HomePost ItΠλαίσιο Ενωτικής Πρωτοβουλίας στην Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου την Τετάρτη 10.01.24

Πλαίσιο Ενωτικής Πρωτοβουλίας στην Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου την Τετάρτη 10.01.24

Καμία σκέψη για παράκαμψη Άρθρου 16

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όλη την προηγούμενη περίοδο μέχρι και τώρα η αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση αποτελεί βασική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα φέρνει το νέο νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το μέτρο αυτό δε σημαίνει τίποτα άλλο πέρα από την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, και το χτύπημα στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, με πολλαπλά αποτελέσματα. Αρχικά, άκρος επικίνδυνη για την υπεράσπιση θεμελιωδών κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, είναι η παγίωση μιας κατάστασης στην οποία η ΝΔ θα μπορεί  με ένα σχέδιο νόμου να παρακάμπτει το Σύνταγμα. Η διαπάλη για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση δεν έγκειται μονάχα όμως στις νομοθετικές διατάξεις, συνδέεται άρρηκτα με μια συνολική υποβάθμιση των δημοσίων παροχών. Δημιουργείται έτσι για ακόμα μια φορά ένα πεδίο άνισων ευκαιριών, και χτυπούν την εργασιακή μας προοπτική και τους όρους με τους οποίους σπουδάζουμε.

Πιο συγκεκριμένα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποδίδουν πτυχία με μικρότερη εμβέλεια απασχόλησης και επαγγελματικών δικαιωμάτων συγκριτικά με τα δημόσια αφού τα πτυχία είναι κατακερματισμένα με εξειδικευμένο πεδίο εργασίας, προορίζοντάς τους απόφοιτους σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Έτσι θα μπορεί κανείς να απασχοληθεί σε περιορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, εναρμονισμένες στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Ως αποτέλεσμα θα συμπιέζει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου προς τα κάτω, ακριβώς γιατί, θα δημιουργούνται πτυχία πολλών ταχυτήτων που θα καλύπτουν τις ίδιες θέσεις με μικρότερο κόστος, συνεπώς θα σημάνει και την όξυνση του ανταγωνισμού. Έτσι θα οδηγήσει στην «προσαρμογή» των δημόσιων πανεπιστημίων ακόμα και μέσω της αναδιάρθρωσης των πτυχίων τους. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που τα πτυχία, και ιδιαίτερα των μηχανικών έχουν απειληθεί, όπως ήταν το παράδειγμα των κλάσεων λίγα χρόνια πριν, μέσο των οποίον οι απόφοιτοί μπαίναμε σε ένα διαρκές κυνήγι επανακατάρτησης.  Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επιταχύνεται η κατεύθυνση αυτή.

Ταυτόχρονα αναφέρεται ότι θα λειτουργούν στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ως προς τον τρόπο λειτουργείας τους. Τα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ασφυκτικούς όρους φοίτησης με εντατικοποιημένα προγράμματα σπουδών, που δεν αφήνουν καθόλου χρόνο στους φοιτητές για εξωακαδημαϊκές ενασχολήσεις. Έτσι τα ιδιωτικά θα λειτουργούν σαν μοχλός πίεσης των δημοσίων για την εφαρμογή της αναδιάρθωσης, εκβιάζοντας την υλοποίηση νόμων όπως των διαγραφών και των πειθαρχικών διώξεων που είναι παγειωμένοι σε μη κρατικές δομές. Ήδη σε ορισμένα ιδρύματα έχουν αρχίσει διαγωνισμοί για την τοποθέτηση καμερών στους δημόσιους χώρους, μια κατεύθυνση άκρος αυταρχική που καταπατάει κάθε έννοια ελευθέριας. Ας μη ξεχνάμε βέβαια πως στα ιδιωτικά δεν υφίσταται η έννοια του φοιτητικού συλλόγου ή η οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης σε μεταρρυθμίσεις που πλήττουν την καθημερινότητα των φοιτητών! Αυτό προσπαθούν να επιβάλλουν και στα δημόσια σιγή ιχθύος, χωρίς ενεργούς μαχητικούς φοιτητικούς συλλόγους!

Ταυτόχρονα η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα λειτουργήσει σαν πολιορκητικός κριός για την πλήρη συμπόρευση με την κυβερνητική στρατηγική! Αφού πλεον κομμάτι της πίτας της κρατικής χρηματοδότησης θα διεκδικούν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα εκβιάζουν τα δημόσια να συμμορφωθούν με τα δήθεν ευρωπαϊκά πρότυπα για να μπορέσουν να επιβιώσουν! Στην πραγματικότητα καταρρέει από μόνο του το επιχειρήμα της ΝΔ για την αναβάθμιση των δημόσιων δομών… των δημόσιων δομών που στρατηγικά υποχρηματοδοτεί και έχει εγκαταλείψει χρόνια τώρα!

Έτσι η αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης παίρνει σάρκα και οστά για τα δημόσια ΑΕΙ. Πράγμα που σημαίνει επιβολή διδάκτρων αλλά και ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού παράγοντα. Μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε ήδη σε κάποια μεταπτυχιακά και ορισμένα ξενόγλωσσα προγράμματα που θα ανοίξουν το δρόμο και για τα προπτυχιακά ενώ εδώ και χρόνια έχει ανοίξει η συζήτηση για ΣΔΙΤ στις εστίες . Το κόστος λειτουργίας των πανεπιστημίων θα χρειαστεί να επωμιστούν οι φοιτητές δυσκολεύοντας ακόμη περαιτέρω τους όρους φοίτησης μας! Στην ίδια τροχεία κινείται με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις που είχε επιβάλλει η προκάτοχος του, αφού όπως και η ΕΒΕ θα προσθέσει ακόμη ένα εμπόδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια. Με τα κόστη των φροντιστηρίων, των διδάκτρων αλλά και διαβίωσης αναρωτιέται κανείς πως θα επωμισθεί μια οικογένεια αυτή την οικονομική επιβάρυνση; Εκεί είναι που έρχονται να ολοκλρώσουν το παζλ τα φοιτητικά δάνεια που δίνονται στο εξωτερικό και κουβαλάνε μια ζωή οι φοιτητές!

Ενδεικτική ήταν η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους φοιτητές, στη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Καβούρι την ημέρα ομιλίας του υπουργού Παιδείας Πιερρακάκη! Στο Καβούρι βρέθηκαν εκατοντάδες φοιτητές, με αποφάσεις συλλόγων απ’ όλες τις μεριές της χώρας, για να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα, ένα μήνυμα υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, κόντρα στα σχέδια του Πιερρακάκη και της ΝΔ που θέλουν να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και να διαλύσουν τα πτυχία και την προοπτική μας. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να αποκλείσει τους φοιτητές από τις διαδικασίες που αφορούν το μέλλον και την επαγγελματική τους προοπτική, παρατάσσοντας διμοιρίες από ΜΑΤ που επιτέθηκαν στους φοιτητές με ξύλο και χημικά!

Παράλληλα μιλούν για το «χαμηλό επίπεδο» των δημόσιων πανεπιστημίων, των ιδρυμάτων εκείνων που κατά τ’ άλλα παράγουν αποφοίτους που στο εξωτερικό είναι περιζήτητοι, που με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτουν παράγουν ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις με παγκόσμια απήχηση. Ενώ από την άλλη θέλουν να φέρουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία θα εισάγεται όποιος μπορεί να πληρώσει τα δίδακτρα, χωρίς κάποια διαδικασία όπως οι πανελλήνιες, και θα μπορεί ακόμη και να αγοράσει το πτυχίο του. Τα σκάνδαλα αυτού του τύπου είναι εκατοντάδες και συνεχώς εμφανίζονται νέα. Κάτι που θα παράξει και αποφοίτους με αμφιβόλου επιπέδου κατάρτιση, επηρεάζοντας ακόμη και την ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρονται. Ακόμη και σε νευραλγικής σημασίας τομείς όπως η υγεία. Ας αναλογιστεί κανείς πως θα ήταν να χειρουργείται από γιατρό με αγορασμένο πτυχίο!

Είναι ενδεικτική και η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού στις οποίες υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σκάνδαλα, κλείσιμο ιδιωτικών σχολών λόγω οικονομικής είτε ακαδημαϊκής αποτυχίας κλπ. Ενώ συνολικά στην ΕΕ το 80% των φοιτητών σπουδάζει σε δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Για ποια επιτυχία μιλάνε λοιπόν; Είναι ξεκάθαρο ότι καμία πρόθεση δεν έχει η ΝΔ, με την παράκαμψη του άρθρου 16, να αναβαθμίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό που επιχειρεί στην πραγματικότητα είναι να διαμορφώσει απόφοιτους οι οποίοι θα είναι προσαρμόσιμοι στις ανάγκες μιας διαλυμένης αγοράς εργασίας. Πιο συγκεκριμένα θέλει να δημιουργήσει εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα  έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και θα είναι εύκολα εκμεταλλεύσιμοι από  τους εργοδότες.

Αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ιστορική τομή και επίθεση στο λαϊκό κεκτημένο. Δεν ξεχνάμε ότι μερικά χρόνια πριν, το 06-07, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό τη Μαριέττα Γιαννάκου, επιδίωξε την αναθεώρηση του άρθρο 16. Το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα όμως, κατάφερε με εβδομαδιαίες συνελεύσεις, πορείες και καταλήψεις διαρκείας να ανακόψει την προσπάθεια αυτή! Έτσι και τώρα η ακαδημαϊκή κοινότητα θα ορθώσει αντιστάσεις, απέναντι στο επερχόμενο νομοσχέδιο, απέναντι στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Νίκη του Φοιτητικού μας Συλλόγου! Μειωμένη κάρτα Μεταφορών με αυξημένες παροχές!

Στα Χανιά, γνωρίζουμε πολύ καλά τι εστί ακρίβεια, με τις τιμές των ενοικίων στα ύψη. Ταυτόχρονα, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με την κατάργηση των δρομολογίων του 23 και της μηνιαίας φοιτητικής κάρτας μεταφορών. Την στιγμή που το εισόδημα μιας οικογένειας πέφτει κατακόρυφα, με τους φοιτητές -ιδίως αυτούς που σπουδάζουν εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους- να μην μπορούν να βγάλουν τον μήνα, είναι απαράδεκτο να καταργείται η φοιτητική κάρτα των 17€, με την επόμενη να ανέρχεται στα 40€ -ένα αβάσταχτο ποσό για τους φοιτητές. Μέσα από την παρέμβαση των Φοιτητικών μας Συλλόγων στην Αντιπεριφέρεια, με παρουσία της διοίκησης του ιδρύματος και του αστικού ΚΤΕΛ Χανίων, καταφέραμε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατική κωλυσιεργία της σύναψης σύμβασης για την μηνιαία φοιτητική κάρτα, καθώς και την διεύρυνση των παροχών της, αφού ίσχυε μόνο για τις καθημερινές και για τα δρομολόγια των 18 και 23. Οι κινητοποιήσεις των συλλόγων μας συνέχισαν εφόσον δεν είχαν δικαιωθεί τα αιτήματα μας, ώσπου με την κινητοποίηση μας στην συνάντηση των αρμόδιων φορέων κατοχυρώθηκε η επαναφορά της κάρτας! Λίγες εβδομάδες αργότερα βλέπουμε, με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών, την αύξηση των τιμών των εισητηρίων των λεωφορείων πανελλαδικά κατά 0.10 €. Συνολικά αυτό ανέρχεται στο ποσό των 2 € η μεταφορά από και προς το Πολυτεχνείο καθημερινά, με το ποσό αυτό μηνιαίως να αναλογεί σε 40€! Ταυτόχρονα βλέπουμε και τις συνθήκες διαβίωσης στις εστίες του Πολυτεχνείου να επιδεινώνονται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απώλεια ζεστού νερού  -και σε πολλές περιπτώσεις ολική απώλεια ύδρευσης- σε πολλές καινούργιες εστίες τις τελευταίες μέρες. Όμως, χάρη στις συνεχείς κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων του ΠΚ οι φοιτητές έχουμε πρόσβαση στην μηνιαία κάρτα των 17€! Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Μέσα από συλλογικούς αγώνες με πρωμετωπίδα τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους μπορούμε να κερδίζουμε καλύτερους όρους φοίτησης αλλά και διαβίωσης!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ

  • Να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”! Καμία σκέψη για αναθεώρηση/παράκαμψη του Άρθρου 16 και δημιουργία ιδιωτικών/μη κρατικών πανεπιστημίων.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες!
  • Καμία σκέψη για διάλυση των πτυχίων μας και το τσάκισμα της εργασιακής μας προοπτικής!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Σίτιση και στέγαση για όλους και όλες, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας!

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

  • Κατάληψη ιδρύματος την Πέμπτη 11/1, Παρασκευή 12/1, Δευτέρα 15/1 και Τρίτη 16/1
  • Συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 11/01, 13:00 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά!
  • Οργανώνουμε συντονισμό με φορείς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας τις επόμενες ημέρες
  • Διοργανώνουμε εκδήλωση με τη συμμετοχή καθηγητών, ερευνητών, διοικητικών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
  • Πολύμορφες δράσεις στην κατάληψη του Ιδρύματος. Πολιτιστικές δράσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  • Συνεχίζουμε τον αγώνα, καλούμε σε Γενικές Συνελεύσεις το επόμενο διάστημα.
  • Το επόμενο διάστημα εντείνουμε τον αγώνα μας με κινητοποιήσεις και πορείες. Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων και της ακαδημαϊκής κοινότητας να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε σε περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου και κινητοποιούμαστε μαζικά την ημέρα ψήφισης.
  • Καλούμε εκ νέου Γενική Συνέλευση την Τρίτη 16/1, 13.00, αμφιθέατρο Α2 (ξύλινο)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση