HomeHL1-GreeceΜητσοτάκης: Δεν επιτρέπεται αποχή, αδράνεια, αδιαφορία – Μένουμε Ευρώπη με πρόεδρο Ούρσουλα και Ελλάδα με Κυριάκο

Μητσοτάκης: Δεν επιτρέπεται αποχή, αδράνεια, αδιαφορία – Μένουμε Ευρώπη με πρόεδρο Ούρσουλα και Ελλάδα με Κυριάκο

Από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στη φημολογία για αποχώρησή του προς ευρωπαϊκό αξίωμα - Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν στην Ελλάδα αυτά που έγιναν την περασμένη δεκαετία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε σήμερα το 15ο Συνέδριο της ΝΔ, που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κλείσιμο των εργασιών του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση τις βλέπει ως πολιορκητικό κριό, για να κλονιστεί η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό και να παραμορφωθεί η πολιτική εντολή που έλαβε αυτή η κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες. «Έχουμε περιθώρια για πειραματισμούς και περιπέτειες σε αυτή τη συγκυρία;» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν επιτρέπεται αποχή, αδράνεια, αδιαφορία. Μηνύματα αδιαφορίας πρέπει να μεταφραστούν σε μηνύματα προοπτικής, συνέπειας και δημοκρατίας» ξεκαθάρισε για την ώρα της κάλπης.

Δείτε τον πρωθυπουργό να βάζει τέλος στα σενάρια: «Μένουμε Ευρώπη και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάειν, αλλά και μένουμε Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ επικεφαλής»

Μητσοτάκης για Φον Ντερ Λάιεν στην Ευρώπη και Κυριάκο στην Ελλάδα

Παράλληλα, έβαλε τέλος στη φημολογία για αποχώρησή του προς ευρωπαϊκό αξίωμα, λέγοντας: «Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβονται οι δεσμεύσεις μας. Αλλά κρύβεται και κάτι ακόμα. Κρύβεται και το δικό μου όνομα. Τη χρειάζομαι αυτή τη δύναμη στη διαπραγμάτευση και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Μένουμε Ευρώπη και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάειν, αλλά και μένουμε Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ επικεφαλής».

Η αυλαία του συνεδρίου μας δίνει πρόσθετη αισιοδοξία, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Το γεγονός ότι είμαστε όλοι εδώ σήμερα μαζί, δηλώνει ότι μας ενώνουν οι ίδιες αξίες. Το ΕΛΚ θα είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Το συνέδριο ανέδειξε πόσο πολύτιμη υπήρξε η συνεισφορά της ΝΔ, όλες αυτές τις δεκαετίες. Εβαλε τη χώρα μας στην Ευρώπη, κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη όταν κινδύνευσε, και δεσμεύεται ότι θα κάνει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη.

Το ψηφιακό διαβατήριο στον κόβιντ μας επέτρεψε να ξανανοίξουμε τον τουρισμό μας, είμασταν μαζί στο μεταναστευτικό ότι η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ήρθε στον Έβρο. «Εμείς πρέπει να καθορίζουμε ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρώπη και όχι οι διακινητές.

Η ΝΔ είναι υπεύθυνη και συνεπής δύναμη, έτοιμη να συμβάλλει στις νέες στρατηγικές προκλήσεις, τόνισε, λέγοντας πως η πολιτική της ΝΔ δίνει απάντηση στον λαϊκισμό, που πάντα διαλαλεί εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Ένας από τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει όλες τις χώρες. Μπορεί να έχει διαφορετικό πρόσημο, ακροαριστερά ή ακροδεξιά. Οι δημαγωγοί θέλουν να αμφισβητήσουν τους θεσμικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Και θέλουν να υψώνουν τεχνητούς διαχωρισμούς, ανοίγοντας τον δρόμο σε αυταρχικές λύσεις.

«Η Ελλάδα το πλήρωσε αυτό πολύ ακριβά στο παρελθόν. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν στην Ελλάδα αυτά που έγιναν την περασμένη δεκαετία» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Θυμόμαστε καλά τις δύο όψεις του ψέματος να ενώνονται σε αντιευρωπαϊκές, δήθεν αντισυστημικές διαδηλώσεις. Ζήσαμε τις επιθέσεις της ναζιστικής ΧΑ. Ζήσαμε ένα ολέθριο δημοψήφισμα, για να συνδυαστεί αυτό με μια τετραετία καθήλωσης».

«Ένιωσα μια ιδιαίτερη συγκίνηση αυτές τις μέρες. Το πάθος σας είναι ανεπανάληπτο, πρωτόγνωρη συσπείρωση και μοναδικός ενθουσιασμός της ραχοκοκαλιάς της παράταξης, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια. Το ΕΛΚ θα είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Η παράταξη μας ήταν αυτή που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κινδύνευσε και η παράταξη μας έχει δεσμευθεί να κάνει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε: Ήμασταν μαζί στο μεταναστευτικό, όταν η πρόεδρος της Επιτροπής ήρθε στον Έβρο για να διατρανώσει ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα ελληνικά σύνορα. Εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί που καθορίζουν ποιοι μπαίνουν στην Ευρώπη και όχι οι διακινητές».

«Πρόκληση είναι ο ρεαλισμός και η αλήθεια που συμπυκνώνονται σε τρεις λέξεις: Ανταγωνιστική οικονομία, αυτοδύναμη άμυνα, αλλά και Αγροτική Πολιτική με προοπτική και ανταγωνιστικότητα» υπογράμμισε.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι καθοριστικές, είπε ο πρωθυπουργός. Η αντιπολίτευση βλέπει τις εκλογές αυτές ως πολιορκητικό κριό, τόνισε, για να κλονίσει την πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό. Δεν θα το επιτρέψουμε, ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμενος: «Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να ανακόψουν την πορεία; Ο κ. Κασσελάκης, που δεν το κρύβει έχει στην ψυχή του τον κ. Πολάκη. Αυτός ήταν και αυτός είναι. Να ποτίζει τον πολιτικό διάλογο με τοξικότητα. Θεωρεί εκπρόσωπό του τον καταδικασμένο με 13-0 κ. Παππά, δείχνει βασική άγνοια για πράγματα που συμβαίνουν στον τόπο μας».

Και συνέχισε: Δεν γίνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές, όταν το κόμμα του την καταψήφισε στις ευρωεκλογές.

Επιτέθηκε, δε, και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να βάψει το ΠΑΣΟΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ». Και άφησε αιχμές και για τα κόμματα στις παρυφές της άκρας δεξιάς, «φωτογραφίζοντάς» τα: «Από κοντά όσοι εμπορεύονται την πίστη, κάνουν την πολιτική τηλεμάρκετινγκ».

Σημείωσε ακόμη: Δεν πρέπει να αφήσουμε την προπαγάνδα να αμαυρώσει τη χώρα μας. Εγώ δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα, στάθηκα πρώτος και ανέλαβα την ευθύνη των πράξεων μας. Αλλά είναι μια πορεία διαρκούς προόδου. Δεν πρέπει να γίνει μια προεκλογική περίοδος όλο ψέματα, που δημιουργούν ανοσία στην ανοησία. Πολύ περισσότερο, δεν έχει θέση σήμερα η εργαλειοποίηση του πόνου, όπως συμβαίνει με το εθνικό δράμα των Τεμπών. Λες και κάποιοι είναι ιδιοκτήτες της ευαισθησίας.

 

Οι παθογένειες που έχουμε απέναντι μας είναι ριζωμένες, αναγνώρισε. Τα αποτελέσματά μας κρίνονται στον περιορισμένο χρόνο των εκλογικών τόξων. Απρόοπτα περιστατικά μπορούν να θολώσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Η αντιπολίτευση υπονομεύει τα βήματα προόδου που γίνονται. Η αντιπολίτευση το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να βάζει τρικλοποδιές.

Για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης εμφανλιστηκε αισιόδοξος ότι θα κερδηθεί και εκεί η μάχη, υπογραμμίζοντας ότι «κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, βάζουμε πρόστιμα εκατομμυρίων, αυξάνουμε τους μισθούς».

Για την εθνική άμυνα, είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλο μεταρρυθμιστικό σχέδιο με χρονικό ορίζοντα έως το 2030, για να ενσωματώσουμε τα μαθήματα από τους πολέμους.

Επιστρέφοντας στην κριτική από τους πολιτικούς του αντιπάλους, είπε πως «θα απαντήσουμε σε κάθε ψέμα τους». «Ψήφος στη ΝΔ στις ευρωεκλογές σημαίνει ναι στη σιγουριά, τη σταθερότητα και την πρόοδο της πατρίδας» συνέχισε, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πίσω από κάθε ψήφο στη ΝΔ, βρίσκεται το δικό του όνομα. Μου δίνετε δύναμη να συνεχίσω να έχω φωνή για τις θέσεις της Ελλάδας στην Ευρώπη, υπογράμμισε.

Η ΝΔ είναι φορέας πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος. Έτσι έγινε με το κίνημα Μένουμε Ευρώπη, τα πέτρινα χρόνια της κρίσης. Δυνάμεις του πατριωτικού εκσυγχρονισμού συμπαρατάχθηκαν μαζί μας στη μεγάλη επανεκκίνηση το 2019 και επαναβεβαίωσαν την πολιτική μας με τον εκλογικό θρίαμβο του 2023. Κάτι είδαν οι πολίτες και μας ψήφισαν. Ειδικά οι πολίτες πιο φτωχών περιοχών.

Δεν είμαστε το κόμμα των ελίτ, είπε. Όχι, εμείς είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα, που αντιπροσωπεύει τους πόθους και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων.

Επανερχόμενος στις ευρωεκλογές, τόνισ επως είναι μια μάχη που πρέπει να είναι νικηφόρα και διεξάγεται σε κρίσιμη ιστορική καμπή. Ένα καλό αποτέλεσμα θα κρατήσει τον κόμβο σταθερό σε ένα ταραγμένο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Κάθε σκιά που θα μπορούσε να προκύψει από τις κάλπες μπορεί να θολώσει και να αμφισβητήσει την πορεία της χώρας διαταράσσοντας πολλά από όσα σήμερα θεωρούμε δεδομένα και να ανοίξει κερκόπορτα σε όσα θεωρούμε δεδομένα.

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση: Κόμματα που δεν μπορούν να εισηγηθούν ούτε μια λύση, λένε να κοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην πατρίδα μας. Για το μεταναστευτικό τι λένε ακριβώς; Να συνεχιστεί ο φράχτης, το εξοπλιστικό πρόγραμμα; Να σταματήσει ό,τι γίνεται σήμερα στην Υγεία; Η Παιδεία να επιστρέψει πού, στον κρατισμό, στις βαριοπούλες, όχι τα αφήσαμε πίσω μας αυτά.

«Οι ευρωεκλογές μπορεί να γίνουν μια νάρκη και να ανατινάξουν όσα πετύχαμε το 2019. Θα στείλουμε ηχηρό μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας στις κάλπες του Ιουνίου. Καμία επιμέρους διαφωνία δεν μπορεί να επιφέρει συλλογική απόρριψη. Ας τα ζυγίσουμε όλα με το πραγματικό τους βάρος. Να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, να μιλήσουμε για το έργο που γίνεται» σημείωσε.

Για να προσθέσει: «Ψήφος στη ΝΔ στις ευρωεκλογές σημαίνει ναι στη σιγουριά, στη σταθερότητα και στην πρόοδο της πατρίδας».

«Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβονται οι δεσμεύσεις μας. Αλλά κρύβεται και κάτι ακόμα. Κρύβεται και το δικό μου όνομα. Τη χρειάζομαι αυτή τη δύναμη στη διαπραγμάτευση και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Μένουμε Ευρώπη και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάειν, αλλά και μένουμε Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ επικεφαλής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, δε, κλείνοντας την ομιλία του, τα 42 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ θα ανακοινωθούν την άλλη Δευτέρα και κατόπιν θα ξεκινήσει, πόρτα πόρτα, ο προεκλογικός αγώνας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του προέδρου της Ν.Δ.

Αγαπητή Ursula, αγαπημένε μου Πρόεδρε Νίκο, κ. Αντιπρόεδρε, αγαπητέ Μαργαρίτη, συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, αγωνιστές της παράταξης, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, μέλη του 15ου Συνεδρίου μας,

Ανεβαίνοντας ξανά σε αυτό το βήμα, θέλω να σας εξομολογηθώ -όπως και πολλοί από εσάς έχουμε ζήσει πολλά Συνέδρια, πολλές συγκεντρώσεις- ένιωσα όμως μία ιδιαίτερη συγκίνηση αυτό το τριήμερο, εδώ στο Ζάππειο. Ίσως έχει να κάνει με αυτόν τον ιστορικό χώρο, όπως είπε και ο κ. Αντιπρόεδρος, εδώ υπεγράφη η ληξιαρχική πράξη γέννησης της ευρωπαϊκής Ελλάδας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πριν από 45 χρόνια.

Ένα είναι βέβαιο: το πάθος σας είναι ανεπανάληπτο. Πρωτόγνωρη η συσπείρωση και μοναδικός ο ενθουσιασμός που δείξατε, η ραχοκοκαλιά της παράταξης, γιορτάζοντας τα 50 μας χρόνια.

Γι’ αυτό και αυτή η αυλαία του 15ου Συνεδρίου μάς δίνει μια πρόσθετη αισιοδοξία. Μπροστά στις ευρωεκλογές μάλιστα μετατρέπεται σε μία νέα ελπίδα για την Ελλάδα, σε μία νέα ελπίδα για την Ευρώπη.

Και πρέπει να σας πω ότι η χαρά μου, αλλά και η χαρά μας, είναι διπλή, καθώς αυτή την αισιοδοξία την συμμερίζονται οι ευρωπαίοι φίλοι μας, αλλά και οι Κύπριοι αδελφοί μας. Τους ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πράγματι για τα όμορφα λόγια σας, που αφιερώσατε όχι σε μένα, όχι στο κόμμα, αλλά στη χώρα, στην προσπάθεια της πατρίδας μας να αφήσει για τα καλά πίσω μια τόσο επώδυνη, μια τόσο τραυματική δεκαετή κρίση.

Και βέβαια, το γεγονός ότι είμαστε όλοι εδώ σήμερα μαζί δηλώνει πως μας ενώνουν οι ίδιες αξίες και οι ίδιες επιλογές. Δηλώνει, ταυτόχρονα, και πόσο δυνατοί είμαστε στο πλαίσιο του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Δηλώνει όμως και την ανάγκη να συντονίσουμε τις δράσεις μας το επόμενο διάστημα.

Πράγματι, αυτό το 15ο Συνέδριο ανέδειξε πόσο πολύτιμη υπήρξε όλες αυτές τις δεκαετίες η προσφορά της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που έβαλε την πατρίδα μας στην Ευρώπη. Κόντρα τότε στην κοινή γνώμη και μαχόμενος αυτούς που διαδήλωναν έξω από το Ζάππειο και έλεγαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε το θάρρος να πει: όχι, η Ελλάδα θα είναι ασφαλής μόνο μέσα στο αγκυροβόλιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό σημαίνει ηγεσία.

Η παράταξή μας, όμως, ήταν και αυτή που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κινδύνευσε, και η παράταξή μας είναι αυτή που έχει δεσμευτεί να κάνει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη.

 

Και βέβαια, ήμασταν αυτοί που σταθήκαμε στο πλευρό της Ευρώπης σε κάθε κρίση. Στην κοινή μας άμυνα κατά του Covid, με πολύ στενή συνεργασία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θυμίζω το ενιαίο ψηφιακό διαβατήριο, ελληνική πρωτοβουλία η οποία μας επέτρεψε να ξανανοίξουμε τον τουρισμό μας νωρίτερα και με ασφάλεια. Ελληνική πρόταση, υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ήμασταν μαζί στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. Ήμασταν μαζί στο μεταναστευτικό, όταν η Πρόεδρος της Επιτροπής ήρθε στον Έβρο μαζί με όλη την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διατρανώσει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Αλλά ήμασταν μαζί με την Επιτροπή και σε όλη αυτή τη δύσκολη προσπάθεια την οποία κάναμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια απλή πραγματικότητα -την ανέφερε πριν η αγαπητή Ursula: εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί που καθορίζουμε ποιοι μπαίνουν στην Ευρώπη και όχι οι διακινητές. Αυτό το πετύχαμε, και με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, για το οποίο δούλεψε πολύ και ο κ. Αντιπρόεδρος.

Ήμασταν μαζί στο μέτωπο στήριξης της αμυνόμενης Ουκρανίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα σύνορα δεν γίνεται να αλλάζουν με τη βία και ότι το Διεθνές Δίκαιο παραμένει ο βασικός πυλώνας διαμόρφωσης των διακρατικών σχέσεων.

Με άλλα λόγια είμαστε, η Νέα Δημοκρατία, μία υπεύθυνη και συνεπής δύναμη που είναι τώρα έτοιμη να συμβάλει στις νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις.

Μιλώ για την οικοδόμηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης, με βασικό τομέα την άμυνα -θα επανέλθω σε αυτό σε λίγο. Την οργάνωση μιας ακμαίας οικονομίας εν μέσω των τεράστιων ανταγωνισμών στον πλανήτη, το πώς θα ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική. Την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας απέναντι στην κλιματική κρίση, που είναι πλέον παρούσα σε όλες τις χώρες. Πρωτοβουλίες όπως το «rescEU», η κοινή αγορά ευρωπαϊκών μέσων από τα κράτη-μέλη, χρηματοδοτούμενα από την Ευρώπη, όπως τα Canadair, τα οποία αποκτά πρώτη η Ελλάδα.

Όλες αυτές είναι αποδείξεις του πώς η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Και μιλώ, βέβαια, ακόμα για τη σφυρηλάτηση της συνοχής στις κοινωνίες όλων των ευρωπαϊκών λαών.

Και ασφαλώς, μια μεγάλη δημοκρατική πρόκληση για την Ευρώπη είναι η απάντηση στο λαϊκισμό. Παίρνει πολλές εκφάνσεις αλλά πάντα και παντού διαλαλεί εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Πρόκειται για έναν από τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν ήδη όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί να έχει διαφορετικά ονόματα, μπορεί να έχει πολιτικά πρόσημα ακροαριστερά ή ακροδεξιά, όμως με τον ίδιο ακριβώς στόχο. Οι δημαγωγοί έχουν ένα σκοπό και μόνο: να κρύψουν την αλήθεια, να αμφισβητήσουν τελικά τους θεσμικούς πυλώνες της δημοκρατίας, τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Και πάντα, όλοι οι λαϊκιστές δημαγωγοί θέλουν να υψώνουν τεχνητούς διαχωρισμούς, ανοίγοντας τελικά τον δρόμο σε αυταρχικές λύσεις και σε αυταρχικές ηγεσίες.

 

Όπως είπε και η Ursula, είναι κάτι το οποίο η Ελλάδα το πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν στην Ελλάδα αυτά τα οποία έγιναν την περασμένη δεκαετία.

Και ο λαϊκισμός ήταν αυτός που όχι μόνο έφερε την πατρίδα μας στο χείλος του γκρεμού στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομική κρίση κράτησε, αγαπητή Ursula, περισσότερο στην Ελλάδα γιατί ακριβώς ο λαϊκισμός ήταν αυτός που την εμπόδισε να αναταχθεί, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη ξεπέρασαν την κρίση. Πώς; Με κίβδηλα συνθήματα, με υποσχέσεις, όταν προσπαθούσαμε να ξαναβρούμε τον δρόμο μας.

Λίγο παραπέρα είναι η πλατεία Συντάγματος. Θυμόμαστε καλά, δεν έχουμε ξεχάσει τις δύο όψεις του ψέματος να ενώνονται σε αντιευρωπαϊκές, δήθεν αντισυστημικές διαδηλώσεις. Ζήσαμε τις επιθέσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Zήσαμε ένα ολέθριο δημοψήφισμα, για να συμπληρωθεί όλη αυτή η περιπέτεια με μια τετραετία καθήλωσης, με την Ελλάδα με τους χαμηλότερους τότε, από το 2015 ως το 2019, ρυθμούς ανάπτυξης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αν έπρεπε, λοιπόν, να κωδικοποιήσω τα ζητούμενα της επόμενης μέρας για την Ευρώπη, θα έλεγα ότι η πρόκληση είναι ο ρεαλισμός και η αλήθεια που συμπυκνώνονται σε τρεις λέξεις, τρεις λέξεις που ξεκινούν με το γράμμα Α: ανταγωνιστική οικονομία, αυτοδύναμη άμυνα, αλλά και αγροτική πολιτική, με προοπτική και προσαρμοστικότητα.

Και η Ursula και ο Manfred μίλησαν για αυτές τις προτεραιότητες, το πώς η Ευρώπη θα ξαναγίνει ανταγωνιστική. Βρέθηκα πριν από λίγες μέρες -θέλω να το μοιραστώ μαζί σας- με τους Διευθύνοντες Συμβούλους κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών του κόσμου. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών αυτών ξεπερνάει τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Μου είπαν μία απλή πραγματικότητα: «Αυτή τη στιγμή δυσκολευόμαστε να επενδύσουμε στην Ευρώπη και προτιμούμε να επενδύουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Άπω Ανατολή».

Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διορθώσουμε. Πρέπει να ξανακάνουμε την ήπειρό μας ανταγωνιστική, να προσελκύει κεφάλαια για καινοτομία, για έρευνα, να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να παίξουμε τον ρόλο που μας αξίζει.

Κοινές προκλήσεις, όπως η ευρωπαϊκή άμυνα. Είμαι από τους πρώτους υπερμάχους της έκδοσης ενός ευρωομολόγου για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά και μόνο κοινών έργων αμυντικού χαρακτήρα, που θα θωρακίσουν την Ευρώπη συνολικά.

Σε αυτούς τους φίλους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που μας λένε «αυτά δεν γίνονται», τους απαντώ: αυτά έλεγαν και το 2020, αλλά τελικά τους πείσαμε και δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης. Το οποίο είναι μια μεγάλη προίκα, μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη δυνατότητα που δίνεται σε χώρες, όπως η Ελλάδα, να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση.

Όλα αυτά είναι στοιχήματα με διάσταση ευρωπαϊκή και με σημασία εθνική. Και γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι τόσο καθοριστικές, απαιτώντας να αναδειχθούν από τις κάλπες ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή λογική, αλλά πάντα με ελληνική φωνή.

Πολύ περισσότερο όταν, δυστυχώς, στον τόπο μας η αντιπολίτευση βλέπει αυτές τις ευρωεκλογές ως τι; Ως έναν «πολιορκητικό κριό» για να κλονιστεί η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό. Και μαζί ελπίζουν -αλλά φυσικά δεν θα τους κάνουμε το χατίρι- να παραμορφωθεί η εντολή που έλαβε αυτή η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες.

Και σας ρωτώ: έχουμε περιθώρια ως Ελλάδα, ως Ευρώπη, για πειραματισμούς και νέες περιπέτειες σε αυτή ακριβώς τη συγκυρία; Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκεί ακόμα. Η φωτιά των συγκρούσεων καίει τη Μέση Ανατολή. Η απειλή του μεταναστευτικού ξαναζωντανεύει από τις πολλαπλές εστίες κρίσεων.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση