HomeΚΡΗΤΗΒ. Κεγκέρογλου: «Προστατέψτε τους καταναλωτές από τις ληστρικές χρεώσεις των τραπεζών»

Β. Κεγκέρογλου: «Προστατέψτε τους καταναλωτές από τις ληστρικές χρεώσεις των τραπεζών»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η ερώτηση του  γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου στον Υπουργό Οικονομικών με θέμα τις υψηλές χρεώσεις από τις τράπεζες κατά τη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του, ο κ. Κεγκέρογλου επεσήμανε  ότι η ραγδαία αύξηση της χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, καθώς και του e-banking στις συναλλαγές δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη μείωση του κόστους της χρήσης τους.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται καθημερινά, λόγω των περιορισμών που ισχύουν, όμως το Υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το πολύ μεγάλο κόστος.

Οι καταναλωτές δεν προστατεύονται, είναι στο έλεος των τραπεζών κυριολεκτικά που για τις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές, για απλό έμβασμα αλλά και για τη χρήση κάρτας πιστωτικής ή χρεωστικής για τις αγορές χρεώνουν ποσά που  ξεπερνούν κάθε λογικό όριο.

Για απλά εμβάσματα, ηλεκτρονική μεταφορά –από λογαριασμό σε λογαριασμό άλλης τράπεζας χρεώσεις από 2 Ευρώ έως και πάνω από 10 Ευρώ, για ποσά που κυμαίνονται από 100 μέχρι 1000 Ευρώ.

Αυτό είναι κλοπή και γίνεται με την συναίνεση και την εγγύηση  σας κύριε Υπουργέ των Οικονομικών’ ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διατήρηση των υψηλών χρεώσεων κατά τη χρήση των μέσων αυτών αποτελεί αντικίνητρο για την περαιτέρω επέκτασή τους, γεγονός που θα συνέβαλε στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Κάλεσε τον Υπουργό να ενημερώσει την Βουλή για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την μείωση του κόστους της χρήσης των χρεοπιστωτικών καρτών, που προβλέπει ο κανονισμός 751/2015 της Ε.Ε, που έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από 9 Δεκεμβρίου του 2015 και προβλέπει μέγιστη χρέωση 0,30 για τις πιστωτικές και 0,20 για τις χρεωστικές, θέτοντας τα εξής ερωτήματα:

-Γιατί μέχρι σήμερα έχετε αδιαφορήσει και δεν έχετε φροντίσει για την προστασία του καταναλωτή;

-Πότε θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός;

-Θα βάλετε πλαφόν στις χρεώσεις για τα απλά εμβάσματα;

Τέλος, ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε από τον Υπουργό να παρέμβει και να θεσπίσει σταθερό καθεστώς στις προμήθειες, καθώς όπως είπε ελέω capital controls, δεν λειτουργεί η ελεύθερη αγορά και δεν μπορούν οι συναλλασσόμενοι να χρησιμοποιήσουν άλλο τρόπο μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών.

Ο Υπουργός αναγνώρισε την σημαντικότητα του θέματος, δήλωσε πως είναι ένα θέμα που ανησυχεί ιδιαίτερα την Κυβέρνηση, εξήγγειλε τη πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει εντός των επόμενων 10 ημερών στη Βουλή, νομοσχέδιο που θα παρέχει κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, απέφυγε όμως να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις καθώς θα έχει πληρέστερη εικόνα σε 2-3 μήνες, με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και με την έκθεση του ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου που θα έχει ελεγκτικό ρόλο σε αυτό αυτόν ακριβώς τον τομέα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση