HomeHL-SportsΤι έδειξε η κλήρωση των ομίλων για τις Ελληνικές Ομάδες

Τι έδειξε η κλήρωση των ομίλων για τις Ελληνικές Ομάδες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Ευθύμη Φασουλάκη

Χθες 1/9 πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των ομίλων, για ΑΕΚ,ΠΑΟ και Ολυμπιακό στο Europa League, ενώ για τον ΠΑΟΚ στο Europa Conference League.

Είχαμε ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς όλες οι ομάδες μας θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον 1 σπουδαία ευρωπαϊκή ομάδα από μεγάλο πρωτάθλημα, αλλά και ουσιαστικές ελπίδες πρόκρισης, μη ξεχνώντας ότι και η 3η θέση στο Europa League, οδηγεί στο Europa Conference League.

Αρχίζοντας με την ΑΕΚ, που ήταν η μεγάλη άτυχη της κλήρωσης καθώς χωρίς υπερβολή ο όμιλος της θα μπορούσε να ήταν άνετα όμιλος Τσάμπιονς Λιγκ. Θα αντιμετωπίσει τον Άγιαξ, την Μαρσέιγ και την Μπράιτον και πραγματικά οποιαδήποτε θέση της δώσει ευρωπαϊκό μέλλον και μετά τα Χριστούγεννα θα αποτελεί υπέρβαση.

Η Μαρσέιγ όπως είδαμε και στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, διαθέτει ένα υπερπλήρες ρόστερ, με παίκτες όπως ο Ομπαμεγιάνγκ και είναι μια πολύ υπολογίσιμη δύναμη της διοργάνωσης που θέλει με μια καλή πορεία στο Europa League, να ξεπλύνει την ντροπή του αποκλεισμού από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Άγιαξ είναι μια πάντα σπουδαία ομάδα που ξεκινάει από θέση ισχύος οποιοδήποτε όμιλο σε μια τέτοια διοργάνωση ενώ η Μπράιτον είναι το next big thing του Αγγλικού Ποδοσφαίρου.

Έχει πουλήσει ήδη παίκτες για αστρονομικά ποσά σε μεγάλες ομάδες όπως η Λίβερπουλ και η Τσέλσι και δείχνει να βρίσκει συνέχεια σπουδαίους παίκτες να τους φτιάχνει όνομα κι ν τους πουλάει.

Έτσι η ΑΕΚ , ρεαλιστικά έχει την Τρίτη θέση ως ελπίδα και μάλιστα με υπέρβαση, αλλά αν καταφέρει να εκμεταλλευτεί την έδρα της όσο παραπάνω γίνεται θα μπορούσε να το πετύχει.

Ο Παναθηναϊκός, δεδομένου του ότι βρισκόταν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, είχε μια σχετικά καλή κλήρωση, καθώς θα αντιμετωπίσει τις Βιγιαρεάλ, Ρεν και Μακάμπι Χάιφα.

Η Βιγιαρεάλ, είναι μια από τις Ισπανικές ομάδες με σταθερή ευρωπαϊκή παρουσία τα τελευταία χρόνια, έχει φτάσει εξάλλου και στην κατάκτηση του τροπαίου το 2021 και δεδομένα είναι το φαβορί του ομίλου. Αν και δεν έχει αρχίσει καλά το πρωτάθλημα με 3 ήττες σε 4 αγώνες , είναι μια πολύ ποιοτική ομάδα και βλέπει αφ’ υψηλού τις υπόλοιπες.

Η Ρεν, είναι μια εξαιρετική ομάδα με ποιοτικούς παίκτες , όπως ο Μάτιτς με θητεία σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, φύσει επιθετική ( 8 γκολ σε 3 ματς στο πρωτάθλημα) και με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη της Βιγιαρεάλ.

Αυτό που δεν την κάνει φαβορί είναι η μικρότερη ευρωπαϊκή της εμπειρία, αλλά και η απώλεια παικτών όπως ο Ντοκού που πήγε στην Μάντσεστερ Σίτυ.

Τέλος, η Μακάμπι Χάιφα, είναι μεν μια ομάδα στα μέτρα του Παναθηναϊκού, αλλά έχουμε σαν χώρα κακή προϊστορία με ισραηλινές ομάδες καθώς είναι πάντα απρόβλεπτες και επικίνδυνες, ιδιαίτερα στην έδρα τους.

Ο Παναθηναϊκός, βάσει και όσων έχει δείξει ως τώρα μπορεί να χτυπήσει τουλάχιστον την 3η θέση και να διεκδικήσει με αξιώσεις και το κάτι παραπάνω, αρκεί να συνεχίσει να φοράει το καλό του ευρωπαϊκό κοστούμι όπως στους αγώνες του καλοκαιριού.

Ανάμεικτα συναισθήματα για τον Ολυμπιακό, καθώς θα αντιμετωπίσει την κάτοχο του Conference League Γουέστ Χαμ, ίσως την δυσκολότερη ομάδα του 3ου γκρουπ δυναμικότητας μαζί με την Μπράιτον, Φράιμπουργκ και μια πρωτοεμφανιζόμενη Σέρβικη ομάδα, την Μπάτσκα Τόπολα.

Η Γουέστ Χαμ του Ντέιβιντ Μόγιες, είναι μια ομάδα παγκόσμιας κλάσης με παίκτες όπως ο Λούκας Πακετά, ο Γουόρντ-Πρόουζ , ο Ζούμα αλλά και ο δικός μας Ντίνος Μαυροπάνος που είναι το ξεκάθαρο φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου αλλά για μια καλή πορεία στην διοργάνωση.

Η Φράιμπουργκ, έδειξε και πέρυσι στον Ολυμπιακό όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι στο Europa League , ότι είναι μια ομάδα που μπορεί να κάνει εύκολα την ζημιά και ουσιαστικά θα διεκδικήσει μαζί του, εκτός απρόοπτου, την 2η και την 3η θέση .

Εκτός αν η Μπάτσκα Τόπολα, μια ομάδα από μια πολύ μικρή περιοχή της Σερβίας, με γήπεδο 4500 θέσεων και ένα ρόστερ που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από Σέρβους ποδοσφαιριστές, κάνει την έκπληξη και μπει σφήνα ανάμεσά τους, αφήνοντας τον ένα από τους 2 εκτός Ευρώπης.

Τέλος ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει για το Europa Conference League, τις Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Ελσίνκι και Αμπερντίν , σε μια κλήρωση που του επιτρέπει να αισθάνεται φαβορί τουλάχιστον για την 2η θέση.

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, κάτοχος του Europa League το 2022, είναι ξεκάθαρα το φαβορί του ομίλου, χωρίς όμως να είναι το φόβητρο που δεν μπορεί να κερδίσει ο ΠΑΟΚ, τουλάχιστον στην έδρα του.

Η Ελσίνκι δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος αντίπαλος για τον ΠΑΟΚ, εκτός από τον απρόβλεπτο παράγοντα που είναι πάντα οι εκτός έδρας αναμετρήσεις σε χώρες όπως η Φινλανδία, που το γεγονός ότι θα ταξιδέψει εκεί την πρώτη αγωνιστική όπου ακόμα δεν θα είναι βεβαρυμμένες οι καιρικές συνθήκες του επιτρέπει να αισιοδοξεί.

Και η Αμπερντίν, αν και δεν ήταν η ευκολότερη δυνατή ομάδα από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας, είναι μια ομάδα στα μέτρα του ΠΑΟΚ, όπως έδειξε και με την Χαρτς επίσης από την Σκωτία.

Άιντραχτ και ΠΑΟΚ θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση, με κλειδί για τους Θεσσαλονικείς να προσπαθήσουν να κερδίσουν όλα τα παιχνίδια στην έδρα τους και να μην χάσουν βαθμούς στο Ελσίνκι.

Συνολικά το ότι έχουμε 4 ομάδες σε ευρωπαϊκό όμιλο μετά από χρόνια, μας κάνει να χαμογελάμε και το ευκταίο είναι να διατηρηθούν όσες παραπάνω γίνεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μετά το πέρας της φάσης των ομίλων.

Ευθύμης Φασουλάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση