Με αναφορές στην τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο ξενοδοχείο Ατλαντίς στο Ηράκλειο, ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στην Κρήτη.

Παρουσία πλήθους κόσμου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας ενώ εξαπέλυσε και κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παρέλαβε από τις προηγούμενης κυβερνήσεις μια χαώδη κατάσταση την οποία προσπαθεί να διαχειριστεί.

Όπως σημείωσε, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η οικονομική ανάκαμψη και η έξοδος της χώρας από την ύφεση, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα υψηλά ποσοστά της ανεργίας που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία. .

«Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα»

Μιλώντας για την πορεία του ελληνικού χρέους και την τελική εξέλιξη της αξιολόγησης ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει οριστικά και χωρίς νέα μέτρα, όπως δεσμεύτηκε, ενώ από το Ηράκλειο έστειλε μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης προς τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι η χώρα μας είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της.

¨Θα δίνουμε καθημερινά τη μάχη μαζί με τον λαό για να ξαναστήσουμε τη χώρα» είχε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα συνεχιστεί το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαφθοράς του παρελθόντος».

«Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός «αν το μόνο που μας απασχολεί είναι τα δημοσιονομικά και συζητάμε αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτά χωρίς να στεκόμαστε στο στόχο μας που είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, στην οποία ο πρωτογενής τομέας αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο».

Το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο επίδομα που πρόκειται να καταβληθεί τις επόμενες ώρες στους χαμηλοσυνταξιούχους, τονίζοντας ότι η παροχή αυτή δέχθηκε σφοδρή επίθεση από μερίδα των δανειστών, οι οποίοι – όπως τόνισε – θα πρέπει να αντιληφθούν ότι πρόκειται για χρήματα που ανήκουν στους Έλληνες συνταξιούχους στους οποίους και θα πρέπει να επιστραφούν.

Οι αγροτικές ενισχύσεις και το ρεκόρ

Μιλώντας για τον ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην πορεία προς την παραγωγική ανασυγκρότηση ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, τονίζοντας τις δυνατότητες που έχουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ειδικά για την καταβολή των ενισχύσεων ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για χρονιά – ρεκόρ, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Την φετινή πάμε για ρεκόρ καταβολής ενισχύσεων, έχοντας πληρώσει ακόμα και

εκκρεμότητες από το 2008. Σε όλη την ελληνική ύπαιθρο θα δοθούν, συνολικά για το 2016, περισσότερα από 3.5 δις ευρώ. Το 2016, καταβλήθηκαν στην Κρήτη άμεσες ενισχύσεις 250 εκ.ευρώ, πληρώθηκε η εξισωτική αποζημίωση 35 εκ. ευρώ, εξοφλήθηκαν αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα 10 εκατ., ενώ δόθηκαν σε νέους γεωργούς και συνδεδεμένες ενισχύσεις 3,5 εκατ. Μέχρι τέλος του χρόνου, θα καταβληθούν τουλάχιστον άλλα 245 εκ ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση».

Ζητούμενη η ανασυγκρότηση της υπαίθρου

Συνεχίζοντας την ομιλία του, και με αφορμή τις σημερινές επαφές του με τους αγρότες στη Μεσαρά, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στόχος αποτελεί η ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Για το σχεδιασμό του στόχου αυτού, είπε, θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατό εργαλείο, με προεξάρχον το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«Το πρόγραμμα αυτό έχει κοινοτική συμμετοχή ύψους 4,7 δις και, μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή, θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ .Μάλιστα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το 37% αυτών των πόρων θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες. Κάτι που συνιστά τομή στο χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Στην Περιφέρεια Κρήτης, εκχωρούνται συνολικά 74,6 εκατ. ευρώ, ενώ από  τα 135 έργα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2007-13,  προϋπολογισμού 270 εκατ.  έχουν πληρωθεί τα  125 εκατ.

Η πληρωμή των υπολοίπων συνεχίζεται με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017. Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη οι προκηρύξεις μέτρων συνολικού ύψους 1,5 δις Ευρώ. Μερικά από τα μέτρα αυτά είναι: Πρώτον, η πρόσκληση εγκατάστασης νέων αγροτών   με στόχο την ένταξη 12.000 νέων γεωργών. Το συνολικό ποσόν είναι 241 εκ. ευρώ, ενώ το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 17.000 ευρώ μέχρι 22.000 ευρώ. Το ποσόν που αναλογεί στην Περιφέρεια Κρήτης είναι 23,5 εκατ. € .

Δεύτερον, η στήριξη της  τοπικής  ανάπτυξης  μέσω του LEADER, που περιλαμβάνει 49 προγράμματα  με συνολικό προϋπολογισμό 307 εκατ. ευρώ. Στην Περιφέρεια Κρήτης θα κατανεμηθούν  35 εκ.. Και ακόμα, η βιολογική γεωργία, με προϋπολογισμό πάνω από 500 εκατ. ευρώ, η μεταποίηση και άλλα μέτρα με σημαντικό ενδιαφέρον και για την Κρήτη».

Τι είπε για τον ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο του Καστελίου

Αναφερόμενος ειδικά στα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «κεντρικό αναπτυξιακό έργο» για ολόκληρο το νησί τον ΒΟΑΚ, τονίζοντας τα εξής:

«Η κυβέρνηση αυτή δεσμεύτηκε ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει. Πρόκειται για έργο λειτουργικό, με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου, με λυμένο το τεράστιο ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Έργο ικανό να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεταφορών ανθρώπων και προϊόντων από το ανατολικό έως το δυτικό άκρο του νησιού. Για το θέμα αυτό υπήρξε ειδική συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα ανακοινωθεί η χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ, ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών προωθούν ταχύτατα τη στρατηγική μελέτη. Σας λέω λοιπόν ρητά ότι πολιτική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει αυτό το έργο, που αποτελεί ίσως την κορυφαία επένδυση υποδομής για την Κρήτη. Ταυτόχρονα προχωρούν μελέτες και έργα για την αναβάθμιση του υφιστάμενοι οδικού δικτύου του νησιού. Παράλληλα προχωράει ένα άλλο έργο υποδομής,  ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Είναι το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, η κατασκευή και λειτουργία του οποίου θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό αφίξεων και θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στο νησί. Είναι ένα έργο που έχει απασχολήσει για πολύ καιρό την τοπική κοινωνία, με αλλεπάλληλες αναβολές, καθυστερήσεις και μια συνεπαγόμενη δυσπιστία για το αν εντέλει θα γίνει. Η δημοπράτηση του έργου προχωρά κανονικά και σε λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα γρήγορα βήματα».

Αναπτυξιακά έργα για την πόλη του Ηρακλείου

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας και σε αναπτυξιακά έργα που αφορούν στην πόλη του Ηρακλείου. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το  έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα υπερώριμο έργο το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε: «το Υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται το συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα, που εκτός από το ΕΣΠΑ θα περιλαμβάνει πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μόχλευση από άλλες χρηματοδοτικές πηγές».

Ειδική μνεία για τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου

Μιλώντας ειδικά για τον τομέα της υγείας, ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στην πορεία των δύο δημοσίων νοσοκομείων του Ηρακλείου, του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου, σημειώνοντας ότι η 7ης ΥΠΕ Κρήτης με γνώμονα το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονηθεί, προχωρά στην κατάστρωση του Χάρτη Υγείας, με στόχο την επιστημονική καταγραφή των δεδομένων υγείας στην Κρήτη, έτσι ώστε ο προγραμματισμός της κάθε φορά να γίνεται με επιστημονικά δεδομένα.

Όσον αφορά στις ελλείψεις προσωπικού στον τομέα της υγείας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «συνολικά και μέσα στον τελευταίο χρόνο, και τα δύο νοσοκομεία ενισχύθηκαν με συνολικά 422 εργαζομένους. Θέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται οι συμβάσεις καθαριότητας,  οι παρατάσεις υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού και  νέου επικουρικού προσωπικού καθώς και οι μόνιμες θέσεις».

Δείτε στιγμιότυπα από τον χώρο της εκδήλωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση