HomeHL-9Οι Κρητικοί ανατρέπουν τα δεδομένα για την Δημόσια Υγεία και απαιτούν αλλαγές – Η κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Κρήτη

Οι Κρητικοί ανατρέπουν τα δεδομένα για την Δημόσια Υγεία και απαιτούν αλλαγές – Η κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Κρήτη

Αποκαλύπτοντας τα προβλήματα, διεκδικώντας τη βελτίωση: Ο Αγώνας του κρητικού λαού για Ένα «Υγιές» Μέλλον

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Κρήτη βρέθηκε στο επίκεντρο ενός εντυπωσιακού κινήματος. Από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο μέχρι την Ιεράπετρα και τα Χανιά, ο λαός της νήσου αντέδρασε με θυμό και αγανάκτηση στην τραγική κατάσταση της δημόσιας υγείας. Πάνω από 150 φορείς και σωματεία συνέρχονται στο παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 22 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο, εκφράζοντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους. Παρά τις επικρατούσες απογοητεύσεις, ο λαός της Κρήτης δεν σταματά να πιέζει για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της υγείας που αντιμετωπίζει.

Η Κρίσιμη Κατάσταση των Δημόσιων Δομών Υγείας:

Η διαχρονική κρατική υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της υγείας έχουν οδηγήσει σε μία κρίσιμη κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας της Κρήτης. Η υποστελέχωση είναι πλέον ένα διάδοχο φαινόμενο, και τμήματα και ακόμη ολόκληρα νοσοκομεία βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης.

Οι αναμονές στα τακτικά ιατρεία είναι πολύμηνες, και οι λίστες χειρουργείου περιλαμβάνουν χιλιάδες ασθενείς. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) πάσχει από χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Επίσης, οι ελλείψεις σε πλήρωμα και οχήματα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) έχουν θέσει σε κίνδυνο ασθενείς που περιμένουν ώρες για ένα ασθενοφόρο.

Οι ασθενείς διαπιστώνουν ότι η πρόσβασή τους σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας συνεχώς περιορίζεται, και αναγκάζονται να αναζητήσουν ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας ή να πληρώνουν για τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων.

Οι Συνθήκες Εργασίας των Υγειονομικών:

Οι υγειονομικοί της Κρήτης αντιμετωπίζουν επίσης δύσκολες συνθήκες εργασίας. Η υπερφόρτωση είναι συχνή, και οι επαγγελματίες της υγείας αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωρίες χωρίς προσθήκη αμοιβής. Οι ασθενείς πληρώνουν το βαρύ τίμημα, καθώς η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση έχουν ανεπίπτροπες επιπτώσεις στην ποιότητα της περίθαλψης.

Η Κινητοποίηση Του Λαού:

Το παγκρήτιο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου αποτελεί μόνον την αρχή. Ο λαός της Κρήτης εξέφρασε με σαφήνεια τις ανάγκες του για μια ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επανεξέταση της πολιτικής για την υγεία. Τώρα, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των πολιτικών αποφάσεων.

Το Μέλλον της Υγείας στην Κρήτη:

Είναι κρίσιμο για την κυβέρνηση και τις αρχές να ακούσουν τις ανησυχίες του λαού και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υγείας στην Κρήτη με σοβαρότητα. Η αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, η αύξηση των πόρων και του προσωπικού, και η εξασφάλιση της ποιότητας της περίθαλψης είναι απαραίτητες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών της Κρήτης.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά η ελπίδα της βελτίωσης είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ο λαός της Κρήτης έχει μιλήσει, και είναι καιρός να ακολουθήσουν δράση και αλλαγές στον τομέα της υγείας για την ευημερία όλων.

Από την κοινή ανακοίνωση σωματείων εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων, ΠΦΥ, Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης και ΕΚΑΒ

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση