HomeHL1-GreeceΣε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη – Ξανά χωρίς ταξί, χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς, καθηλωμένα αεροπλάνα, δεμένα πλοία

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη – Ξανά χωρίς ταξί, χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς, καθηλωμένα αεροπλάνα, δεμένα πλοία

Οπλισμένοι με υπομονή θα πρέπει να είναι όσοι βγουν στους δρόμους - Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία - Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κυκλοφοριακό αλαλούμ θα επικρατήσει την Τετάρτη λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, καθώς εκατοντάδες σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν.

Μετ’ εμποδίων θα διεξαχθούν οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αύριο, ενώ τα ταξί συνεχίζουν, για δεύτερη μέρα, την απεργία τους.

Σημειώνεται ότι και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη στάση εργασίας, που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ για όλους τους δημοσιογράφους, από τις 12.00 έως και τις 16.00.

Λεωφορεία

Στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10 π.μ. ή αργότερα, ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Προαστιακός

Στην απεργία θα συμμετάσχουν επτά σωματεία εργαζομένων των μέσων σταθερής τροχιάς, με αποτέλεσμα η Αθήνα να μείνει χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) και Τραμ θα παραμείνει για 24 ώρες. Η 24ωρη απεργία επηρεάζει και τον Προαστιακό, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, καθώς και των σωματείων εργαζομένων.

Τα σωματεία τα οποία συμμετέχουν στην απεργία είναι:

Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ

Σωματείο Εργαζομένων Τραμ και Αστικών Μέσων Σταθερής Τροχιάς ΣΤΑΣΥ (ΣΕΤ)

Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ (ΣΗΕΚ)

Συνδικάτο Σταθμαρχών – Πρώτη Γραμμή

Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής (ΣΗΤΑ)

Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό (ΣΗΑΜ)

Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΚΕΛΜΑ)

Όπως αναφέρουν τα σωματεία στο κοινό ανακοινωθέν τους, η απεργία αποφασίστηκε ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών.

Χωρίς ταξί

Οι ιδιοκτήτες ταξί θα συνεχίσουν για δεύτερο 24ωρο την απεργία τους που ξεκίνησε σήμερα.

Καθηλωμένα αεροπλάνα

Καμία πτήση δεν θα εκτελείται από και προς ελληνικά αεροδρόμια την Τετάρτη, καθώς και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα προβούν σε 24ωρη απεργία. Εφόσον η απεργία πραγματοποιηθεί, καμία πτήση πλην των απαραίτητων (αεροδιακομιδές, κ.λπ.) και των υπερπτήσεων δε θα εξυπηρετείται.

Δεμένα πλοία

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν την Τετάρτη από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων. Η απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Τόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας όσο και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία. Τα σχολεία θα υποδεχτούν τους μαθητές την Τετάρτη, αλλά η εικόνα για τα μαθήματα παραμένει ασαφής καθώς δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί θα αποφασίσουν μεμονωμένα για τη συμμετοχή τους ή μη στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, εκπαιδευτικοί ενημερώνουν γονείς και μαθητές για το τι μέλλει γενέσθαι. Στα γυμνάσια και τα λύκεια, αν κάποιος καθηγητής απεργήσει, οι μαθητές θα έχουν κενό τις ώρες του μαθήματός του.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Στις αυριανές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, εργατοϋπαλληλικά σωματεία από όλη την Ελλάδα, ιδιωτικοί υπάλληλοι του εμπορίου, εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας και των μεταφορών, στις κατασκευές και τις τηλεπικοινωνίες, λογιστές, καλλιτέχνες, οικοδόμοι, εργατοτεχνίτες, εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, στις τηλεπικοινωνίες, την ύδρευση, τα ταχυδρομεία και τις ταχυμεταφορές, δημοτικοί υπάλληλοι, ναυτεργάτες, υπάλληλοι στη δημόσια υγεία, ερευνητικοί σύλλογοι και εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή.

Την απεργία στηρίζει και η ΕΣΑμεΑ.

protothema.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση