HomeΕΛΛΑΔΑΑισιοδοξία στο Μαξίμου για αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων

Αισιοδοξία στο Μαξίμου για αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων

Όσα συζήτησαν πρωθυπουργός και αγρότες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη, παρά τις πρώτες αντιδράσεις από τα μπλόκα σε Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτή εδράζεται στο καλό κλίμα που υπήρξε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και το ύψος της κυβερνητικής παρέμβασης στο μείζον ζήτημα της ενέργειας, το οποίο είχαν θέσει οι αγρότες από την πρώτη στιγμή που βγήκαν στους δρόμους.

Αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας

Στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν και τις αποφάσεις στη Θεσσαλία, όπου οι αγρότες συνεδριάζουν σήμερα, προκειμένου να διαμορφώσουν μια ξεκάθαρη άποψη, όμως σε κάθε περίπτωση θεωρούν κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα ως προς τη δυναμική των μπλόκων, καθώς θα εξαρτηθεί από το αν σε αυτά θα προστεθούν περισσότερα τρακτέρ ή θα αρχίσουν να αποχωρούν σταδιακά όσοι βρίσκονται ήδη εκεί.

Τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στους αγρότες είναι οριστικά

Πάντως, αυτό που κατέστη σαφές από κυβερνητικής πλευράς αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης είναι ότι τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των μπλόκων και στη συνέχεια ανακοινώθηκαν επισήμως είναι οριστικά και δεν υπάρχει περιθώριο να δοθεί κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή. Ούτε προβλέπεται νέα συνάντηση για τα συγκεκριμένα θέματα. «Αυτό το εξήγησε αναλυτικά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί», σημειώνει στέλεχος που συμμετείχε στη συζήτηση και τονίζει ότι «εξαντλήσαμε τις δυνατότητες του προϋπολογισμού και όποιων άλλων διαθέσιμων πόρων».

Τα μέτρα αποτελούν μακροπρόθεσμες λύσεις ως προς το αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εξηγούσαν ότι έγινε μια σημαντική προσπάθεια για να ικανοποιηθούν τα εύλογα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, χωρίς να ξεπεραστούν οι αντοχές του προϋπολογισμού και τα μέτρα δεν είναι προσωρινά, αλλά αποτελούν μακροπρόθεσμες λύσεις ως προς το αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα, χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι. Στο ρεύμα προβλέπεται για το σύνολο του αγροτικού κόσμου πως τα επόμενα δύο χρόνια θα δίνεται στους αγρότες στο όριο του κόστους, 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα για όσους δεν έχουν οφειλές, μέχρι και 11 λεπτά το πολύ για όσους έχουν οφειλές και δεν είναι σε συνεργατικά σχήματα, ενώ η συνολική παρέμβαση φτάνει τα δέκα χρόνια. Στο αγροτικό πετρέλαιο θα δοθούν εντός του Μαρτίου τα 40 εκατ. ευρώ από τα 82 εκατ. ευρώ της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο για να μονιμοποιηθεί το μέτρο από το 2025 με δικαιότερο τρόπο.

Ενδεχόμενο νέου διαλόγου μόνο με ανοιχτούς δρόμους

Ο διάλογος αυτός μπορεί να συνεχιστεί μόνο με ανοιχτούς δρόμους, όπως έχουν διαμηνύσει πολλές φορές από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι αν ορισμένα μπλόκα προχωρήσουν σε αποκλεισμό εθνικών ή επαρχιακών δρόμων δεν θα γίνει ανεκτό και ήδη υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την παρεμπόδιση της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών και εμπορευμάτων», σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Πάντως συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι «δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Στο θέμα αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημαίνοντας τις «λελογισμένες κινητοποιήσεις» στις οποίες προχώρησαν οι αγρότες καταφέρνοντας, όμως,

να ευαισθητοποιήσουν την πολιτική ηγεσία για τα ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι.

Εκτίμηση για σταδιακή εκτόνωση των κινητοποιήσεων

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σταδιακή εκτόνωση των κινητοποιήσεων και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τον διάλογο για τα υπόλοιπα ζητήματα στα οποία υπάρχει κοινός τόπος, όπως είναι η επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ και η καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων στα προϊόντα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση