HomePost ItΜ. Σενετάκης: Η Καινοτομία θα κάνει τη διαφορά

Μ. Σενετάκης: Η Καινοτομία θα κάνει τη διαφορά

Τι είπε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υφυπουργός Ανάπτυξης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για την οικονομική και κοινωνική επίδραση της Καινοτομίας στην Ελλάδα μίλησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου, κ. Μάξιμος Σενετάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στο πάνελ όπου συμμετείχαν ο Σπύρος Ρετζέκα, Chief Operating Officer της Qualco, ο Αντώνης Τζορτζακάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της 5G Ventures, ο Αλέξανδρος Πατεράκη, Deputy Managing Director Digital & Advanced Services της PPC Group, Greece, ΔΕΗ, ο Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, Chief Digital Officer, Alpha Bank, ο Σπύρος Μάργαρης, Venture capitalist and futurist, Greece και ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος Partner της QuantumBlack, AI, McKinsey Greece, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι προ ετών η κεφαλαιοποίηση των startups ήταν μόλις κάποιες δεκάδες εκατομμύρια, αλλά σήμερα, ξεπερνά τα 10 δισ.

«Κάνουμε βήματα μπροστά και το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων υπάρχει πια δομημένο. Το 2023 οι επενδύσεις στην ελληνική καινοτομία έφτασαν τα 3 δισ. Το 1,5 δισ. ήταν κρατικές πιστώσεις», υπογράμμισε ο κ. Σενετάκης και συμπλήρωσε:

«Αυτή την περίοδο στο Υπουργείο Ανάπτυξης εκπονούμε την Εθνική Στρατηγική για την Καινοτομία. Με το σχεδιασμό που κάνουμε και την ενίσχυση των πρωτοβουλιών θα δούμε σύντομα τη χώρα μας να αναβαθμίζεται. Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε τις συνολικές δαπάνες για έρευνα και καινοτομία από 1,5% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2030. Το clawback, οι ψηφιακοί κόμβοι καινοτομίας και το Elevate Greece είναι μερικά παραδείγματα πραγματικής καινοτομίας».

Ο κ. Σενετάκης επισήμανε πως μέσα στο 2023 τουλάχιστον 7 εταιρείες του μητρώου Elevate Greece, δέχτηκαν σημαντικές επενδύσεις συνολικού ύψους 115 εκ. δολαρίων και πως η Ελλάδα διαθέτει έναν «Μονόκερο», δηλαδή καινοτόμο εταιρεία  με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η πρόκληση για όλους μας είναι να αναπτύξουμε μεγάλες ταχύτητες μέσα σε αυτόν τον δρόμο», κατέληξε ο Υφυπουργός.

Στο περιθώριο του φόρουμ ο κ. Σενετάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αράχωβας Γιάννη Σταθά, με τα στελέχη της AbbVie Greece Cyprus & Malta, Thibault Massart, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και Θανάση Κοτσιάρο, καθώς και με τον Χαράλαμπο Θαμνίδη και τον Συμεών Σιδηρόπουλο στελέχη της JTI.

Διαφήμιση
Διαφήμιση