HomeHL-HealthΚΕΘΕΑ: Όλο και νεότερους χρήστες κάνναβης και στροφή σε συνθετικά ναρκωτικά

ΚΕΘΕΑ: Όλο και νεότερους χρήστες κάνναβης και στροφή σε συνθετικά ναρκωτικά

Τι αποκαλύπτει η έκθεση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έναρξη χρήσης ινδικής κάνναβης από το γυμνάσιο, καθώς και στροφή σε διεγερτικά ναρκωτικά και τα λεγόμενα «designer drugs», δηλαδή συνθετικές ουσίες, είναι η τάση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στις εξαρτησιογόνες ουσίες, σύμφωνα με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Το ΚΕΘΕΑ παρουσίασε χθες την Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) η οποία για το 2023 εστιάζει στην ανησυχητική αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών μέσω διαδικτύου.

Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Ψυχίατρος, Χρίστος Λιάπης, τόνισε την κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στη χρήση ναρκωτικών. Έτσι, το 2023 φαίνεται πως μειώθηκε περαιτέρω το ηλικιακό «κατώφλι» χρήσης της ινδικής κάνναβης, με τους εφήβους να τη δοκιμάζουν ακόμη και στα 12 τους χρόνια. Επιπλέον, παραμένει η τάση χρήσης διεγερτικών (κοκκαΐνη, αμφεταμίνες), ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο μια μετεξέλιξη των διεγερτικών: Καθώς τα διεγερτικά είναι δημοφιλή, αλλά ταυτόχρονα κοστίζουν πολύ, οι χρήστες στρέφονται στα λεγόμενα «designer drugs» που είναι συνθετικές ουσίες, αμφιβόλου προέλευσης, σίγουρα, όμως, πιο οικονομικές.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη έχουν το πλεονέκτημα να παρασκευάζονται οπουδήποτε, συχνά και με επισφαλείς συνθήκες. Έχουν την ίδια δράση με τις αμφεταμίνες ή την κοκκαΐνη αλλά χαρακτηρίζονται ως «πρόδρομες», με βασικό χαρακτηριστικό ότι δε διώκονται νομικά , καθώς δεν έχουν ταυτοποιηθεί για να χαρακτηριστούν ως παράνομες. Οι ουσίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να νοθεύσουν άλλα ναρκωτικά.

Ποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε χρήση ουσιών

Ο κ. Λιάπης, μιλώντας στο ygeiamou.gr, δίνει ένα ένα περίγραμμα της κακής χρήσης ουσιών, ακόμη και ορισμένων που χρησιμοποιούνται ως φάρμακα. «Για παράδειγμα, το captagon που φέρεται να χρησιμοποιούσαν οι μαχητές της Χαμάς αποτελείται από μια ουσία παραγόμενη ως επί το πλείστον στη Συρία. Το 1986 αναγνωρίστηκε ως φάρμακο, δεν πήγε καλά και έκτοτε χρησιμοποιείται έως και για τη ναρκω-τρομοκρατία», λέει και προσθέτει το παράδειγμα της φεντανύλης, μιας ουσίας που ευθύνεται για 70.000 θανάτους από τους συνολικά 106.000 στις ΗΠΑ το 2022 λόγω χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Στην Ευρώπη, ευτυχώς ακόμη η χρήση της θεωρείται ελεγχόμενη. Με τη φεντανύλη συνδέθηκαν το 2021 συνολικά 140 θάνατοι στη γηραιά ήπειρο.

SOS για το διαδίκτυο

Στην Ετήσια Έκθεσή του για το 2023 το INCB διαπιστώνει τα εξής:

– Αύξηση στη διαθεσιμότητα ναρκωτικών λόγω της διαδικτυακής τους διακίνησης,

– κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών λόγω των παράνομων διαδικτυακών φαρμακείων,

– τις δυσκολίες των Αρχών να παρακολουθούν και να διώκουν τις παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά,

– τις ευκαιρίες που προσφέρει το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εκστρατείες πρόληψης και βελτίωση της πρόσβασης σε θεραπεία για τη χρήση ναρκωτικών.

Επίσης, η Επιτροπή εκφράζει ακόμα μία φορά την ανησυχία για τις επίμονες παγκόσμιες ανισότητες όσον αφορά τη διαθεσιμότητα και την κατανάλωση νόμιμων φαρμάκων για τη θεραπεία του πόνου.

Ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση