HomePost ItM. Σενετάκης: Εθνική συνεργασία για την Καινοτομία

M. Σενετάκης: Εθνική συνεργασία για την Καινοτομία

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το ερευνητικό δυναμικό στην Ελλάδα και την Διασπορά»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το ερευνητικό δυναμικό στην Ελλάδα και την Διασπορά. Θέλουμε όσοι επιστήμονες μας βρίσκονται στην Ελλάδα να παραμείνουν και όσοι έφυγαν να γυρίσουν. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε δίκτυα εξωστρέφειας του ελληνικού ερευνητικού οικοσυστήματος, με τους Έλληνες της Διασποράς.

Ο προβληματισμός μας είναι πως θα βελτιώσουμε την εθνική μας στρατηγική για την Έρευνα και την Καινοτομία, αξιοποιώντας το τεχνολογικό “παράθυρο ευκαιρίας” που προσφέρεται ώστε να γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο ανταγωνιστικοί» τόνισε ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου και Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης κατά την κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Διασποράς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας για τη διερεύνηση της δυνατότητας διαμόρφωσης ερευνητικού δικτύου παγκόσμιου ελληνισμού.

«Όταν μιλάμε για Έρευνα και Ανάπτυξη, Τεχνολογία και Καινοτομία το κάνουμε διότι αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματα των καιρών και αναζητούμε έξυπνους και καινοτόμους τρόπους να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή μας προσπάθεια και επίδοση. Η Έρευνα μπορεί να μας οδηγήσει σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με προστιθέμενη αξία.

Εκείνο το οποίο συζητήσαμε για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου έρευνας του παγκόσμιου Ελληνισμού, είναι στην ίδια λογική με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το πρόγραμμα πλαίσιο Horizon Europe – HE.

Η Ευρώπη αποφασίζοντας να χρηματοδοτήσει την βασική και την εφαρμοσμένη Έρευνα κατάφερε να περιορίσει την εκροή επιστημόνων προς τις ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο κ. Σενετάκης μιλώντας στην Επιτροπή Έρευνας και Καινοτομίας η οποία συνεδρίασε από κοινού με την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, για τα «Ερευνητικά δίκτυα του παγκόσμιου ελληνισμού».

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση