HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣελήνη: Ιαπωνική αποστολή έτοιμη για ιστορική απόπειρα προσεδάφισης

Σελήνη: Ιαπωνική αποστολή έτοιμη για ιστορική απόπειρα προσεδάφισης

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης προγραμματίζει το εγχείρημα για τις 19 Ιανουαρίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τη νέα απόπειρα της Ιαπωνίας να προσεδαφίσει ρομποτικό σκάφος στην επιφάνεια της Σελήνης, καθώς το σκάφος SLIM που αναχώρησε από τη Γη τον Σεπτέμβριο τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και ετοιμάζεται για την κάθοδο.

Από τις 25 Δεκεμβρίου το SLIM συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τη Σελήνη κάθε περίπου 6,4 ώρες, κινούμενο σε μια ελλειπτική τροχιά που το φέρνει 600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια στο πλησιέστερο σημείο έως τα 4.000 στο πιο απομακρυσμένο.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης, JAXA, προγραμματίζει την προσσελήνωση για τις 19 Ιανουαρίου.

Αν το σχέδιο πετύχει, θα είναι μια ιστορική επιτυχία για την Ιαπωνία, η οποία θα γίνει η πέμπτη χώρα που πετυχαίνει ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και, από φέτος τον Αύγουστο, την Ινδία.

Το SLIM πάντως δεν είναι η πρώτη απόπειρα της Ιαπωνίας να φτάσει στη Σελήνη: το σκάφος Hakuto-R της ιδιωτικής ιαπωνικής εταιρείας ispace συνετρίβη στην προσπάθειά του να προσεδαφιστεί στις 23 Απριλίου.

Το SLIM, το οποίο έχει μήκος 2,7 μέτρα και μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, εκτοξεύτηκε στις 6 Ιανουαρίου μαζί με το XRISM, ένα διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

2-20
To PRISM κατεβαίνει προς την επιφάνεια της Σελήνης σε καλλιτεχνική απεικόνιση της JAXA

Προσσελήνωση ακριβείας

Η ιαπωνική σεληνάκατος, κατασκευασμένη για λογαριασμό της JAXA από τη Mitsubishi, ακολούθησε ένα μακρύ ταξίδι εξοικονόμησης καυσίμων για να φτάσει στον προορισμό της και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να μειώνει το ύψος της τροχιάς.

Σύμφωνα με τη JAXA, το SLIM πρέπει να προσσεληνωθεί εντός 100 μέτρων από το προκαθορισμένο σημείο με στόχο «να δοκιμάσει τεχνολογίες για προσεδάφιση ακριβείας, οι οποίες είναι απαραίτητες για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη».

Χάρη στο SLIM, τα διαστημικά σκάφη «θα προσεδαφίζονται όπου επιθυμούν και όχι μόνο όπου είναι εύκολο, όπως ίσχυε ως τώρα» υποστηρίζει η υπηρεσία στην περιγραφή της αποστολής. «Θα είναι έτσι εφικτό να προσεδαφιζόμαστε σε πλανήτες με ακόμα λιγότερους φυσικούς πόρους από ό,τι η Σελήνη».

Τις επόμενες εβδομάδες εκτοξεύονται και δύο αποστολές αμερικανικών εταιρειών που θα επιχειρήσουν προσσελήνωση: στις 8 Ιανουαρίου προγραμματίζεται να εκτοξευτεί η σεληνάκατος Peregrine που αναπτύχθηκε από την Astrobotics, ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου αναχωρεί το Nova-C Intuitive Machine, η οποπου συνεργάζεται με τη NASA στο πλαίσιο προγράμματος για την ιδιωτική πρωτοβουλία στη Σελήνη.

52342438613_3bc940d21d_c
Η σεληνάκατος Nova-C σε καλλιτεχνική απεικόνιση της Intuitive Machines

Και οι δύο εταιρείες συνεργάζονται με τη NASA στο πλαίσιο προγράμματος για την ιδιωτική πρωτοβουλία στη Σελήνη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση