HomeHL1-GreeceΜε κυψέλες έξω από τη Βουλή, φορτηγά και καπνιστήρια στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι

Με κυψέλες έξω από τη Βουλή, φορτηγά και καπνιστήρια στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι

Στα μπλόκα αποφασίζουν οι αγρότες για τις κινητοποιήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από τα τρακτέρ των αγροτών, τη σειρά τους για «παρκάρισμα» διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα πήραν από τις οκτώ το πρωί, σήμερα, μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος, με τον προγραμματισμό της Ομοσπονδίας τους να περιλαμβάνει συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών. Στο Σύνταγμα βρίσκονται από τις 9:30 και φορτηγά τα οποία έχουν καταλάβει την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας και τον παράδρομο της Αμαλίας με τους μελισσοκόμους να τοποθετούν κυψέλες μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

melissokomoi-fortiga8

Λίγο μετά τις 9 το πρωί έκλεισαν για λίγα λεπτά και την Αμαλίας καθώς αντιδρούσαν, όπως εξηγούσαν, για το γεγονός ότι η τροχαία είχε σταματήσει τα φορτηγά τους στη λεωφόρο Αθηνών και δεν τους επέτρεπε να πλησιάσουν το κέντρο της πόλης. Αγρότες από τη συγκέντρωση λένε ότι είχαν συμφωνήσει να περάσουν 10 φορτηγά και να σταθμεύσουν στην άκρη, στην πλατεία Συντάγματος. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις τα φορτηγά ξεκίνησαν για το κέντρο της Αθήνας λίγο πριν τις 9:15.

«Χάνονται οι μέλισσες, χανόμαστε κι εμείς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις, έχουμε πρόβλημα με το κόστος παραγωγής» λέει μελισσοκόμος στο protothema.gr με τον πρόεδρο των μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης να λέει ότι «έχουμε φτάσει στο αμήν ιδιαίτερα τώρα που η παραγωγή έχει πέσει πάρα πολύ. Έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό των ελληνοποιήσεων με τον καταναλωτή να έχει πρόβλημα γιατί τρώει αμφιβόλου ποιότητας γλυκαντική ουσία».

melissokomoi-fortiga7

Την ίδια ώρα, στα μπλόκα τους, οι αγρότες ετοιμάζονται για συνελεύσεις, σήμερα, ώστε να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα είχαν δώσει ραντεβού στον Ισθμό της Κορίνθου στις 6 το πρωί, με σκοπό να ξεκινήσουν από εκεί πορεία με φορτηγά, αυτοκίνητα και λεωφορεία προς την πλατεία Συντάγματος

Ο σχεδιασμός θέλει να αιτούνται συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς και να επιδίδουν ψήφισμα στη Βουλή, καθώς και να παραμείνουν στο Σύνταγμα μέχρι αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Οι αγρότες

Στο μεταξύ οι αγρότες, οι οποίοι απέκλεισαν χθες το απόγευμα συμβολικά το Τελωνείο των Ευζώνων για δύο ώρες, ξεκινούν από σήμερα το απόγευμα και πάλι τις συνελεύσεις στα μπλόκα τους. Σκοπός είναι να αποφασιστεί εάν θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους και, εάν ναι, με ποιο τρόπο. Στο τραπέζι, πάντως, έχει πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Το βέβαιο πάντως είναι πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον ως τις 26 Φεβρουαρίου, μέρα την οποία ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ώστε να του δώσουν αυτό το μέσο πίεσης προς την ΕΕ, όπως χαρακτήρισε και ο ίδιος τις διαμαρτυρίες τους. Ζητούν πάντως νέα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος, παρότι ο πρωθυπουργός το απέκλεισε.

Αν και οι περισσότεροι αγρότες αναμένουν το αποτέλεσμα της πανελλαδικής σύσκεψης για να δουν πώς θα κινηθούν, αυτοί της Δυτικής Ελλάδας προτείνουν νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ οι Μακεδόνες επιμένουν στους αποκλεισμούς δρόμων. Οι Θεσσαλοί αγρότες είναι αυτοί που προσανατολίζονται στο άνοιγμα διαλόγου με την κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται μια συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό για τη συζήτηση επιμέρους αιτημάτων τα οποία σχετίζονται με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Ντάνιελ στην περιοχή.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση