HomeHL-GreeceΤι θα γίνει στο Μαξίμου

Τι θα γίνει στο Μαξίμου

Κυβέρνηση: Βαρύ τραύμα μετά τη δυσπιστία – Η επόμενη μέρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Ο τρόπος με τον οποίον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χειριστεί τα πρώτα απόνερα της κρίσης που προκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αντικαθιστώντας τους παραιτηθέντες Σταύρο Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκο, είναι περισσότερο κρίσιμος και καθοριστικός απ’ ότι εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται.

Με την αποχώρηση των δύο στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού φανερώνεται και πάλι μία σημαντική παράμετρος, ιδιαίτερης σημασίας για την κυβερνητική λειτουργία με την ευρύτερη έννοια.

Πρόβλημα στην «καρδιά» της κυβέρνησης

Όχι απλώς επειδή οι αρμοδιότητες του πρώην υπουργού Επικρατείας σχετίζονταν άμεσα με το νομοθετικό έργο (όπου πάντως νευραλγικό ρόλο έπαιζε, παίζει και θα παίζει ο γενικός γραμματέας νομικών και κοινοβουλευτικών θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής), αλλά κυρίως επειδή για δεύτερη φορά εκδηλώνεται ένα πρόβλημα στην «καρδιά» της κυβέρνησης, τον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου. Η προηγούμενη αφορούσε τον στενότερο συνεργάτη του έως το το καλοκαίρι του 2022, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει να καλύψει τα κενά ο Πρωθυπουργός τις αμέσως προσεχείς ημέρες, είναι υπό αυτήν την έννοια απολύτως καθοριστικές για την συνέχεια λειτουργίας της κυβέρνησης. Τόσο ως προς το ποιος θα βρεθεί στη θέση του εξ απορρήτων, μαζί με τον Άκη Σκέρτσο, όσο και ως προς το πώς θα προχωρήσει οργανωμένα η ενδοκυβερνητική επικοινωνία και ο συντονισμός στο πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο.

Στην ουσία πάντως, οι αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τα νομοθετικά, μπορούν κάλλιστα να μεταφερθούν εξ ολοκλήρου στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων.

Πώς, τι, αλλά και πότε θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός

Πέραν αυτού όμως, το ζήτημα είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να διαμορφώσει και ένα νέο σύστημα εσωτερικών ισορροπιών, αν αυτό θα είναι λειτουργικό και αν θα είναι αρκετό ώστε να επαναφέρει τον έλεγχο στο «κέντρο» της κυβέρνησης.

Υπό αυτήν την έννοια, στους κύκλους της ΝΔ ήδη επανέρχονται οι μνήμες για την πορεία που ακολούθησε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή από τη στιγμή που απομακρύνθηκε από το Μαξίμου ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Το γεγονός ωστόσο ότι ήδη έχει αρχίσει να διακινείται φημολογία περί του ενός ή του άλλου ονόματος για τις θέσεις που έμειναν κενές στον στενό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου και ιδίως για εκείνη του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις.

Κατά τα όσα ήδη συζητούνται, κρίσιμο πλέον δεν είναι μόνον το πώς και τι θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, αλλά και σε ποιο χρόνο.

tovima.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση