HomeΕΛΛΑΔΑΒρετανός με ελληνικές ρίζες συνελήφθη στα σύνορα της Συρίας ως ύποπτος τζιχαντιστής

Βρετανός με ελληνικές ρίζες συνελήφθη στα σύνορα της Συρίας ως ύποπτος τζιχαντιστής

Στέφανος Αριστείδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η υπόθεση του Στέφανου Αριστείδου, ενός φοιτητή από το Λονδίνο που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, απασχολεί τα βρετανικά Μέσα.

Σύμφωνα με τον Guardian που φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση, επί δύο ολόκληρα χρόνια η οικογένεια του φοιτητή πίσω στη Βρετανία απηύθυνε απεγνωσμένες εκκλήσεις μέσω οργανώσεων που αναζητούν αγνοούμενους να εντοπιστεί, καθώς ο νεαρός δεν είχε επικοινωνήσει μαζί τους.

Αυτή την εβδομάδα όμως, ο Αριστείδου, Βρετανός υπήκοος που μεγάλωσε στο καταπράσινο προάστιο του Ένφιλντ στο βόρειο Λονδίνο, εντοπίστηκε στην τουρκική πόλη Κιλίς, που βρίσκεται μόλις τρία μίλια από τα σύνορα της Συρίας και 43 χιλιόμετρα από το Χαλέπι.

Ο Αριστείδου φέρεται να δήλωσε στις τουρκικές αρχές ότι πήγε εκεί όχι για να παλέψει στο πλευρό κάποιας οργάνωσης, αλλά για να εγκατασταθεί στη Ράκα, την de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, όπως σημειώνει ο Guardian.

Ο νεαρός εντοπίστηκε μαζί με μία Βρετανίδα με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, η οποία αναγνωρίστηκε ως η σύζυγός τους, ενώ μαζί τους συνελήφθη και ένας Αμερικανός.

«Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές μετά την κράτηση ενός Βρετανού στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας», ανέφερε εκπρόσωπος του Γραφείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Αριστείδου, που έχει ελληνικές ρίζες, ζούσε με τη μητέρα του Μαρία στο Ένφιλντ, μία θεραπεύτρια με πτυχίο από το Middlessex University η οποία πρόκειται να λάβει και το διδακτορικό της, και την αδερφή του Στασια που εργάζεται σε μία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία. Η οικογένεια βρίσκεται σε αυτή την περιοχή εδώ και 20 χρόνια, ενώ ο πατέρας Αρίστος που εργάζεται σε μία εταιρεία τηλεπικοινωνιών, μετακόμισε για το Λονδίνο όταν χώρισε με τη σύζυγό του.

Γείτονες της οικογένειας πάντως μιλώντας στον Guardian δήλωσαν ότι ο νεαρός λίγο πριν εξαφανιστεί είχε αλλάξει το ντύσιμό του και φορούσε ισλαμιστική φορεσιά, ενώ παράλληλα είχε αρχίσει να επισκέπτεται τζαμιά.

Σύμφωνα με μάρτυρα που ζήτησε να μην κατονομαστεί, η μητέρα και η αδερφή του φοιτητή ήταν ήσυχες ως γείτονες και δεν μίλησαν για τον Στέφανο από τότε που εξαφανίστηκε. «Είχα την αίσθηση ότι είχε πάει κάπου έτσι. Ξαφνικά άρχισε να φοράει ισλαμικές φορεσιές λίγο πριν εξαφανιστεί. Τον βλέπαμε να φεύγει μόνος του. Πριν από αυτό ντυνόταν με δυτικά ρούχα, με τζιν, ξέρετε», δήλωσε ο ίδιος μάρτυρας στον Guardian.

Από την πλευρά της η οικογένεια του φοιτητή αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στη βρετανική εφημερίδα, αν και όπως σημειώνει ο Guardian η αδερφή του Στασια, συχνά, στον λογαριασμό της στο Instagram ανεβάζει φωτογραφίες του αδερφού της περιγράφοντας τα όσα νιώθει μετά την εξαφάνισή του.

«Μου λείπει», έγραψε σε μία ανάρτηση. «Δεν μπορώ ούτε τηλεόραση να δω πια χωρίς κάτι να μου τον θυμίζει. Τον θέλω πίσω», συμπλήρωσε. «Ελπίζω να είναι κάπου εκεί έξω και να χαμογελάει ακόμα», γράφει σε άλλο ποστ. «Κάθε τόσο βρίσκω κάτι που του ανήκε και αμέσως με πιάνουν τα κλάματα».

Αμέσως μετά την εξαφάνιση του νεαρού, η οικογένειά του επικοινώνησε με τον οργανισμό «Lucie Blackman» που εργάζεται βοηθώντας συγγενείς ατόμων που έχουν εξαφανιστεί ή έχουν δολοφονηθεί στο εξωτερικό. Αμέσως μετά τη σύλληψη του Αριστείδου, η έκκληση για τον εντοπισμό του από τον οργανισμό κατέβηκε.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση