HomeΚΟΣΜΟΣΗΠΑ: Απομακρύνθηκε από τον Λευκό Οίκο ο σκύλος του Μπάιντεν γιατί δάγκωνε πολύ

ΗΠΑ: Απομακρύνθηκε από τον Λευκό Οίκο ο σκύλος του Μπάιντεν γιατί δάγκωνε πολύ

Ο Commander είχε προκαλέσει δεκάδες περιστατικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρελθόν αποτελεί από τον Λευκό Οίκο ο «στρατηγός» του δαγκώματος, Commander, o αγαπημένος γερμανικός ποιμενικός του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Τώρα, ο «πρώτος σκύλος» θα απολαμβάνει την φροντίδα συγγενών του Τζο Μπάιντεν, όπως σχολιάζει η εφημερίδα New York Post.

Ο Commander είχε γίνει ο φόβος κι ο τρόμος των συνεργατών του, κυρίως όμως των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ καθώς, σύμφωνα με τα αρχεία τους, είχε προκαλέσει χάος στους σωματοφύλακες του Αμερικανού προέδρου.

Aνώτερος πράκτορας του Μπάιντεν διευκρίνισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες άλλαξαν τακτική, συμβουλεύοντας τους πράκτορες να «δώσουν περισσότερο χώρο» στο ζώο.

Η προειδοποίηση αυτή ακολούθησε μήνες προτού απομακρυνθεί ο αγαπημένος σκύλος του Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.

Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο αιτημάτων για την Ελευθερία της Πληροφορίας και δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο.

Σε αυτά έχει προστατευθεί η ταυτότητα των πρακτόρων των Μυστικών Υπηρεσιών αλλά και των τακτικών που ακολούθησαν.

Ωστόσο, ο «Commander» δεν μπορούσε να πειθαρχήσει και δάγκωνε όποιον πράκτορα έβρισκε μπροστά του.

Τα πορίσματα της έκθεσης δείχνουν ότι, από τον Οκτώβριο του 2022 έως και τον Ιούλιο του 2023, είχαν συμβεί τουλάχιστον 24 περιστατικά με τον σκύλο του Μπάιντεν να επιτίθεται και να δαγκώνει τους πράκτορες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το σκυλί είχε δαγκώσει τους πράκτορες στον καρπό, τον αγκώνα, τη μέση, το στήθος, τον μηρό και τον ώμο.

Τα έγγραφα δεν καταγράφουν απαραίτητα όλα τα περιστατικά επίθεσης του Commander, καθώς καλύπτουν μόνο τις Μυστικές Υπηρεσίες και όχι άλλους που εργάζονται στον Λευκό Οίκο ή το προσωπικό στο Camp David του Μέριλαντ.

Ο σκύλος της οικογένειας Μπάιντεν έφυγε από τον Λευκό Οίκο τον περασμένο Οκτώβριο, μία εβδομάδα αφότου ένας πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη μετά από σοβαρό δάγκωμα. Είχε σημειωθεί κι ένα παρόμοιο περιστατικό τον Ιούνιο.

Ένας πράκτορας χρειάστηκε ράμματα με το αίμα του στο πάτωμα του Λευκού Οίκου να προκαλεί την αναστολή των περιηγήσεων στην ανατολική πτέρυγα του κτιρίου επί 20 λεπτά, σύμφωνα με ένα έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών. Τον Ιούλιο, ένας άλλος πράκτορας χρειάστηκε έξι ράμματα.

Ένας ανώτερος πράκτορας του Λευκού Οίκου, υπό καθεστώς ανωνυμίας αναφέρει σε email ότι προέτρεψε τους πράκτορες που προστατεύουν τον Μπάιντεν και την οικογένειά του «να είναι δημιουργικοί για να διασφαλίσουν τη δική τους προσωπική ασφάλεια».

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος κατηγορούσε συνεχώς το «αγχωτικό περιβάλλον» για τις επιθετική συμπεριφορά του σκύλου «Commander».

Ωστόσο, η ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς σκύλων στο Μανχάταν, Άντρεα Άρντερν δήλωσε σεν αμερικάνικη εφημερίδα ότι, το περιβάλλον δεν ευθύνεται για την ατίθαση συμπεριφορά ενός κυνηγόσκυλου.

Αντιθέτως, όπως τόνισε, την ευθύνη φέρει ο ιδιοκτήτης του ζώου ο οποίος θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κακή συμπεριφορά του κατοικίδιου του μόλις αντιληφθεί το πρώτο σημάδι αγριότητας.

Τα καμώματα του «Commander» και η έξοδός του από τον Λευκό Οίκο

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2021, ο Μπάιντεν είχε παρουσιάσει μέσω Twitter τον νεότερο κάτοικο του Λευκού Οίκου με τέσσερις πατούσες: ένα κουτάβι με το όνομα «Commander».

«Καλώς ήρθες στον Λευκό Οίκο, Commander», έγραφε κάτω από το φωτογραφικό στιγμιότυπο που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Αμερικανού προέδρου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης (@POTUS).

Σε σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε τότε στα social media, το κουτάβι πλησιάζει τον πρόεδρο Μπάιντεν – ο εναλλακτικός τίτλος του οποίου είναι «Commander in chief», δηλαδή αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ως εκ του αξιώματός του –, κι αυτός τον χαϊδεύει λέγοντας: «Γεια σου φιλαράκο μου».

Ήταν Νοέμβριος του 2022 – όπως αναφέρει η «New York Post» – όταν ο «Commander» επιτέθηκε σε άνδρα της προεδρικής ασφάλειας στον υπαίθριο χώρο του Λευκού Οίκου, ενώ είχε προηγηθεί προβολή οικογενειακής ταινίας στο εσωτερικό της προεδρικής κατοικίας.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο γερμανικός ποιμενικός δάγκωσε αυτή τη φορά στην πλάτη έναν τεχνικό ασφαλείας στο σπίτι του Μπάιντεν, στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ.

«Ο γερμανικός ποιμενικός του Μπάιντεν έχει δαγκώσει συνολικά επτά ανθρώπους σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Ο «Commander», σχολιάζει η εφημερίδα «Νew York Post», αντικατέστησε τον σκύλο «Major», που το 2021 αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο για παρόμοια επιθετική συμπεριφορά.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση