HomeΕΛΛΑΔΑΜισόλογα από τη Γεροβασίλη για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις

Μισόλογα από τη Γεροβασίλη για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις

Έκθετη στη Βουλή

Διαφήμιση

Με υπεκφυγές, αντιπολιτευτικές κορώνες και στρεβλή ανάγνωση των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ επιχείρησε η κυρία Ολγα Γεροβασίλη να «αποδράσει» από την συζήτηση για την «βιομηχανία ρουσφετολογικών προσλήψεων» της κυβέρνησης που διεξήχθη στη Βουλή με πρωτοβουλία των βουλευτών της ΝΔ.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι λιγότεροι αδυνατώντας ωστόσο να δώσει πειστικές απαντήσεις όταν ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ) την κάλεσε να εξηγήσει: «γιατί την στιγμή που μειώνονται οι υπάλληλοι αυξάνεται το μισθολογικό κόστος».

Όταν δε ο δεύτερος την κάλεσε να δώσει απαντήσεις για τις ρουσφετολογικές τροπολογίες μέσω των οποίων η κυβέρνηση παρέκαμψε τις σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου και μονιμοποίησε δεκάδες συμβασιούχος (σ.σ. Κτηριακές Υποδομές κ.α.) ειδάλλως «η ΝΔ θα καταθέσει τον σχετικό φάκελο στην Δικαιοσύνη», η κυρία Γεροβασίλη αναγκάστηκε να πει ότι οι ρυθμίσεις προήλθαν ως αιτήματα των βουλευτών (βουλευτικές τροπολογίες) που στηρίχθηκαν απο την ευρύτερη πλειοψηφία της Ολομέλειας.

Ακολουθώντας ο κ. Μάκης Βορίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «μάθαμε σήμερα ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ίδρυση νέας εταιρείας. Την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία ΑΕ. Συζητούμε για την διόγκωση του Δημοσίου και εσείς βρήκατε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια ακόμα εταιρεία για το διάστημα». Αναφορικά δε με τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου πως κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα σχολίασε: «εμείς όταν τα ακούμε αυτά χαμογελάμε» και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε «εσείς όταν τα ακούτε να ετοιμάζεστε σιγά – σιγά για νέα μέτρα».

Αναλυτικά, η συζήτηση άνοιξε με τον κ. Γεωργαντά που υποστήριξε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χρησιμοποιεί «το Δημόσιο ως κομματικό σας φέουδο». Ο ίδιος δε απαρίθμησε και συγκεκριμένες διατάξεις και τροπολογίες που άνοιξαν την πόρτα για αδιαφανείς προσλήψεις κατά παράβαση των δικαστικών αποφάσεων.

«Τον Φεβρουάριο του 2016 φέρατε τροπολογία για τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Την έκανε αποδεκτή ο κ. Βερναρδάκης μετατρέποντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου χωρίς χωρίς να περιμένει τις δικαστικές αποφάσεις. Λίγες εβδομάδες μετά ο Αρειος Πάγος αποφάνθηκε αμετακλήτως πως δεν μπορούν να προσληφθούν οι συγκεκριμένοι καθώς δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σε μια ευνομούμενη χώρα ο υπουργός θα σεβόταν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τι έγινε στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση έφερε νέα τροπολογία που έλεγε ότι κατά παρέκκλιση κάθε απόφασης επαναπροσλαμβάνουμε τους συγκεκριμένους συμβασιούχους και όσους άλλους βρίσκονται στην ίδια θέση. Χωρίς κανένα νομικό έρεισμα και ηθική αξία το κάνατε. Κόντρα στην απόφαση του Αρείου Πάγου. Ποιο ίχνος αξιοπιστίας μπορεί να απομείνει για να μιλήσουμε στον κόσμο για αξιοκρατία; Εδώ οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές» είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά δε με τους μετακλητούς υποστήριξε ότι αρκετοί υπουργοί προχώρησαν σε αύξηση των υφιστάμενων θέσεων με την δικαιολογία της κάλυψης επειγουσών αναγκών. «Με πράξεις υπουγικού συμβουλίου αυξήθηκαν κατά 3 οι θέσεις στο πολιτικό γραφείο του κ. Χουλιαράκη, 3 στις κας. Κουντουρά, 5 στου κ. Μουζάλα, στου κ. Παππά και στους κ. Πολάκη. Για τους συγκεκριμένους 21 υπαλλήλους η μισθοδοσία φθάνει στα 939.000 ευρώ το έτος».

Επίσης, ο κ. Μάκης Βορίδης ανέπτυξε την κατάσταση που επικρατεί με την παράταση εποχικών συμβάσεων στους Δήμους. «Εποχικές συμβάσεις διάρκειας 3 εως 5 μήνες τις παρατείνατε με αποτέλεσμα το Ελεγκτικό Συνέδριο να επιστρέφει αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμών καθώς θεωρεί ότι ήταν παράνομες οι παρατάσεις. Κι ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο τις κρίνει παράνομες εσείς αποφασίσατε να παρατείνετε τις ίδιες συμβάσεις και για το 2017» είπε ο κ. Βορίδης.

Στη Δικαιοσύνη οι φάκελοι

Κατά την δευτερολογία του ο κ. Γεωργαντάς, κατηγόρησε την υπουργό για «υπεκφυγές» ενώ προειδοποίησε αναφορικά με τις προβληματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τις προσλήψεις πως «Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει ωμές παραβάσεις του Συντάγματος. Αν δεν προβείτε άμεσα σε συμμόρφωση, τότε, οφείλουμε να στείλουμε τους φακέλους στην Δικαιοσύνη για να ελεγχθούν εάν έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα».

Επίσης, στις αιτιάσεις της κυρίας Γεροβασίλη που υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το Δημόσιο μειώθηκε και δεν διογκώθηκε είπε «εφόσον το Δημόσιο περιορίζεται στην βάση του κανόνα προσλήψεων (1/5) πως γίνεται να αυξάνει το μισθολογικό κόστος. Εσείς μόλις παραδεχτήκατε ότι το κόστος αυξήθηκε κατά 68 εκατ. ευρώ».

Τέλος, για τους μετακλητούς σημείωσε ότι «Τον Οκτώβριο του 2015 με την νέα μεθοδολογία οι μετακλητοί ήταν 1.578. Τώρα έχουμε 2.099. Με την ίδια μεθοδολογία οι 1.578 έγιναν 2099».

Κλείνοντας την συζήτηση, η κυρία Γεροβασίλη επιχείρησε να δικαιολογήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που άνοιξαν «παράθυρο» για ρουσφετολογικές προσλήψεις.

«Οι παρατάσεις συμβάσεων δεν είναι μονιμοποιήσεις. Είναι παρατάσεις. Λίγοι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπίστωσαν πρόβλημα και δεν ενέκριναν τις πληρωμές. Οι περισσότεροι επίτροποι δεν διαπίστωσαν πρόβλημα. Υπήρξε λοιπόν πρόβλημα και ήρθε νομοθετική ρύθμιση που επιλύει το ζήτημα της πληρωμής των παρατάσεων και όχι της μονιμοποίησης». Τόνισε δε ότι με δύο βουλευτικές τροπολογίες που έκανε δεκτή η κυβέρνηση μονιμοποιήθηκαν συνολικά 213 υπάλληλοι.

«Μόνο οι μετακλητοί είναι εκτός ΑΣΕΠ. Όταν μου στέλνετε δελτία για αποσπασμένους στα γραφεία σας να βγάζω προκηρύξεις;» ανέφερε η ίδια σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Εμείς θέλουμε οι συνεργάτες στα γραφεία μας να είναι της ίδιας πολιτικής αντίληψης και εμπιστοσύνης. Δεν θα είναι από το ΑΣΕΠ».

Λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους βλέπει η Γεροβασίλη

Η υπουργός κατά την πρωτολογία της επιχείρησε να απαντήσει και στο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος για την ύπαρξη ασυμβιβάστου την περίοδο που κατείχε τις μετοχές του ακτινοδιαγνωστικού της κέντρου ενώ παράλληλα ήταν και βουλευτής. Η κυρία Γεροβασίλη κατέθεσε 3 γνωμοδοτήσεις ενώ επέλεξε να προβάλλει την ιδιότητά της ως ιατρού για να αποκρούσει τις καταγγελίες αν και στο πόθεν έσχες εμφανίζεται ως μέτοχος εταιρείας.

«Εμείς όταν καθόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης… διαπραγματευόμαστε» είπε μεταξύ άλλων για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να εξαιρέσει από τον κανόνα προσλήψεων 1/5 όσους πετυχαίνουν τον διορισμό τους με δικαστική απόφαση.

«Το πελατειακό κράτος είναι λέξεις και έννοιες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» ανέφερε η ίδια σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Κόψατε δασκάλους, κλείσατε την ΕΡΤ. Μιλήσατε για τεμπέληδες και διαπλεκόμενους ενώ όταν αντιληφθήκατε ότι χάνετε την εξουσία ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να οικοδομήσει σύστημα αξιολόγησης που ήταν σύστημα εκκαθαρίσεων».

«Δεν είμαστε κυβέρνηση του ελαχίστου κράτους αλλά του αναγκαίου κράτους που λειτουργεί ως ρυθμιστής οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων» είπε μεταξύ άλλων πριν επιχειρήσει να διαψεύσει τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι τον τελευταίο χρόνο οι αδιαφανείς προσλήψεις έχουν αυξηθεί.

Η ίδια υποστήριξε ότι το τακτικό προσωπικό δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε κατά 2.000 υπαλλήλους. Επίσης υποστήριξε πως από τις περίπου 5.000 προσλήψεις έκτακτου προσωπικού μόνο οι περίπου 2.000 επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναφορικά με την αύξηση των μισθολογικών δαπανών του κράτους είπε ότι δεν οφείλεται σε αύξηση του προσωπικού αλλά «σε ασφαλιστικών εισφορών και εφαρμογή νέας λογιστικής αποτύπωσης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δηλαδή καταγράφηκαν δαπάνες αποζημιώσεων ως μισθολογικές δαπάνες».

Παράλληλα, πέταξε το μπαλάκι στους Δήμους αναφορικά με την επιλογή να παραιτούνται από τις δικαστικές διαδικασίες υπερ όσων συμβασιούχων διεκδικούν μονιμοποίηση.

«Μύθευμα» η ιστορία με το ασυμβίβαστο

Επίσης, η υπουργός χαρακτήρισε «μύθευμα» το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος που αποκάλυψε το ζήτημα ασυμβιβάστου μεταξύ της βουλευτικής της ιδιότητας και της κατοχής μετοχών εταιρείας που συναλλασσόταν με το Δημόσιο. Η ίδια κατέθεσε τρεις γνωμοδοτήσεις, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους καθηγητές Ακρίτα Καϊδατζή και Σπύρο Φλογαϊτη οι οποίοι όπως είπε «αποφαίνονται ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο στην ιδιότητα ιατρού συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ και του βουλευτή».

Οι 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα συνδράμουν στην δημιουργία κοινοβουλίου που θα λεει «ναι σε όλα»

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής της η υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία και εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Για όλα αυτά θα κριθούμε στο τέλος της 4ετίας» ενώ πρόσθεσε «δεν υπάρχουν σενάρια για ψήφιση των μέτρων από 180 βουλευτές καθώς οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν θα ψηφίσουν προληπτικά μέτρα. Η πλειοψηφία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί κοινοβούλιο που θα λέει «ναι σε όλα».

Protothema.gr

Διαφήμιση