HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ«Σκόνταψε» στο φεγγάρι το διαστημικό σκάφος Οδυσσέας κατά την προσσελήνωση – Bίντεο

«Σκόνταψε» στο φεγγάρι το διαστημικό σκάφος Οδυσσέας κατά την προσσελήνωση – Bίντεο

Είναι σε καλή όμως κατάσταση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρώτο ιδιόκτητο διαστημικό σκάφος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, είχε ατύχημα καθώς «σκόνταψε» και αναποδογυρίσει από την μία πλευρά του, κατά την προσσελήνωση.

Το αμερικανικό διαστημικό σκάφος, ο Οδυσσέας,  το οποίο έγραψε ιστορία την Πέμπτη, καθώς έγινε το πρώτο ρομπότ που κατασκευάστηκε και λειτούργησε ιδιωτικά και ολοκλήρωσε μια προσγείωση στη Σελήνη, είναι κατά τα άλλα σε καλή κατάσταση.

Επικοινωνεί με τη Γη

Ο ιδιοκτήτης του, η τεξανή εταιρεία Intuitive Machines, λέει ότι ο Οδυσσέας έχει αρκετή ενέργεια και επικοινωνεί με τη Γη και οι ελεγκτές προσπαθούν να ανακτήσουν εικόνες από το ρομπότ.

Ο Steve Altemus, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της IM, δήλωσε ότι δεν είναι απολύτως σαφές τι είχε συμβεί, αλλά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το ένα πόδι του σκάφους πιάστηκε στην επιφάνεια ενώ κινούνταν πλάγια, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να πέσει πάνω σε έναν βράχο.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο Οδυσσέας έσπασε ένα πόδι του. Βέβαια, οι αισθητήρες αδρανειακής μέτρησης δείχνουν ότι το σώμα του οχήματος βρίσκεται σε οριζόντια θέση.

Όποιος και αν είναι ο λόγος του ατυχήματος, οι ραδιοκεραίες εξακολουθούν να είναι στραμμένες προς τη Γη και οι ηλιακές κυψέλες συνεχίζουν να συλλέγουν ενέργεια για τη φόρτιση του συστήματος μπαταριών.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ηλιακή συστοιχία του επάνω καταστρώματος δεν έχει καταστραφεί και ότι ο ήλιος έρχεται γύρω από το σκάφος προσγείωσης για να πάρει λίγη δύναμη», είπε ο Altemus.

Συνέχισε εξηγώντας ότι ο «Οδυσσέας» διατηρεί πολλές από τις επιχειρησιακές του ικανότητες ανεξάρτητα από την ανατροπή του.

Πού βρίσκεται ο Οδυσσέας

Το ρομπότ είχε κατευθυνθεί σε ένα έδαφος με κρατήρες κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης και η ομάδα IM πιστεύει ότι έφτασε πολύ κοντά στο σημείο που είχε ως στόχο, σε απόσταση 2 ή 3 χιλιομέτρων.

Ένας δορυφόρος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας που ονομάζεται Lunar Reconnaissance Orbiter θα αναζητήσει τον Οδυσσέα αυτό το Σαββατοκύριακο για να επιβεβαιώσει την τοποθεσία του.

Η αποστολή IM αποτελεί μέρος του προγράμματος Commercial Lunar Payload Services (CLPS) της NASA, στο πλαίσιο του οποίου η υπηρεσία πληρώνει διάφορες ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες για υπηρεσίες μεταφοράς φορτίου στη Σελήνη – στην περίπτωση του Οδυσσέα με αμοιβή 118 εκατ. δολαρίων.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση