HomeΥΓΕΙΑΟ σκύλος τα βλέπει όλα ασπρόμαυρα – Και άλλοι τέσσερις μύθοι

Ο σκύλος τα βλέπει όλα ασπρόμαυρα – Και άλλοι τέσσερις μύθοι

Πιστεύετε ότι όσα γνωρίζετε για τον σκύλο σας είναι σωστά;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ήρθε η στιγμή να εξετάσουμε πόσο ισχύουν ορισμένες διαδεδομένες αντιλήψεις για τον σκύλο.

Ένας μεγάλος σκύλος σε ηλικία δεν είναι ικανός να μάθει νέες δεξιότητες. Όταν θέλουμε να πλησιάσουμε έναν σκύλο, απλώνουμε το χέρι μας για να μας μυρίσει.

«Πιστεύετε ότι ξέρετε τα πάντα για τους τετράποδους φίλους μας;», θέτει το ερώτημα η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων και διασώστης με σκύλο έρευνας και διάσωσης, Χρυσούλα Χασάπη. Και μας συμβουλεύει να το ξανασκεφτούμε, γιατί πολλά από όσα θεωρούμε ως δεδομένα, απέχουν πολύ από την αλήθεια.

Πέντε μύθοι που αφορούν τον σκύλο

  1. Τα σκυλιά όταν κουνάνε την ουρά τους είναι χαρούμενα και φιλικά!

«Πόσοι από εμάς δεν μεγαλώσαμε ακούγοντας από γνωστούς να μάς λένε ότι ένας σκύλος, όταν κουνάει την ουρά του, είναι χαρούμενος και φιλικός! Αυτό, όμως, απέχει από την αλήθεια!», αναφέρει η κα Χασάπη.

Ένας σκύλος που κουνάει την ουρά του δεν σημαίνει πάντα ότι είναι ευτυχισμένος και φιλικός

Ο σκύλος μπορεί να κουνάει την ουρά του και από ένταση ή φόβο

Βεβαίως, ένας χαρούμενος σκύλος θα κουνήσει την ουρά του. Αλλά, όπως επισημαίνει, το κούνημα της ουράς δεν σημαίνει ότι είναι, απαραίτητα, κεφάτος και έχει φιλικές διαθέσεις. Ένας σκύλος μπορεί να κουνάει την ουρά από ένταση, όταν φοβάται και φυλάει. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και πριν δαγκώσει. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να παρατηρούμε τη γενικότερη εικόνα, συμπεριφορά και «γλώσσα του σώματος» ενός σκύλου, για να καταλάβουμε τις διαθέσεις του.

  1. Θα του δώσω το χέρι μου να με μυρίσει…

«Πολλοί πιστεύουν, λανθασμένα, ότι ο σωστός τρόπος για να προσεγγίσεις έναν σκύλο, που δεν γνωρίζεις, είναι να πλησιάσεις το χέρι του στο μουσούδι του, για να σε μυρίσει. Οι σκύλοι έχουν εξαιρετική όσφρηση. Και δεν έχουν ανάγκη να βάλουμε το χέρι μας στη μύτη τους για να μυρίσουν ό,τι θέλουν από εμάς. Αλλά, ακόμη και εάν ήθελαν να μας μυρίσουν, την «εισβολή» αυτή στον προσωπικό τους χώρο, πόσο μάλλον στο πρόσωπό τους, από έναν ξένο δεν τη βλέπουν και τόσο φιλικά. Το πιο πιθανό, μάλιστα, είναι να τους κάνουμε να τα αισθανθούν άβολα», επισημαίνει η κα Χασάπη.

Θα πρέπει να αφήνουμε εκείνα, όπως συμβουλεύει, να κάνουν το πρώτο βήμα. Και να μην τους πιέζουμε να συναναστραφούν μαζί μας. Ακόμα και εάν οι προθέσεις μας είναι οι καλύτερες!

  1. Οι σκύλοι βλέπουν ασπρόμαυρα!

«Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι οι σκύλοι δεν μπορούν να διακρίνουν χρώματα. Μάλιστα, πολλές ταινίες ή διαφημίσεις, μας το επιβεβαιώνουν στην προσπάθειά τους να αποδώσουν το πώς βλέπουν τον κόσμο μας τα μάτια ενός σκύλου. Κι όμως, οι σκύλοι βλέπουν χρώματα», τονίζει η κα Χασάπη.

Ενημερώνει ότι έρευνες έχουν αποδείξει ότι, αν και ο σκύλος δεν βλέπει το φάσμα όλων των χρωμάτων που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι, μπορεί και βλέπει κάποιες αποχρώσεις. Μπορεί κανείς να τον συγκρίνει με έναν άνθρωπο με αχρωματοψία, και έχει αδυναμία αντίληψης του κόκκινου – πράσινου.

  1. Η εκπαίδευση πρέπει να αρχίσει μετά τους έξι μήνες

Παλαιότερα επικρατούσε η πεποίθηση, σύμφωνα με την κα Χασάπη, ότι η εκπαίδευση ενός σκύλου πρέπει να αρχίζει μετά την ηλικία των έξι μηνών. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που έχουν την ίδια αντίληψη.

Εξηγεί ότι τα παλαιότερα χρόνια επικρατούσε αυτή η πεποίθηση, πιθανόν επειδή θεωρούσαν ότι ένα κουτάβι πρέπει να ωριμάσει για να αντεπεξέλθει στη σκληρότερη, τότε, εκπαίδευση των βασικών εντολών. Παρόλα αυτά, η αντίληψη αυτή δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.

«Πλέον, γνωρίζουμε ότι τα κουτάβια μαθαίνουν από τη στιγμή που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Και πρέπει, με το που έρχονται στο σπίτι μας, να ξεκινούν να μαθαίνουν ό,τι είναι απαραίτητο. Έτσι ώστε, να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής μας, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Βασικός κανόνας, η εκπαίδευση να είναι πάντα ανάλογη και προσαρμοσμένη στα αναπτυξιακά στάδια του σκύλου μας.

  1. Τα σκυλιά μαθαίνουν μέχρι κάποια ηλικία

«Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί αναρωτιούνται, εάν έχει περάσει η ηλικία που ο σκύλος τους μπορεί να μάθει νέα πράγματα ή να εκπαιδευτεί. Ε, λοιπόν, ένας σκύλος μπορεί -ανεξαρτήτως ηλικίας- να εκπαιδευτεί και να μάθει νέες εντολές και ικανότητες. Προφανώς, ένας νεαρός σκύλος, με λίγες εμπειρίες και μη παγιωμένες συμπεριφορές, αφομοιώνει πιο γρήγορα και πιο εύκολα όσα θέλουμε να του μάθουμε. Και σίγουρα, το δύσκολο με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο δεν είναι να μάθει νέες συμπεριφορές, αλλά να… ξεμάθει συμπεριφορές που του έχουν γίνει πλέον βίωμα και συνήθεια. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί κανείς να πει ότι μεγαλύτερα σκυλιά δεν μπορούν να μάθουν νέα πράγματα», τονίζει η εκπαιδεύτρια.

Και τα μεγαλύτερα σκυλιά σε ηλικία έχουν δικαίωμα στη «γνώση»

Εν ολίγοις, όπως λέει η κα Χασάπη: «Ουκ ολίγες φορές, μεγαλύτερα σκυλιά σε ηλικία, που δεν είχαν καμία γνώση εντολών, όταν έπεσαν στα κατάλληλα χέρια, όχι μόνο έμαθαν νέες δεξιότητες, αλλά αρίστευσαν!».

in.gr

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση