HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣελήνη: Συνήλθε από το κώμα η ιαπωνική αποστολή SLIM

Σελήνη: Συνήλθε από το κώμα η ιαπωνική αποστολή SLIM

Με την αλλαγή των συνθηκών φωτισμού οι ηλιακοί συλλέκτες εκτέθηκαν στη λιακάδα για να γεμίσουν τις μπαταρίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ο ρομποτικό σκάφος SLIM με το οποίο η Ιαπωνία έγινε η πέμπτη χώρα που πατά στη Σελήνη επανήλθε σε κανονική λειτουργία εννέα μέρες αφότου τέθηκε σε κατάσταση αναμονής, ανακοίνωσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία.

H JAXA ενεργοποίησε τα συστήματα που είχαν απενεργοποιηθεί για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η σεληνάκατος προσεδαφίστηκε με το πλάι και οι ηλιακοί συλλέκτες παρέμεναν στη σκιά.

Όπως φαίνεται όμως τα πάνελ εκτέθηκαν στη λιακάδα χάρη στην αλλαγή της γωνίας με την οποία πέφτει πλέον το φως του Ήλιου, ανέφερε η υπηρεσία.

The Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), is seen in this handout image taken by LEV-2 on the moon, released on January 25, 2024. Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), TAKARA TOMY, Sony Group, Doshisha University /via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. TEXT PROVIDED AT SOURCE. TRANSMISSION ERROR FROM SOURCE
The Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), is seen in this handout image taken by LEV-2 on the moon, released on January 25, 2024. Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), TAKARA TOMY, Sony Group, Doshisha University /via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. TEXT PROVIDED AT SOURCE. TRANSMISSION ERROR FROM SOURCE
Οι πρώτες εικόνες επιβεβαίωσαν ότι η σεληνάκατος δεν έχει τον σωστό προσανατολισμό (JAXA)

Ακόμα όμως κι αν η επαφή με το SLIM χανόταν για πάντα, η αποστολή θα θεωρούταν επιτυχής: η σεληνάκατος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα οπτικό σύστημα πλοήγησης χάρη στο οποίο προσεδαφίστηκε σε απόσταση μόλις 55 μέτρων από το προκαθορισμένο σημείο.

Σε προηγούμενες αποστολές, η απόκλιση έφτανε τα αρκετά χιλιόμετρα.

Ορυκτοί πόροι

Μέχρι την προσσελήνωση της Ιαπωνίας, οι μόνες άλλες χώρες που έχουν πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και, πιο πρόσφατα, η Ινδία.

Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η τεχνολογία ακριβούς προσσελήνωσης θα διευκολύνει την εξερεύνηση του ανώμαλου εδάφους στον νότιο πόλο, όπου έχουν ανακαλυφθεί κρατήρες των οποίων ο πυθμένας παραμένει βυθισμένος σε αιώνιο σκοτάδι.

Μέσα τους πιστεύεται ότι κρύβονται μεγάλες ποσότητες πάγου, οι οποίες εκτός από νερό για τις μελλοντικές αποικίες μπορεί να διασπαστεί με ηλεκτρόλυση και να δώσει οξυγόνο και υδρογόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.
nasa-3
To SLIM προσσεληνώθηκε λίγο έξω από τον κρατήρα Shioli (NASA)

Το SLIM βρίσκεται στην εξωτερική πλαγιά του κρατήρα Shioli, ο οποίος βρίσκεται λίγο νότια του ισημερινού της Σελήνης και έχει διάμετρο κάτω από 300 μέτρα.

Τη Δευτέρα το SLIM συνεχίζει το επιστημονικό σκέλος της αποστολής εξετάζοντας τα πετρώματα ολιβίνη με την πολυφασματική του κάμερα.

Η σεληνάκατος απελευθέρωσε επίσης δύο μικρά ρομπότ που την φωτογράφησαν από απόσταση.

Παραμένει ωστόσο ασαφές για πόσο χρόνο θα λειτουργήσει το σκάφος. Σύμφωνα με τη JAΧΑ, το SLIM δεν έχει σχεδιαστεί να αντέξει το σκοτάδι και τις χαμηλές θερμοκρασίες της σεληνιακής νύχτας, η οποία διαρκεί δύο εβδομάδες.

Η επόμενη νύχτα αρχίζει την Πέμπτη.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση