HomeΚΡΗΤΗΕνιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης: 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης: 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για τον ιστορικό ξεσηκωμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 1973 οι φοιτητές αγωνίστηκαν ηρωικά ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς.

Οι αγώνες αυτοί σημάδεψαν τη νοέτερη ελληνική ιστορία και αποτελούν φάρο ελπίδας για τους αγώνες του σήμερα. Το Νοέμβρη του ’73 τα συνθήματα που ηχούσαν στο Πολυτεχνείο ήταν «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ», «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» ως μια αντίσταση στο αυταρχικό καθεστώς της Χούντας που ανήλθε στην εξουσία και είχε την πλήρη στήριξη της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Ο ελληνικός λαός είχε ταχθεί από την μια απέναντι στην ιμπεριαλιστική υπερδύναμη των ΗΠΑ που στήριζε την Χούντα δίνοντας ξεκάθαρο αντιμπεριαλιστικό στίγμα στην εξέγερση, ενώ από την άλλη προέβαλλε το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που συμπίκνωνε τις βασικές υλικές ανάγκες του που μέχρι και σήμερα παραμένουν ανεκπλήρωτες. Ο Νοέμβρης του ΄73 έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος στη μνήμη του λαού και της νεολαίας εφόσον αποτελεί την απόδειξη ότι ακόμα και απέναντι στις πιο δύσκολες στιγμές και τα πιο αυταρχικά καθεστώτα, οι αγώνες μας μπορούν να κερδίσουν και να αλλάξουν ακόμα και την ίδια τη ροή της ιστορίας. Φέτος, μισό αιώνα μετά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να παραχαράξει με κάθε τρόπο την ιστορία. Η κυβέρνηση κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου να σβήσει το Πολυτεχνείο από τη συλλογική μνήμη του λαού μας  και έτσι να άρει τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης και ότι άφησαν πίσω τους οι αγώνες του Πολυτεχνείου. Έτσι, τα συνθήματα που φώναξε όλος ο λαός εκείνες τις μέρες παραμένουν επίκαιρα ακόμα και σήμερα!

ΨΩΜΙ

Στα Χανιά ξέρουμε πολύ καλά τι πάει να πει ακριβή ζωή, δεδομένου ότι ζούμε σε πόλη, η οποία λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας έχει πάρα πολύ υψηλά ενοίκια. Η διοίκηση του Ιδρύματος αδιαφορεί πλήρως για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε οι φοιτητές και παρά τη δυσκολία των καιρών έχει επιβάλλει ακαδημαϊκά κριτήρια για την εισαγωγή στις εστίες, ενώ παράλληλα δεσμεύονται 21 θέσεις σε εστία που δίνονται με βάση τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και όχι τις ανάγκες των φοιτητών. Έτσι, η εισαγωγή στην εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης καταλήγει να είναι είτε διαγωνισμός φτώχειας, είτε επιβράβευση, ενω στην πραγματικότητα η στέγη είναι δικαίωμα.

Ο Ενιαίος Σύλλογος του ΠΚ έχει καταφέρει μέσα από τις κινητοποιήσεις να βάλει μπροστά τα συμφέροντα των φοιτητών έναντι της κατάστασης αυτής. Ήδη από τα  μέσα του Σεπτέμβρη, αφού ενημερωθήκαμε για την κατάργηση της φοιτητικής κάρτας μεταφορών, ξεκίνησε μια σειρά κινητοποιήσων που κατέληξαν σε μια μαζικότατη κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, παρουσία των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι δεσμεύτηκαν στην επαναφορά της μηνιαίας κάρτας με αυξημένες παροχές και χωρίς αύξηση του αντιτίμου. Παρά την δημόσια δέσμευση, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια νέα ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ζήτημα. Συνεχίζουμε τους αγώνες μας μέχρι να εφαρμοστούν όλες οι δεσμεύεις!

ΠΑΙΔΕΙΑ

Με την νέα τετραετία, η ΝΔ όχι μόνο θέλει να επιμείνει στην εφαρμογή των προηγούμενων μέτρων για την εκπαίδευση, αλλά βάζει στην ατζέντα της και την κατάργηση του Άρθρου 16. Το άρθρο 16 είναι αυτό που κατοχυρώνει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα σήμαινε de facto την υποτίμηση των δημοσίων, αφού αποτελεί μοχλό πίεσης για την εφαρμογή μια σειρά μέτρων στην εκπαίδευση που οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν μπλοκάρει.

Επιπλέον, 50 χρόνια μετά από το ιστορικό Πολυτεχνείο και την καθιέρωση Φοιτητικών Συλλόγων αδιαπέραστους από κρατικούς και καθηγητικούς μηχανισμούς, διακηρυγμένος στόχος της ΝΔ είναι η διάλυση των Φοιτητικών μας Συλλόγων και αυτό καλούνται να υπηρετήσουν οι ηλεκτρονικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Φέτος, δεύτερη χρονιά εφαρμογής, βλέπουμε την μαζική αποστροφή και την τραγική μείωση της συμμετοχής στην διαδικασία αυτή όπου έχει πραγματοποιηθεί, ενώ η συμμετοχή δεν πλησιάζει καν τη μισή από αυτή των φοιτητικών εκλογών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει με περίτρανο τρόπο ότι ιεραρχεί πολύ ψηλά την φίμωση του λαού και την καταστολή των διεκδικήσεων. Ακόμα και εάν αυτό σημαίνει καταστολή σε ειρηνικές διαδηλώσεις ακόμα και για το έγκλημα στα Τέμπη και ανοιγμένα κεφάλια φοιτητών ακόμα και μέσα στο ΕΜΠ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα φίμωσης του φοιτητικού κινήματος έχουμε δει και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, πειθαρχικά και μηνύσεις που όμοια τους έχουν να εφαρμοστούν από τη Χούντα. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων, η αντισυνταγματική απαγόρευση συναθροίσεων, που αποτελούν κινήσεις της κυβέρνησης εμπνευσμένες από την 7ετία, συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Επιδιώκουν να φιμώσουν κάθε φωνή που πηγαίνει ενάντια σε αυτήν και κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των συμφερόντων του λαού. Όπως έκανε και με το πολυτεχνείο του 2020 στην προσπάθεια της να διαγράψει τη από συλλογική μνήμη του λαού το Πολυτεχνείου, μια κατεύθυνση που απέτυχε.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ¬¬¬

Στην πύλη του ιστορικού Πολυτεχνείου οι φοιτητές γράψανε «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ» και «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ». Ο αντιιμπεριαλιστικος-αντιαμερικάνικος χαρακτήρας του Πολυτεχνείου είναι αδιαμφισβήτητος, αφού ο αγώνας των φοιτητών έριξε στην κυριολεξία ένα αυταρχικό καθεστώς που είχε στηθεί από τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Τα συνθήματα αυτά έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία φέτος δεδομένης της γενοκτονίας που λαμβάνει χώρα στη Παλαιστινή απο το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ με πλήρη στήριξη ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ. Εδώ και 75 χρόνια μια θηριωδία λαμβάνει χώρα στα εδάφη της Παλαιστίνης με αποτέλεσμα αυτή τωρα να είναι περιορισμένη στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Τον τελευταίο μήνα η Γάζα βρίσκεται εντελώς αποκομμένη καθώς έχει διακοπεί η πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και  ηλεκτρικό. Παράλληλα το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς κτήρια, σχολεία και νοσοκομεία. Από τις 27/11 έχει ξεκινήσει η χερσαία εισβολή του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα, με αποτέλεσμα την δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων καθημερινά, η πλειοψηφία εκ των οποίων είναι παιδιά.

Σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται μαζικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, ενώ πριν μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα η οποία πλαισιώθηκε απο Φοιτητικούς Συλλόγους, σωματεία εργαζομένων και μαζικούς φορείς. Ο κρητικός λαός έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στη Παλαιστίνη, ενάντια στην πολιτική Ισραήλ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ, δείχνοντας ποια είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας. Ο λαός και η νεολαία, με τις φωνές μας απέναντι στις δυνάμεις καταστολή που ήταν έξω από τη βάση, κάναμε ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που συμβαίνει δίπλα από τα σπίτια μας!

Οι αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές τότε, αποτελούν φάρο για τους αγώνες του σήμερα. Σήμερα, όλες και όλοι, καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας, απέναντι στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο λαό και τη νεολαία. Την ώρα που η καθημερινότητα και η προοπτική μας κατακρεουργείται από τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα Μητσοτάκη και τους πιστούς της ακόλουθους μέσα στα πανεπιστήμια, το φοιτητικό κίνημα μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους μας, θα δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα, πως οι αγώνες που έδωσαν με την ίδια τους τη ζωή οι φοιτητές και οι φοιτήτριες πριν από 50 χρόνια δεν θα πάει χαμένος. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι συλλογικούς αγώνες μπορούμε να κερδίζουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε !

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Να διεξαχθεί ημέρα δράσης του ενιαίου ΦΣ στο ΠΚ στις 15 Νοέμβρη όπου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ – ταινία, θα γίνουν καλλιτεχνικές δράσεις, παρεμβάσεις υπό τους ήχους αντιδικτατορικής μουσικής της εποχής και άλλες πολύπλευρες δράσεις. Στις 12.00 καλούμε σε συζήτηση σχετικά με τις δράσεις της κατάληψης.
  • Κατάληψη Ιδρύματος 16 και 17 Νοέμβρη. Στις 17 Νοέμβρη, μεταφορά της κατάληψης και των δράσεων μας στο κτήριο Παπαδοπετρου, στη μνήμη των αγώνων που έχει δώσει ο σύλλογός μας στο παρελθόν, πιάνουμε το νήμα για τους αγώνες του σήμερα.
  • Μαζικοποιούμε την κατάληψη-Ζωντανεύουμε το πολυτεχνείο. Προχωράμε σε πολύμορφες δράσεις και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις για να διατηρήσουμε τη συλλογική μνήμη ζωντανή
  • Συμμετέχουμε στην μεγαλειώδη αντινατοϊκή- αντιαμερικανική- αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17 Νοέμβρη, 18:00 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς με προσυγκέντρωση των ΦΣ στις 17:30 στο κτήριο Παπαδοπέτρου.
  • Οργανώνουμε κινητοποίηση το επόμενο διάστημα ενάντια στην κατάργηση του αρ. 16, τις διαγραφές φοιτητών και της επίθεσης στα πανεπιστήμια. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αναδιάρθρωση.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΤΕΛ Χανίων Δευτέρα 13/11 στις 12:00
  • Στηρίζουμε την αντιπολεμική διαδήλωση της Κυριακής 12/11
  • Εκ νέου συνέλευση 29/11 εν όψει της επετείου της κρατικής δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση