HomeHL-GreeceΑλέξης Τσίπρας: Τι σηματοδότησε η νέα παρέμβαση του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αλέξης Τσίπρας: Τι σηματοδότησε η νέα παρέμβαση του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, ενδύθηκε το ρόλο «Νέστορα» της Αριστεράς, ενώ δεν μίλησε στενά για τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H νέα δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τάραξε ξανά τα νερά της Κουμουνδούρου. Η δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού ήρθε, άλλωστε, λίγες μόνο ημέρες μετά την ομιλία-συνέντευξή του στο συνέδριο της Καθημερινής, κατά την οποία προχώρησε σε αυτοκριτική για πεπραγμένα της κυβέρνησής του, στοχεύοντας κατά συγκεκριμένων υπουργών του που σήμερα μεσουρανούν στο στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέμβαση σε κρίσιμο χρόνο για την Κουμουνδούρου

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να προχωρήσει σε δήλωση περίπου μία ώρα αφότου ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αναρτήσει βίντεο με τις θέσεις του για τα πανεπιστήμια. Ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε για ακόμα μια φορά να αναφέρει το όνομα του κόμματός του, ενώ από τα συμφραζόμενα έγινε σαφές πως δεν αντιτίθεται γενικώς στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αλλά με τη μορφή που αυτά θα έχουν μετά το νομοσχέδιο Πιερρακάκη.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια αμιγώς πολιτική τοποθέτηση με ιστορικές αναφορές αναδεικνύοντας το ζήτημα σε μείζον. Όλα αυτά σε μια περίοδο που για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της ψήφισης του νομοσχεδίου πέρασε ελαφρώς στα «ψιλά». Άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παρέστη αυτή τη φορά στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι η χθεσινή συζήτηση κάποτε θα αποτελούσε για ένα αριστερό κόμμα «μητέρα όλων των μαχών». Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν τοποθετήθηκε απλά, αλλά επιστράτευσε αριστερή επιχειρηματολογία για ένα εμβληματικό νομοσχέδιο.

Ορισμένοι είδαν και σύγκλιση με τα όσα έλεγαν επί εβδομάδες ο Αλέξης Χαρίτσης και η υπόλοιπη ηγεσία της Νέας Αριστεράς. Χαρακτηριστικό είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός έκλεισε την δήλωσή του με την επισήμανση ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων «δεν θα ευδοκιμήσει». Η Νέα Αριστερά έχει προαναγγείλει ότι θα κινηθεί και νομικά κατά του νομοσχεδίου στο ΣτΕ, ώστε να διεκδικήσει την ακύρωσή του λόγω αντισυνταγματικότητας. Προφανώς δεν εκτυλίσσεται κάποια σύγκλιση ανάμεσα στους πρώην συντρόφους, ωστόσο είναι προφανείς οι πολιτικές και ιδεολογικές αποστάσεις ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαχωριστικές γραμμές με το ΠΑΣΟΚ και τον Κασσελάκη

Οι μόνοι πρώην πρωθυπουργοί που τοποθετήθηκαν για το ζήτημα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι υπόλοιποι σιώπησαν. Ο Κώστας Καραμανλής, ούτως ή άλλως τοποθετείται σπανίως, ο δε Αντώνης Σαμαρά μόνον για να προβάλλει υπερ-συντηρητική ατζέντα.

Υπήρξε όμως μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στις τοποθετήσεις των Τσίπρα και Παπανδρέου: Ο πρώτος μίλησε για «αντιδραστική ρεβάνς», εστιάζοντας στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου και ουσιαστικά υπερασπιζόμενος το Άρθρο 16 στη ισχύουσα μορφή του. Ο δεύτερος υποστήριξε πρόσφατα την αναθεώρηση του συγκεκριμένου Άρθρου.

Με αυτή την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά υπενθύμισε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγες εβδομάδες πριν ο Στέφανος Κασσελάκης υμνούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ οι θέσεις του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποδείχτηκαν χτες πανομοιότυπες με της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, ενδύθηκε το ρόλο «Νέστορα» της Αριστεράς, ενώ δεν μίλησε στενά για τον ΣΥΡΙΖΑ -όπως ακριβώς είχε πράξει και το συνέδριο της Καθημερινής.

Παρεμβάσεις σε εμβληματικές μάχες

«Θα συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας;» ρωτούν πολλοί και πολλές εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Η χθεσινή του δήλωση δείχνει και την απάντηση: Θα παρεμβαίνει δημόσια όποτε θεωρεί πως δίνονται μάχες εμβληματικές για τη χώρα και το προοδευτικό στρατόπεδο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Και πάντα υπερασπιζόμενος -κατά πώς φαίνεται- τις ιστορικές και πολιτικές του καταβολές.  Και πότε σχεδιάζει να λειτουργήσει επίσημα το ίδρυμα του; Μέχρι τις ευρωεκλογές δεν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις επ’ αυτού.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση