HomeHL-SportsΤι είδαμε στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος και τι περιμένουμε ενόψει πλέι οφ

Τι είδαμε στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος και τι περιμένουμε ενόψει πλέι οφ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Toυ Ευθύμη Φασουλάκη
Toυ Ευθύμη Φασουλάκη

Χθες 6/3 ολοκληρώθηκε η διάρκεια του Πρωταθλήματος και με την απόφαση για τους -5 βαθμούς που έχουν αφαιρεθεί από τον ΠΑΣ Γιάννινα , να εκκρεμεί προκειμένου να δούμε αν οι Ηπειρώτες ή ο ΟΦΗ θα συμμετάσχουν στα πλέι οφ, οι ομάδες στρέφουν την προσοχή τους στα δύο μίνι-πρωταθλήματα που θα αρχίσουν τις επόμενες μέρες και θα κρίνουν τον πρωταθλητή, τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη καθώς και ποιες ομάδες θα αποχαιρετήσουν την κατηγορία.
Ας δούμε αρχικά μια ανασκόπηση των πεπραγμένων της κανονικής διάρκειας και στη συνέχεια το τι περιμένουμε να δούμε στη συνέχεια , ποιες ομάδες κυνηγάνε στόχους και ποιες είναι αδιάφορες κ.ά.

Αρχικά όσον αφορά την κανονική διάρκεια, η πρώτη θέση κρίθηκε από αρκετά νωρίς, καθώς ο Ολυμπιακός ήταν η πιο σταθερή ομάδα, έχανε δύσκολα βαθμούς ακόμα και στην κακή του μέρα και εξασφάλισε εύκολα ένα τεράστιο πλεονέκτημα 12 βαθμών ενόψει πλέι οφ.

Η μόνη ομάδα που μπορεί θεωρητικά να τον απειλήσει, είναι ο ΠΑΟΚ, που ήταν best of the rest, καθώς ήταν σταθερός και δεν απειλούνταν από τις από κάτω ομάδες, αλλά δεν είχε και την δυναμική να πλησιάσει περισσότερο την πρώτη θέση.

Η ΑΕΚ είχε πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, δύο αλλαγές προπονητών, πολλές εντός έδρας ήττες και αν δεν ανεβάσει τα στάνταρ της απόδοσής της, ακόμα και η 3η και η 4η θέση που οδηγούν στην Ευρώπη, θα μοιάζει επισφαλής.
Και μοιάζει επισφαλής, καθώς ακριβώς από κάτω, είναι ο Άρης και ο Παναθηναϊκός, δύο ομάδες που δεν είχαν όλο τον χρόνο  σταθερά καλή απόδοση, αλλά φαίνεται να σαι σε φόρμα τώρα που κρίνονται όλα.

Ο Άρης, μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο και την αλλαγή προπονητή, σε συνδυασμό με τους 6 βαθμούς που του επιδικάστηκαν , απέκτησε την απαιτούμενη δυναμική και όχι μόνο μπήκε στην εξάδα, αλλά ξεκινάει και από θέση που οδηγεί στην Ευρώπη.

Ο Παναθηναϊκός, πληρώνει, την κακή του απόδοση συνολικά στα εκτός έδρας παιχνίδια και αρκετούς βαθμούς που έχασε αμφιλεγόμενα, καθώς με βάση την συνολική του απόδοση όλη την χρονιά θα μπορούσε να νιώθει πιο σίγουρος για τον μεγάλο του στόχο, την ευρωπαϊκή έξοδο, την οποία βέβαια μπορεί να διεκδικήσει και μέσω του Κυπέλλου.

Στην συνέχεια για την τελευταία προνομιούχο θέση, είχαμε μια μεγάλη μάχη μεταξύ 3 ομάδων , ΟΦΗ, Αστέρα Τρίπολης και ΠΑΣ Γιάννινα , που για τις 2 από αυτές θα κριθεί εξωαγωνιστικά και που και οι 3 άξιζαν εξίσου με βάση την απόδοσή τους.
Ο ΟΦΗ, παρουσίασε μεγάλη σταθερότητα στην απόδοσή του, πέτυχε μεγάλες νίκες και ήταν στα ψηλά της βαθμολογίας όλο τον χρόνο . Ο Αστέρας δεν ξεκίνησε καλά την χρονιά, αλλά ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του μες στην χρονιά και έχασε στις λεπτομέρειες την είσοδο στα πλέι οφ.

Τέλος ο ΠΑΣ, παρά την αλλαγή προπονητή, ήταν ίσως και καλύτερος από πέρυσι και μένει να κριθεί αν κερδίσει επάξια την είσοδο του στα πλέι οφ ή όχι.

Ο Παναιτωλικός και ο Βόλος που ακολουθούν στην βαθμολογία αποτελούν δύο άκρως διαφορετικές περιπτώσεις όσον αφορά την πορεία τους μες στην χρονιά. Ο Παναιτωλικός ήταν στα χαμηλά της βαθμολογίας, δεν κινδύνεψε ποτέ, άμεσα με υποβιβασμό αλλά ούτε μπορούσε να κοιτάξει ψηλότερα .

Όμως μέσα στο 2022 υπήρξε θεαματική βελτίωση, με σπουδαίες νίκες επί Ολυμπιακού , Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, αποκλεισμό στις λεπτομέρειες στο Κύπελλο από τον ΟΣΦΠ και την άκρως τιμητική 9η θέση στο τέλος της κανονικής διάρκειας.

Ο Βόλος από την άλλη, ξεκίνησε εντυπωσιακά , βρέθηκε και στην 1η θέση στην αρχή του πρωταθλήματος, για αρκετές αγωνιστικές στις θέσεις των πλέι οφ , αλλά στην πορεία επήλθε η φυσιολογική πτώση που και πάλι δεν τον έφερε σε επικίνδυνη  θέση για την παραμονή του στην κατηγορία.

Ο Ιωνικός και ο Ατρόμητος που ακολουθούν και πάλι έχουν αντίθετη πορεία από την αναμενόμενη στην αρχή της χρονιάς. Ο νεοφώτιστος Ιωνικός , είχε μια αξιοπρεπή πορεία που τον έχει φέρει σε πολύ καλή θέση όσον αφορά την παραμονή του στην κατηγορία.

Από την άλλη ο Ατρόμητος, ήταν πολύ κατώτερος του αναμενομένου και για μεγάλο κομμάτι του πρωταθλήματος, ήταν στις θέσεις που οδηγούν στον υποβιβασμό  και μόνο τις τελευταίες αγωνιστικές κατάφερε να βγει από αυτές, χωρίς να νιώθει ακόμα σίγουρος για την παραμονή του.

Τέλος η Λαμία και ο Απόλλων Σμύρνης είχαν μια κακή πορεία και αποτελούν τα φαβορί για τον υποβιβασμό. Η Λαμία, με την εξαιρετική της πορεία στο Κύπελλο να δίνει ένα όμορφο χρώμα στην πορεία της μες στη χρονιά, παρότι προτελευταία έχει ακόμα βάσιμες ελπίδες παραμονής.

Από την άλλη ο Απόλλων , δεν έχει καταφέρει σε κανένα σημείο της χρονιάς να ξεφύγει από τα χαμηλά της βαθμολογίας και πολύ δύσκολα θα αποφύγει τον υποβιβασμό.

Όσον αφορά τώρα τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ, αν και υπάρχουν αρκετές αδιάφορες , περισσότερο ή λιγότερο, ομάδες, υπάρχουν και πολλές μάχες για πολύ σημαντικές θέσεις στην βαθμολογία.

Ξεκινώντας από τα πλέι οφ, ο Ολυμπιακός, πολύ δύσκολα θα κινδυνέψει και αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αν και η απόδοσή του στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ,ΠΑΟ και Άρη που θα μπορούσε να τα είχε χάσει όλα (τουλάχιστον τα εκτός έδρας) αφήνει ένα μικρό περιθώριο έκπληξης. Ο ΠΑΟΚ είναι το μεγάλο φαβορί για την δεύτερη θέση και από κει και κάτω θα έχουμε μάχη.

Ο ΟΦΗ (ή ο ΠΑΣ) δύσκολα θα μπορούν να απειλήσουν τις από πάνω τους ομάδες για κατάληψη μιας θέσης που οδηγεί στην Ευρώπη. Όμως μεταξύ ΑΕΚ ,Άρη και Παναθηναϊκού θα γίνει μεγάλη μάχη, με τις βαθμολογικές διαφορές μεταξύ των ομάδων να μην μας αφήνουν να βγάλουμε κανένα βιαστικό συμπέρασμα για την έκβαση αυτής της μάχης.

Στα πλέι άουτ τώρα, λόγω και της μορφής του μίνι αυτού πρωταθλήματος, οι μισές και παραπάνω ομάδες θα είναι αδιάφορες, αλλά και ρυθμιστές στην μάχη της παραμονής. Ουσιαστικά Ατρόμητος , Λαμία και Απόλλων και υπό προϋποθέσεις ο Ιωνικός θα παλέψουν για την παραμονή με τους Φθιώτες και την Ελαφρά Ταξιαρχία να είναι τα φαβορί για να αποχαιρετήσουν την κατηγορία.

Είδαμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα κανονική διάρκεια και ελπίζουμε να συνεχιστεί έτσι και στην συνέχεια του πρωταθλήματος καθώς πολλά μέτωπα είναι ακόμα ανοιχτά.

Ευθύμης Φασουλάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση