HomeΚΡΗΤΗΣτο επίκεντρο το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Στο επίκεντρο το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Σύσκεψη φορών σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα με το ΚΕΘΕΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις μαζικών φορέων σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα, που κάλεσαν ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Αριάδνη και το παράρτημα του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ.

Την εισηγητική ομιλία έκανε η Φουντά Σταυρούλα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. «Το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας είναι στο σύνολό του αρνητικό, καθώς επιτίθεται στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης (…) Καταργεί το ΚΕΘΕΑ και άλλους φορείς με πολυετή εμπειρία στο πεδίο της απεξάρτησης και χωρίς να ενδιαφέρεται για το θεραπευτικό μοντέλο του κάθε προγράμματος επιχειρεί να παντρέψει φορείς με τελείως διαφορετική φιλοσοφία (…) Αυτός που θα την πληρώσει τελικά είναι η στεγνή απεξάρτηση, η ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι εξυπηρετούμενοι και οι οικογένειές τους (…) Αντί να ενισχύσει το ΚΕΘΕΑ με επιπλέον χρηματοδότηση, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τις απαραίτητες υποδομές, συγχωνεύει φορείς, διαιωνίζει την μειωμένη ευθύνη του κράτους για δωρεάν και δημόσια απεξάρτηση, ανοίγει τον δρόμο στην δράση διάφορων ιδιωτών και ΜΚΟ στο πεδίο (…) Για εμάς είναι καθαρό. Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να κατατεθεί, δεν πρέπει να ψηφιστεί»

Η Μαριλένα Χατζάκη, μέλος του θεραπευτικού προσωπικού του Πολυδύναμου Κέντρου του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, παρουσίασε τα στοιχεία των παρεχόμενων υπηρεσιών στις πόλεις του Λασιθίου. «Το 2023 αναζήτησαν βοήθεια 179 άτομα στο πρόγραμμα οικογένειας, 61 ενήλικες με προβλήματα εξάρτησης και 28 έφηβοι. Παράλληλα 1132 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 172 φοιτητές, 123 εκπαιδευτικοί και 63 γονείς δέχθηκαν υπηρεσίες πρόληψης. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση των αιτημάτων για θεραπεία και των αναγκών για πρόληψη. Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν χρειάζεται ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ, θα έπρεπε αυτό να συζητάμε σήμερα και όχι το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί»

img-e28da3ef3602ea2790d36fb5271599a9-v

Ο Τροικίλης Γιώργος, υπεύθυνος του Πολυδύναμου Κέντρου τόνισε ότι «Αντιδρούμε υπερασπιζόμενοι τη φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, την ιδέα ότι ο εξαρτημένος δεν είναι ασθενής, αντίθετα μπορεί να αλλάζει την ζωή του, να επανεντάσσεται στην κοινωνία. Αυτή την ιδέα βάζει στο στόχαστρο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Ο Μανώλης, απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη ανέφερε «Βρήκα βοήθεια χωρίς καμία λίστα αναμονής. Το έργο που κάνει το ΚΕΘΕΑ και το προσωπικό του είναι σπουδαίο και αυτό το νομοσχέδιο είναι επικίνδυνο γιατί ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την υγεία συνολικά»

Η Ιωάννα, μητέρα που συμμετέχει στις ομάδες οικογένειας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Αριάδνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Το ΚΕΘΕΑ έχει υπάρξει για εμάς μία δεύτερη οικογένεια (…) κάθε επόμενο παιδί αξίζει να έχει αυτή την ευκαιρία και την δυνατότητα να θεραπευτεί, όπως είχε το δικό μου»

Στις συσκέψεις παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, το σωματείο Επισιτισμού- Τουρισμού «ΤΑΛΩΣ», την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κρήτης, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αγ. Νικολάου, τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ Λασιθίου, τον σύλλογο εργαζομένων ΓΝΑΝ, τον σύλλογο νοσηλευτών Λασιθίου, την Πολιτιστική Ένωση Αγ. Νικολάου, το Κέντρο Κοινότητας Αγ.Νικολάου, τον Σύλλογο Διδασκόντων 1ου Λυκείου Αγ.Νικολάου και το Σωματείο Φίλων Παιδόπολης Νεάπολης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου, τον Αθλητικό Σωματείο «Αναγέννηση», τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας, την Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας και τον Σύλλογο Γονέων 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας, ο Σύλλογος Ιστός.

img-6b3489c6397b1f2e7c73c51d4df2e820-v

Ο Πεπόνης Εμμανουήλ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου τόνισε ότι «Η επίθεση στην δημόσια υγεία είναι μεγάλη, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η πολιτική για την απεξάρτηση. Είναι δεδομένη η κατεύθυνση προς την ιδιωτικοποίηση και η προσπάθεια ιατρικοποίησης ενός κοινωνικού φαινομένου για να μπορούν να το ελέγξουν. Οι Λασιθιώτες θα αντιδράσουν σε αυτό το νομοσχέδιο»

Ο Μπανάκος Γιώργος, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού «ΤΑΛΩΣ» τόνισε ότι «Θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις να μην περάσει το νομοσχέδιο αυτό» Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 14/12 για την Δημόσια Υγεία, τονίζοντας ότι η ψυχική υγεία, η πρόληψη και η απεξάρτηση είναι κομμάτι του δικαιώματος συνολικά στην δημόσια και δωρεάν υγεία. «Η επίθεση στην υγεία είναι διαχρονική και ολομέτωπη (…) Θα στηρίξουμε οποιαδήποτε κινητοποίηση καλέσει ο Σύλλογος Εργαζομένων και ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (…) Δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, ο λαός μας έχει ευαισθησία στην δημόσια υγεία, έχει βγει επανειλημμένα στον δρόμο για αυτό το θέμα και θα το κάνει ακόμα μία φορά»

Η Κριτσωτάκη Ιωάννα εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κρήτης, καθώς και η Σπυροπούλου Κατερίνα, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αγ. Νικολάου αναφέρθηκαν στην συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ μέσω της διοργάνωσης Σχολών Γονέων, ανέδειξαν τις μεγάλες ανάγκες για πρόληψη και τόνισαν την αναγκαιότητα ύπαρξης μόνιμου προσωπικού ως προϋπόθεση αποτελεσματικότητας. «Ζητάμε όχι μόνο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, αλλά και να ενισχυθεί με χρηματοδότηση η πρόληψη και η απεξάρτηση»

Η Ανδρεαδάκη Ειρήνη, εκ μέρους των εργαζομένων ΓΝΑΝ και των νοσηλευτών Λασιθίου τόνισε ότι «Είμαστε στην ίδια θέση. Στην απεξάρτηση ακολουθείται ο ίδιος δρόμος με την δημόσια υγεία, με τα νοσοκομεία. Θα είμαστε δίπλα σας με κάθε τρόπο»

Η Δασκαλάκη Πόπη, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας ανέφερε ότι «Η απεξάρτηση είναι κομμάτι της δημόσιας υγείας, η οποία πλήττεται ολόπλευρα. Θα βοηθήσουμε έμπρακτα στον αγώνα για να μην υποβαθμιστεί, για να μην περάσει το νομοσχέδιο. Θα αναλάβουμε να συμβάλλουμε σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης»

Η Κτιστάκη Μαρία, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Ιεράπετρας τόνισε ότι «Η βάναυση και απάνθρωπη επίθεση στην δημόσια και δωρεάν υγεία συμπαρασύρει και το ΚΕΘΕΑ. Επομένως ο αγώνας για να μην κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκεται αυτόματα εντός των διεκδικήσεων της επιτροπής αγώνα Ιεράπετρας».

Ο Σπηλιαρώτης Γιώργος, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβουσίου τόνισε ότι «Οι κυβερνήσεις μαζί με την υποβάθμιση της απεξάρτησης προωθούν την νομιμοποίηση των ουσιών, τον διαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών, τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Αυτή η πολιτική είναι όμως που έχει αυξήσει και δεν έχει μειώσει το πρόβλημα σε όλο τον κόσμο»

Επίσης το παρών έδωσαν στηρίζοντας τα αιτήματα των εργαζόμενων και των οικογενειών του ΚΕΘΕΑ, η βουλευτής Λασιθίου Σπυριδάκη Κ., ο τέως βουλευτής Λασιθίου Θραψανιώτης Ε., ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Ζερβός Αντώνιος, ο πάτερ Γεώργιος Τζάβλας εκ μέρους της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού- Περιφ.τμ. Αγίου Νικολάου, ο Διευθυντής Ασφάλειας Αγίου Νικολάου, Μάλλιος Γεώργιος,

Το παράρτημα του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Αριάδνη κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 14/12 για το δικαίωμα στην Δημόσια Υγεία και στις κινητοποιήσεις που θα ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Ο συντονισμός με τους μαζικούς φορείς του Λασιθίου θα συνεχιστεί, ώστε να οργανωθούν δράσεις ενημέρωσης και κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση