HomeHL-PsilaΜπαίνουν τα καλλυντικά στο ψυγείο ή είμαστε θύματα του μάρκετινγκ;

Μπαίνουν τα καλλυντικά στο ψυγείο ή είμαστε θύματα του μάρκετινγκ;

Η Παναγιώτα Ρήγα, δερματολόγος / αφροδισιολόγος εξηγεί στη LiFO ποια προϊόντα περιποίησης -παρά τη νέα τάση με τα "ψυγειάκια καλλυντικών" δεν πρέπει ποτέ να βρεθούν εκεί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, αποφασίζουμε να αποθηκεύσουμε τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε στο ψυγείο. Κάνουμε, όμως, σωστά; Αληθεύει ότι όλα αυτά τα προϊόντα περιποίησης προσώπου διατηρούνται καλύτερα -και για περισσότερο χρονικό διάστημα, σε αυτές τις θερμοκρασίες; Ας είναι καλά οι εκπομπές και οι influencers του Tik Tok και όλου του φάσματος των social media που, όπως σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει συνιστούν στους followers τους, να τοποθετούν τα προϊόντα περιποίησης στο ψυγείο.

Αρκετοί μάλιστα διαφημίζουν και το μίνι – ψυγείο τους, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό και πλέον trendάρει παντού ως item, ενώ αρκετές εταιρείες έχουν βγάλει τα δικά τους. Ναι, αλλά τα ερωτήματα επιμένουν: μπαίνουν όλα αυτά τα προϊόντα στο ψυγείο; Χρειαζόμαστε «ψυγειάκι» καλλυντικών απλώς είμαστε απλά «θύματα» ενός marketing; Ας απαντήσει όμως υπεύθυνα μία ειδικός.

Όπως εξήγησε η δερματολόγος / αφροδισιολόγος Παναγιώτα Ρήγα στη LiFO, το trend με τα καλλυντικά στο ψυγείο χρειάζεται προσοχή.

«Η θερμοκρασία του λεγόμενου «skincare fridge» είναι μεγαλύτερη από αυτή του κανονικού ψυγείου. Το ψυγείο για τα τρόφιμα έχει θερμοκρασία 2 με 5 βαθμούς, ενώ αυτό από 5 έως 15. Τα περισσότερα προϊόντα, διατηρούνται πολύ καλά σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου ως την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους, ωστόσο πρέπει να τοποθετούνται σε ένα ντουλάπι ή ράφι».

Η ίδια προχώρησε και σε κάποια «όχι» και «μη» που προστατεύουν πραγματικά τα προϊόντα και κατά συνέπεια την υγεία μας:

– Όχι κοντά σε καλοριφέρ, ούτε σε μέρος με πολλούς υδρατμούς (για παράδειγμα δίπλα στο ντους ή στη μπανιέρα) και βέβαια όχι κοντά σε ηλιόλουστα παράθυρα, που υπάρχει έκθεση στη ζέστη και στην ακτινοβολία του ήλιου.

– Η ζέστη μπορεί να τα αλλοιώσει και το φως του ήλιου να τα απενεργοποιήσει προκαλώντας οξείδωση. Αυτό ισχύει ειδικά για προϊόντα που περιέχουν βιταμίνες, π.χ. Α και C, που πρέπει να βρίσκονται και μέσα σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια. Επομένως γενικά, δε χρειάζεται να μπαίνουν σε ψυγείο για τη συντήρησή τους.

Ποια προϊόντα δεν πρέπει να μπαίνουν σε ψυγείο

Σύμφωνα με την κυρία Ρήγα, κάποια προϊόντα περιποίησης δεν πρέπει καθόλου να μπαίνουν στο ψυγείο. Μεταξύ αυτών και τα παρακάτω:

Μάσκες αργίλου, πυκνόρρευστες κρέμες και balm, προϊόντα που είναι ελαιώδη (λάδια περιποίησης) ή περιέχουν έλαια.Η ψύξη τα παγώνει και πρέπει να τα αφήσουμε να ζεσταθούν για να τα χρησιμοποιήσουμε, άρα όχι μόνο δεν προσφέρει κάτι, αλλά μας δυσκολεύει κιόλας, επομένως δεν έχει κανένα νόημα.

Προϊόντα μακιγιάζ (concealer, foundation) πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μπορούν να απλωθούν ομοιόμορφα. Επίσης μπορεί να επηρεαστεί η υφή τους και να διαχωριστούν τα συστατικά τους, άρα να καταστραφεί το προϊόν

Ποια προϊόντα είναι απαραίτητο να μπαίνουν σε ψυγείο

Συνήθως τα προϊόντα που χρειάζεται να μπουν στο ψυγείο, το γράφουν στη συσκευασία τους, οπότε μπορείτε να δείτε την απαραίτητη θερμοκρασία.

Βιολογικά προϊόντα χωρίς καθόλου συντηρητικά

Προϊόντα με προβιοτικά

Κάποιες Δερματολογικές θεραπευτικές κρέμες και μείγματα

Ποια προϊόντα δεν χρειάζονται ψυγείο αλλά είναι πιο αποτελεσματικά όταν είναι δροσερά (σε skincare fridge ή ψυγείο τροφίμων)

Η πιο δροσερή θερμοκρασία καταπραΰνει και ανακουφίζει το δέρμα, επίσης έχουν και αποιδηματική δράση, βοηθούν δηλαδή να φεύγει το πρήξιμο.

Μάσκες σε μορφή hydrogel, ειδικά αυτές που είναι για τα μάτια

Μάσκες ενυδάτωσης που είναι εμποτισμένα φύλλα (πχ με υαλουρονικό και άλλα ενυδατικά συστατικά)

Face mists

Τζελ με αλόη

Λεπτόρρευστοι οροί (η βιταμίνη C συντηρείται καλύτερα στο ψυγείο )

lifo.gr

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση