HomeHL-WorldΑυστρία: H μετατροπή του σπιτιού γέννησης του Χίτλερ σε αστυνομικό τμήμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο

Αυστρία: H μετατροπή του σπιτιού γέννησης του Χίτλερ σε αστυνομικό τμήμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο

Θα στοιχίσει 20 εκατομμύρια ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο επανασχεδιασμός του σπιτιού γέννησης του Αδόλφου Χίτλερ θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί, ξεκινώντας από τις 2 Οκτωβρίου, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, μετά από ντοκιμαντέρ που μετέδωσε νέους ισχυρισμούς σχετικά με τις επιθυμίες του αείμνηστου δικτάτορα ναζί γι’ αυτό.

Μετά από χρόνια νομικής διαμάχης με τον πρώην ιδιοκτήτη, η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει το σπίτι στη βόρεια αυστριακή πόλη Braunau, όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ το 1889, σε αστυνομικό τμήμα με κέντρο εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προκειμένου να μη μετατραπεί σε άντρο νεοναζιστών, η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο του ερειπωμένου κτιρίου στα σύνορα με τη Γερμανία το 2016.

«Η κατασκευή (για τη μετατροπή του σπιτιού) έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου 2023», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. «Όλα θα πάνε όπως έχει προγραμματιστεί», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Αυστριακός σκηνοθέτης Γκίντερ Σβάιγκερ, ο οποίος πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα ντοκιμαντέρ για το σπίτι στα τέλη Αυγούστου, είπε ότι τα σχέδια του υπουργείου για τη μελλοντική χρήση του σπιτιού «θα είναι πάντα ύποπτα» ότι είναι «σύμφωνα με τις επιθυμίες του δικτάτορα». Ως αποδεικτικό στοιχείο, ο Σβάιγκερ ανέφερε την ανακάλυψη ενός άρθρου τοπικής εφημερίδας από τις 10 Μαΐου 1939, το οποίο αναφέρει ότι ήταν επιθυμία του Χίτλερ να μετατραπεί το σπίτι γέννησής του σε γραφεία των αρχών της περιοχής. Η μετατροπή του σπιτιού σε αστυνομικό τμήμα θα ισοδυναμούσε με τη διοικητική χρήση που ο δικτάτορας είχε οραματιστεί από τότε, είπε ο Σβάιγκερ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της.

Ο αμφιλεγόμενος επανασχεδιασμός του γωνιακού σπιτιού των 800 τετραγωνικών μέτρων εκτιμάται επί του παρόντος ότι θα κοστίσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025. Το αστυνομικό τμήμα πρόκειται να λειτουργήσει έως το 2026.

Παρόλο που ο Χίτλερ πέρασε μόνο λίγο χρόνο στο ακίνητο, συνέχισε να προσελκύει συμπαθούντες των Ναζί από όλο τον κόσμο. Η Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία το 1938, και παρόλο που πολλά πρωτοπαλίκαρα του Χίτλερ ήταν Αυστριακοί, οι ιστορικοί λένε ότι η μικρή αλπική χώρα άργησε να αναγνωρίσει για πολλά χρόνια την κοινή της ευθύνη για το Ολοκαύτωμα και τα άλλα εγκλήματα των Ναζί πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση