HomeΕΛΛΑΔΑ«Akis’ Food Tour»: Περιπέτεια και νόστιμες συνταγές στα χωριά του Αμυνταίου

«Akis’ Food Tour»: Περιπέτεια και νόστιμες συνταγές στα χωριά του Αμυνταίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα περιπετειώδες επεισόδιο «Akis’ Food Tour» στα απομακρυσμένα χωριά του Αμυνταίου, το Σάββατο 02 Δεκεμβρίου στις 20:00, στο τέταρτο επεισόδιο του α΄κύκλου της σειράς. Το αυτοκίνητο χαλάει στη διαδρομή, μια μεγάλη καταιγίδα αναγκάζει τον Άκη να μαγειρέψει κάτω από ένα βράχο, ένα μουλάρι «επαναστατεί» την ώρα του οργώματος ενώ εμείς, παρακολουθούμε από τις οθόνες μας τις γαστρονομικές εκπλήξεις που διαδέχονται η μια μετά την άλλη.  Η περιοχή του Αμυνταίου είναι  μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της χώρας, με νόστιμα μυστικά σημεία που γίνονται γνωστά στόμα με στόμα.

Το επεισόδιο ξεκινά με ένα αφιέρωμα στον πρωταγωνιστή της τοπικής κουζίνας: το θρυλικό ξινόμαυρο. Στο οινοποιείο Καρανίκα, ο Άκης πίνει ιδιαίτερα αφρώδη κρασιά από ξινόμαυρο, μαθαίνει πώς να οργώνει με άλογο και φυτεύει νεαρά αμπέλια. Συνεχίζει για το χωριό Ξινό Νερό, εκεί όπου οι κάτοικοι πίνουν καθημερινά το φημισμένο νερό με τις φυσαλίδες που τρέχει στις βρύσες του χωριού. Επισκέπτεται το φημισμένο εστιατόριο «Κοντοσώρος» και γεύεται θεϊκούς κεφτέδες «μακάλο» και ένα γευστικό λαχανόρυζο με λουκάνικο, ντόπιο λάχανο τουρσί και μπούκοβο.

Το επόμενο πρωί, χάνεται στην ομίχλη του Νυμφαίου για να βρεθεί στο καταφύγιο αρκούδας «Αρκτούρος» λίγο πριν οι ηλικιωμένες αρκούδες φάνε το brunch της ημέρας. Στην πλατεία του χωριού, ο περίφημος Τίγρης τον τρατάρει τσιπουράκι από ίζημα σαμπάνιας και αυγοτάραχο από λιμνίσια γριβάδια.

Λίγο πιο πέρα, στο χωριό Σκλήθρο, γνωρίζει τον Τάκη, φημισμένο μανιταροσυλλέκτη της περιοχής. Κάνουν βόλτα με τα άλογα στις πλαγιές του βουνού, μέχρι που μια μεγάλη καταιγίδα τους αναγκάζει να βρουν καταφύγιο κάτω από έναν βράχο. Για να περάσει η ώρα μαγειρεύουν μια νόστιμη σουπίτσα με πατάτα Σκλήθρου και άγρια μανιτάρια. Στο τέλος της ημέρας, ο Άκης επισκέπτεται την «Ταβέρνα Θωμάς» και μένει άφωνος με τα πιάτα που έρχονται μπροστά του.

Και ενώ μας έχει ανοίξει την όρεξη στο 100%, ο Άκης μας καθηλώνει με την επίσκεψη στο ναό της πιπεριάς Φλωρίνης, το πιπεράδικο της οικογένειας Ναουμίδη. Ο μικρός γιος της οικογένειας του μαθαίνει 1000+1 τρόπους για να φάει την πεντανόστιμη πιπεριά…αλλιώς, η μαμά του μαθαίνει όλα τα μυστικά για να κάνει τουρσί ενώ ο μεγάλος γιος, ο Άγγελος μαγειρεύει κατακόκκινες λιμνίσιες καραβίδες δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα, τη πιο βαθιά λίμνη της Ελλάδος.

Το «Akis’ Food Tour», το υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη, μας έχει κατακτήσει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους: για τα ωραία τοπία του, τις περιοχές που μας συστήνει, τα ιδιαίτερα πιάτα που μας γνωρίζει, το κέφι και την υπέροχα ταξιδιάρικη διάθεσή του αλλά και για τους ντόπιους που συναντάμε σε κάθε περιοχή και τα μυστικά της κουζίνας τους που μας αποκαλύπτουν. Η πιο νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή με οδηγό τον Άκη Πετρετζίκη επισκέπτεται τα πιο απομακρυσμένα σημεία του χάρτη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση