλανήτη, στην καταστροφή των καλλιεργειών.

Αλλά και στην αύξηση των ανισοτήτων.

Και είναι δική μας ευθύνη να βάλουμε μπροστά τον μεγάλο στόχο της κλιματικής δικαιοσύνης.

Που απαιτεί ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που στηρίζεται στη σύγχρονη επιστήμη και τεχονολογία, που συνδυάζει την ενεργειακή μετάβαση με την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικολογική ισορροπία.

Θέλουμε μια αριστερά που αφουγκράζεται τα κοινωνικά κινήματα.

Με τις αναζητήσεις της νέας γενιάς στην πρώτη γραμμή.

Με το αίτημα για να μπει τέλος στο καθεστώς των διακρίσεων, στο πλέγμα της αδικίας που μετατρέπει τους ευάλωτους σε παρίες.

Μια πολιτική που θα μετασχηματίζει σε υλική δύναμη το αίτημα των χιλιάδων νέων ανθρώπων που διαδήλωσαν ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών.

Μια πολιτική που θα μεταφέρει στη Βουλή το αίτημα για τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, το αίτημα για τον

γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα, την καθημερινή μάχη για ίσα δικαιώματα για όλες και όλους – ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και κυρίως κοινωνική τάξη.

Θέλουμε μια αριστερά των οραματικών στόχων και των συγκεκριμένων βημάτων.

Που θέτει στο επίκεντρο το μεγάλο ζήτημα της κοινωνικής ανισότητας και υποτάσσει τα πάντα στο στόχο της καταπολέμησής της.

Και κυρίως αναλαμβάνει την ευθύνη της σύγκρουσης με τα ισχυρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που αυξάνουν τη δύναμή τους την ώρα που οι πολλοί και οι πολλές μαθαίνουν να ζουν με τα λίγα – τόσο ως εισόδημα, όσο και ως προσδοκίες.

Για να μπουν κανόνες στην κερδοφορία των λίγων, για να μην είναι η εργασιακή ανασφάλεια και επισφάλεια οι αυτονόητες συνθήκες για τη νέα γενιά, για ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα μετατρέπει τη χώρα μας σε φτηνό πάροχο υπηρεσιών, αλλά σε ισχυρό παραγωγικό πόλο οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας.

Το λέμε γιατί το πιστεύουμε. Οι κοινωνίες της ισότητας είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτές και μόνο αυτές εγγυώνται την ειρήνη, την ευημερία, τη σύγχρονη δημοκρατία.

Θέλουμε μια αριστερά φιλόδοξη και ενωτική.

Που δεν εμπλέκεται σε τοξικούς καυγάδες στο διαδίκτυο, αλλά δίνει την ουσιαστική μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία.

Που μιλά πολιτικά, θέτει την ατζέντα της σύγχρονης συζήτησης, συνομιλεί πάνω σε πραγματικά προβλήματα και προτείνει πραγματικές λύσεις.

Με ξεκάθαρες προτεραιότητες, ξεκάθαρη λογική, ξεκάθαρο μήνυμα: κλιματική δικαιοσύνη, κοινωνική ισότητα, δουλειά με δικαιώματα για όλους, ισχυρό κοινωνικό κράτος, συμπεριληπτικό μοντέλο ανάπτυξης.

Για μια χώρα που θα ανταμείβει τον κόπο των ανθρώπων της. Για μια δημοκρατία που θα βαθαίνει και θα ανανεώνει το περιεχόμενό της.

Για μια Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί στην ειρήνη και στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου.

Θέλουμε μια αριστερά στην κυβέρνηση.

Δεν είμαστε δύναμη διαμαρτυρίας. Είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης. Αλλά είμαστε και δύναμη πολιτικής αλλαγής.

Με τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων στο σήμερα και όχι στη Δευτέρα Παρουσία.

Δεν μας αρκεί η διαπίστωση του προβλήματος.

Η αντιμετώπιση των πολλαπλών ανισοτήτων και κρίσεων που μας περιβάλλουν απαιτεί ένα τεκμηριωμένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα κυβερνητικής προοπτικής.

Που αντλεί δύναμη από τις αναζητήσεις και τις αγωνίες των πολιτών, που έρχεται σε ρήξη με αδράνειες του παρελθόντος, που δείχνει, στην πράξη, ότι η εποχή μας είναι μια εποχή συγκλονιστικών δυνατοτήτων όταν αυτές υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών – όχι των λίγων.

Θέλουμε μια αριστερά που εμπνέει ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής συμμετοχής.

Μια πολιτική που επενδύει στο περιεχόμενο, ανανεώνει το πρόγραμμά της, στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή του πιο πολύτιμου κεφαλαίου που διαθέτουμε: τις ικανότητες των ανθρώπων μας.

Γιατί η δημοκρατία που οραματιζόμαστε, ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας: να φτιάξουμε ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής, μακριά από αρχηγισμούς, ηγεμονισμούς, απόλυτες και μοναδικές αλήθειες.

whatsapp_image_2023-12-04_at_18_48_12

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Έφης Αχτσιόγλου

Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας. Μια νέα αρχή για τις ζωές μας.

Γνωρίζετε πολύ καλά όλοι ότι για κανέναν από εμάς δεν ήταν εύκολο. Όμως εύκολο είναι τελικά αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου. Και σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδησή μας.

Κάνουμε μια νέα αρχή για τον κόσμο της εργασίας και για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη ζωή του, για να δυναμώσει η θέση του. Κάνουμε μία νέα αρχή για να υπάρχει μία οικολογική πρόταση για την επόμενη μέρα σε αυτή τη χώρα.

Το πρώτο βήμα γι’ αυτή τη νέα αρχή είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα που σήμερα ανακοινώνουμε, με επικεφαλής έναν άνθρωπο, τον Αλέξη Χαρίτση, που έχει την πολιτική συγκρότηση, την εμπειρία, το πολιτικό ήθος και ύφος που μας κάνουν όλους και όλες περήφανους και περήφανες που είναι μπροστά μας.

Αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να πορευτεί με ένα άλλο πρώτο βήμα, αυτό που θα κινητοποιήσει όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην αδράνεια, στην απογοήτευση και στην ανάθεση.

Αυτή τη συνάντηση θέλουμε να πετύχουμε, για να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που θα καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Και πιστεύω ότι θα την πετύχουμε αυτή τη συνάντηση.

Θα την πετύχουμε γιατί είστε όλοι εσείς εδώ.

Γιατί εσείς πιστέψατε σε εμάς, πριν από εμάς.

Θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Έφης Αχτσιόγλου

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Έχουμε πει ότι σήμερα δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα.

Σήμερα ξεκινάμε, με επίκεντρο την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, να διαμορφώνουμε ένα νέο εγχείρημα συλλογικής συμμετοχής και επιστροφής της πολιτικής στη ζωή των αριστερών και προοδευτικών πολιτών.

Εκείνων που απέχουν και αδιαφορούν, εκείνων που νιώθουν ότι η πολιτική δεν απαντά στις ζωτικές τους ανάγκες.

Θέλουμε να κάνουμε πολιτική αλλιώς.

Να ανακαλύψουμε νέους τρόπους οργάνωσης, να σκεφτούμε επινοητικά, να αντλήσουμε δύναμη και ιδέες από τη συμμετοχή αυτών που μέχρι χτες δεν ήταν μαζί μας.

Με ενθουσιασμό, με κέφι και πάνω από όλα με την πεποίθηση ότι η πολιτική έχει σημασία.

Σήμερα, η συνάντησή μας, είναι το πρόπλασμα αυτού που θέλουμε να φτιάξουμε.

Βλέπω γύρω μου ανθρώπους που δώσαμε μαζί τη μεγάλη μάχη στα χρόνια των Μνημονίων στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπω ανθρώπους που έχουμε συναντηθεί σε κοινωνικά κινήματα, σε πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διεκδικήσεων για την κλιματική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα των αναπήρων, τα δικαιώματα των αόρατων εργαζομένων, τα έμφυλα και κοινωνικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

Βλέπω διανοούμενους και καλλιτέχνες που με τις παρεμβάσεις τους διευρύνουν τους ορίζοντες της σκέψης και της ψυχής μας.

Βλέπω παραγωγούς του πλούτου, εργαζόμενους και συνδικαλιστές, ανθρώπους από τα κινήματα στις γειτονιές και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Βλέπω ανθρώπους που απογοητεύτηκαν και σήμερα χαμογελούν ξανά.

Βλέπω τέλος, το προφανές: ότι σήμερα κάτι νέο γεννιέται.

Μέσα από τη συνάντηση των πιο δυναμικών, ανήσυχων και δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Και είμαστε χαρούμενες και χαρούμενοι που συμβάλλουμε σε αυτό.

Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών.

Αλλά έχουμε και συναίσθηση των δυνατοτήτων.

Και αν μπορούμε να δεσμευτούμε για κάτι, είναι ότι θα επιμείνουμε στη δυνατότητα.

Μέσα, αλλά κυρίως έξω από το κοινοβούλιο.

Στη δυνατότητα μιας νέας αριστεράς που μιλά αξιόπιστα και με ειλικρίνεια στους πολίτες, που επεξεργάζεται συγκεκριμένες θέσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, που δεν ετεροκαθορίζεται, αλλά προσδιορίζει η ίδια με σαφήνεια τους στόχους της.

Μια αριστερά του 21ου αιώνα, για μια κοινωνία ισότητας, δημοκρατίας και ελευθερίας.

Με τη δύναμη των ιδεών και την υλική δύναμη της πολιτικής.

Με την αριστερά της ευθύνης και της ελπίδας.

Προχωράμε λοιπόν μπροστά με τη Νέα Αριστερά.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση