HomeHL-SportsΈνα συναρπαστικό ευρωπαϊκό καλοκαίρι για τις Ελληνικές Ομάδες

Ένα συναρπαστικό ευρωπαϊκό καλοκαίρι για τις Ελληνικές Ομάδες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Ευθύμη Φασουλάκη

Χθες 31/8 ολοκληρώθηκε η περιπέτεια των Ελληνικών ομάδων στα προκριματικά των Ευρωπαϊκών Διοργανώσεων με τις προκρίσεις και μάλιστα με ευρύ σκορ του Ολυμπιακού στο Europa  League και του ΠΑΟΚ στο Europa Conference League, εις βάρος των Τσουκαρίτσκι και Χαρτς αντίστοιχα.

Ενόψει των σημερινών κληρώσεων για Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, θα επιχειρήσουμε μια ανασκόπηση αυτού του Ευρωπαϊκού Καλοκαιριού και το πώς κάθε ομάδα το αντιμετώπισε.

Θα αρχίσουμε με τον Άρη, την μόνη ομάδα που δυστυχώς δεν προκρίθηκε σε ευρωπαϊκό όμιλο .

Το ταξίδι των Κίτρινων στο Europa Conference League ξεκίνησε στις 27/7 με την ισοπαλία 1-1 στην Αρμενία με την άσημη, ομολογουμένως Αραράτ και τον Πάλμα να αρχίζει τότε τα ευρωπαϊκά του γκολ που ήταν πολύ σημαντικά για τον Άρη.

Καθώς ,με πέναλτι σφράγισε δύο ευρωπαϊκές νίκες στο Κλεάνθης Βικελίδης με 1-0 τόσο στην ρεβάνς με την Αραράτ, τόσο και στο πρώτο παιχνίδι με την ισχυρή Ντινάμο Κιέβου που έδωσε ελπίδες για μια καλή πορεία.

Δυστυχώς όμως στην ρεβάνς αν και προηγήθηκε λύγισε στα πέναλτι και το ευρωπαϊκό όνειρο σταμάτησε εδώ.

Άκρως αντίθετο πρόσημο είχε για τον ΠΑΟΚ, το ευρωπαϊκό ταξίδι, καθώς μέσα από αρκετές δυσκολίες αλλά και πολύ καλές εμφανίσεις πέτυχε 3 προκρίσεις

Αν και ξεκίνησε με αγχωτική ισοπαλία στην Τούμπα με την Μπειτάρ Ιερουσαλήμ, σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια ήταν ανώτερος των περιστάσεων.
Σκόρπισε με 4-1 τους Ισραηλινούς στην έδρα τους, πήρε σημαντική ισοπαλία στο Σπλιτ με την Χάιντουκ την οποία φιλοδώρησε με 3 γκολ στην Τούμπα, κέρδισε με 2-1 μες στην Σκωτία την Χαρτς και σαν κερασάκι στην τούρτα ήταν το χθεσινό 4-0 στην Θεσσαλονίκη που σφράγισε μια πανηγυρική πρόκριση.

Πλέον όντας στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας ελπίζει σε μια καλή κλήρωση που θα του ανοίξει την πόρτα για μια καλή πορεία στην διοργάνωση.

Επίσης, θετικό πρόσημο είχε και η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού, που ουσιαστικά επισφραγίστηκε με την πρόκριση επί της Γκενκ.

Οι Ερυθρόλευκοι κέρδισαν 1-0 στον Πειραιά τους Βέλγους αλλά στην ρεβάνς ήταν στα σκοινιά ως τις καθυστερήσεις με την απειλή της παράτασης, αλλά το γκολ του Αλεξανδρόπουλου τους έδωσε την πρόκριση.

Στην επόμενη φάση το εμπόδιο της Τσουκαρίτσκι ήταν πολύ χαμηλό και με δύο νίκες με συνολικό σκορ 6-1 θα είναι στην κλήρωση των ομίλων του Europa  League και μάλιστα στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας με ελπίδες για καλή κλήρωση και μια καλή πορεία.

Φτάνουμε τώρα στην ΑΕΚ, της οποίας η ευρωπαϊκή πορεία σημαδεύτηκε από το θλιβερό γεγονός του θανάτου του 29χρονου οπαδού της αλλά και είχε και πλούσιες συγκινήσεις και εντός γηπέδου.

Κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ λοιπόν, πέτυχε μια σπουδαία νίκη με ανατροπή στην Κροατία με 2-1 αλλά στην ρεβάνς βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 και στις καθυστερήσεις συνετελέσθη ένα ποδοσφαιρικό θαύμα.

Με γκολ των Αραούχο και Βίντα ανέτρεψε την δυσάρεστη κατάσταση, προκρίθηκε στην επόμενη φάση σε μια πολύ φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα.

Όμως εκεί κόντρα στην Αντβέρπ, αν και δεν ήταν χειρότερη σε κανένα σημείο των 2 αγώνων ηττήθηκε τόσο στο Βέλγιο με 0-1, όσο και στην Νέα Φιλαδέλφεια με 1-2 και θα περιοριστεί σε συμμετοχή στο Europa League.
Στην σημερινή κλήρωση, το γεγονός ότι είναι στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας ίσως τρομάζει, αλλά με λίγη τύχη και με δεδομένη την ποιότητα του ρόστερ της μπορεί να ελπίζει σε μια καλή πορεία.

Τέλος, ένα υπέροχο ευρωπαϊκό ταξίδι με γλυκόπικρη γεύση, είχε μετά από χρόνια ο Παναθηναϊκός αυτό το καλοκαίρι, το οποίο ταξίδι δεν θα έχει τον αρχικό του προορισμό δηλαδή το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά έναν προορισμό λίγο πιο ταπεινό αλλά αρκετά σημαντικό, το Europa League.

Το ταξίδι των Πράσινων άρχισε κόντρα στην Ντνίπρο στην ουδέτερη Σλοβενία με σπουδαίο διπλό με 3-1 που ουσιαστικά σφράγισε το ευρωπαϊκό μέλλον της ομάδας και η αγχωτική ισοπαλία με 2-2 στην κατάμεστη Λεωφόρο έδωσε την πρόκριση και έστειλε την ομάδα να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Μαρσέιγ.

Κόντρα στους Μασσαλούς, ο ΠΑΟ πέτυχε ένα ευρωπαϊκό έπος αντάξιο των ένδοξων χρόνων του, καθώς στο πρώτο παιχνίδι στην Λεωφόρο ήταν ολοκληρωτικά ανώτερος και το τελικό 1-0 τον αδικεί κατάφωρα και στο Βελοντρόμ αν και βρέθηκε μια ανάσα από τον αποκλεισμό, με κερδισμένο πέναλτι στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και τον Φώτη Ιωαννίδη να εκτελεί με …ολύμπια ψυχραιμία την Ολυμπίκ, έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί άντεξε και στα πέναλτι με 5/5 εκτελέσεις και τον Μπρινιόλι να είναι και πάλι πρωταγωνιστής πήρε μια εκπληκτική πρόκριση.

Το όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ όμως σταμάτησε στην Μπράγκα, η οποία χωρίς να είναι ανώτερη εκτός από κάποια λεπτά στον πρώτο αγώνα , πήρε δύο νίκες 2-1 στην Πορτογαλία και 0-1 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ και έστειλε τον Παναθηναϊκό στο Europa League.

Ενόψει της κλήρωσης, ο ΠΑΟ έχει να φοβάται μόνο ότι βρίσκεται στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας λόγω της μακρόχρονης ευρωπαϊκής του αποχής, αλλά αν αποφύγει τουλάχιστον από τα δύο πρώτα γκρουπ τους δυσκολότερους αντιπάλους και ισχυρές ομάδες στο 3ο όπως η Μπράιτον ή η Φράιμπουργκ, έχει την αδιαμφισβήτητη ποιότητα σε πάγκο και γήπεδο και την βαριά φανέλα να κάνει μια πολύ καλή πορεία.

Ελπίζουμε λοιπόν, πρώτον να μην έχουμε τέτοια λυπηρά εξαγωνιστικά συμβάντα ξανά και επιπλέον οι ομάδες μας να έχουν μια καλή πορεία στην Ευρώπη καθώς έδειξαν ότι έχουν την ποιότητα να το κάνουν .

Ευθύμης  Φασουλάκης

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση