HomeHL-SportsΤι περιμένουν οι Ελληνικές ομάδες από τις κληρώσεις τους για τις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις

Τι περιμένουν οι Ελληνικές ομάδες από τις κληρώσεις τους για τις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Ευθύμη Φασουλάκη

Πραγματοποιήθηκαν οι κληρώσεις τόσο για το Champions League, όσο και για το Europa Conference League, που είναι οι διοργανώσεις με ελληνική συμμετοχή.

Αρχίζοντας με τον Ολυμπιακό, εφόσον ξεπεράσει το διόλου ευκαταφρόνητο εμπόδιο της Μακάμπι Χάιφα, θα αντιμετωπίσει τον Απόλλων Λεμεσού στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στην απευκταία περίπτωση που αποκλειστεί, θα αντιμετωπίσει μια εκ των Φερεντσβάρος ή Σλόβαν Μπρατισλάβας, με στόχο την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Παρόλο που η Μακάμπι Χάιφα, μοιάζει αντίπαλος, στα μέτρα του Ολυμπιακού και με το παραπάνω, δεν πρέπει να πάει με έπαρση στους αγώνες με τους Ισραηλινούς καθώς, κάτι η κακή παράδοση με Ισραηλινές ομάδες ( Μπερ Σεβά, Μακάμπι Τελ Αβίβ αλλά και την ίδια την Μακάμπι Χάιφα) , κάτι το απρόβλεπτο των καλοκαιρινών αγώνων, ελλοχεύουν κινδύνους που αν δεν προσεχτούν μπορεί να οδηγήσουν σε έναν οδυνηρό αποκλεισμό.

Σε περίπτωση αποκλεισμού, θα πρέπει να ξεπεράσει, όντας σε κακή ψυχολογική κατάσταση το εμπόδιο μιας εκ των Σλόβαν Μπρατισλάβας ή Φερεντσβάρος που δεν θα ναι καθόλου χαμηλό για τα δεδομένα που θα χουν δημιουργηθεί και για την εποχή.

Όμως το επικρατέστερο σενάριο είναι η πρόκριση και τα παιχνίδια με τον Απόλλων Λεμεσού που και αυτά κρύβουν κινδύνους αλλά και πάλι ο Ολυμπιακός αν είναι προσεκτικός μπορεί να πάρει την πρόκριση .

Ο Απόλλων Λεμεσού διαθέτει ποιοτικούς παίκτες και αρκετούς παίκτες με εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα όπως Αυλωνίτης, Μαυρίας, Ντιγκινί και Πινακάς που έχουν δημιουργήσει ένα αξιόλογο σύνολο .

Όμως υπό κανονικές συνθήκες ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει 2 προκρίσεις δίνοντας παράλληλα υπερπολύτιμους βαθμούς στην Ελλάδα.

Προχωρώντας στον ΠΑΟΚ, εφόσον ξεπεράσει το εμπόδιο της Λέφσκι Σόφιας , που είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί θα αντιμετωπίσει μια εκ των Βελέζ Μόσταρ από την Βοσνία ή Χάμρουν Σπάρτανς από την Μάλτα.

Οι Βόσνιοι που είναι και το φαβορί, έχουν καλή παράδοση με τις Ελληνικές ομάδες, έχοντας αποκλείσει πέρυσι την ΑΕΚ.

Είναι μια ομάδα που τώρα χτίζει το ευρωπαϊκό της προφίλ, συμμετέχοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θέλει πράττοντας το φυσιολογικό, αποκλείοντας τους Μαλτέζους, να κυνηγήσει και φέτος την έκπληξη απέναντι σε μια ελληνική ομάδα.

Οι Μαλτέζοι από την πλευρά τους , επιστρέφουν στην Ευρώπη μετά από 30 χρόνια και θα κυνηγήσουν την εμπειρία και να το ευχαριστηθούν όσο παραπάνω γίνεται.

Όμως ο ΠΑΟΚ, αποκλείοντας την Λέφσκι και αποδίδοντας κατά τον τρόπο που είναι ικανοί οι παίκτες του, μπορεί να πάρει 2 εύκολες προκρίσεις και να ονειρεύεται μια ευρωπαϊκή πορεία ανάλογη με την περσινή.

Ο Άρης τώρα, εφόσον εξαργυρώσει τις καλές μεταγραφές που έχει κάνει σε συνδυασμό με το ήδη δεμένο του ρόστερ και προκριθεί επί της Γκόμελ θα αντιμετωπίσει μια εκ των Μακάμπι Τελ Αβίβ από το Ισραήλ ή Ζίρα από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ, του Βλάνταν Ίβιτς, είναι το ξεκάθαρο φαβορί με ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ και καλή παράδοση κόντρα στις ελληνικές ομάδες με προκρίσεις κόντρα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Ενώ η Ζίρα είναι μια νέα ομάδα, έχοντας ιδρυθεί μόλις το 2014 και αυτό το άγνωστο μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο για τον Άρη αν πάει πιστεύοντας ότι είναι το απόλυτο φαβορί.

Τέλος, ο Παναθηναϊκός, είχε θεωρητικά την δυσκολότερη κλήρωση από όλους, καθώς θα αντιμετωπίσει την νικήτρια του ζευγαριού Σεντ Ζόζεφς από το Γιβραλτάρ ή Σλάβια Πράγας από την Τσεχία, με τους Τσέχους να είναι το απόλυτο φαβορί.

Η ομάδα από το Γιβραλτάρ, έχει κάνει ήδη την υπέρβαση , έχοντας πετύχει πρώτη φορά πρόκριση στην ιστορία της, επί της Lame από την Βόρεια Ιρλανδία και θέλει να αγωνιστεί για το όνειρο, με τις πιθανότητές της να ναι σχεδόν μηδαμινές.
Η Σλάβια Πράγας είναι μια πολύ ποιοτική ομάδα με αξιόλογες ευρωπαϊκές πορείες τα τελευταία χρόνια τόσο στο Εuropa όσο και το Conference League, με εξαιρετικό ρόστερ και ένα από τα δυνατά χαρτιά της διοργάνωσης.

Ο Παναθηναϊκός, αφού εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα αντιμετωπίσει τους Τσέχους, δεν πρέπει να τους αντιμετωπίσει με φόβο αλλά με πίστη στο πολύ καλό του ρόστερ, εφόσον αυτό βέβαια ενισχυθεί στις θέσεις που πονάει.
Ενδεχόμενη πρόκριση επί των Τσέχων θα τον φέρει στο γκρουπ των ισχυρών και θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες του για πρόκριση στους ομίλους.

Παράλληλα πρόκριση επί τσέχικης ομάδας θα προσφέρει ουσιαστικά στην Ελλάδα καθώς η Τσεχία είναι η χώρα που την καταδιώκει στην  βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ.

Συνοψίζοντας, οι κληρώσεις όλων των ελληνικών ομάδων, είναι σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα τους , περισσότερο για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και λιγότερο για Άρη και ΠΑΟ ,εφόσον αντιμετωπίσουν Μακάμπι και Σλάβια αντίστοιχα.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικό το ενδεχόμενο για την πρόκριση και των 4 ομάδων μας που είναι κάτι που θέλει όλη η φίλαθλη Ελλάδα αφού οι ευρωπαϊκές νίκες προσφέρουν σε όλες τις ομάδες και βοηθάνε στο να έχουν πάντα καλές κληρώσεις στο μέτρο του δυνατού όπως τώρα.

Ευθύμης  Φασουλάκης

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση