HomeΚΟΣΜΟΣΧτύπημα του Ισραήλ στη Συρία: Ποιος ήταν ο διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης» που σκοτώθηκε

Χτύπημα του Ισραήλ στη Συρία: Ποιος ήταν ο διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης» που σκοτώθηκε

Οι νεκροί πλέον είναι οκτώ από το ισραηλινό πλήγμα στο ιρανικό προξενείο της Συρίας και επιβεβαιώνεται ότι μεταξύ τους είναι το ηγετικό στέλεχος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα ισραηλινό χτύπημα κατέστρεψε το κτίριο του ιρανικού προξενείου στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους. Ανάμεσά τους ήταν και το ηγετικό στέλεχος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί.

Ο Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχεντί γνωστός και ως Χασάν Μαχνταβί (1944 – 2024) ήταν ανώτερος Ιρανός στρατιωτικός στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Μεταξύ 2004 και 2007, ήταν διοικητής των χερσαίων δυνάμεων  του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), από το 2004 έως το 2005 ήταν επίσης διοικητής της βάσης Tharallah και από το 2015 έως το 2018 ήταν ο αναπληρωτής επιχειρήσεων της IRGC.

Ήταν ένας από τους μεσαίους διοικητές των IRGC κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ και διοικούσε την 44η Ταξιαρχία Qamar Bani Hashem. Το 2004, ήταν επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του IRGC για σύντομο χρονικό διάστημα. Εργάστηκε στη δύναμη Quds από το 2007 έως το 2015 και ήταν ο διοικητής του Συριακού και Λιβανικού Σώματος.

Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί: Ποιος ήταν ο Ιρανός διοικητής των καταστολών στη Συρία;

Πριν από τέσσερα χρόνια γινοταν λόγος παντού για τη συμμετοχή των IRGC στην καταστολή των διαδηλωτών στους δρόμους στη Συρία. Αυτή η καταστολή πραγματοποιήθηκε από το ειδικό συριακό τμήμα των Φρουρών της Επανάστασης, γνωστό ως «Συριακή Φρουρά». Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, αυτό το κομμάτι των IRGC δεν ιδρύθηκε μετά τις τότε διαδηλώσεις στη Συρία, αλλά δραστηριοποιείται στη Συρία για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων σε αυτή τη χώρα, η Συριακή Επαναστατική Φρουρά θεωρούνταν στην πραγματικότητα το επιχειρησιακό αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία και κοντά στο Ισραήλ και τον Λίβανο. Το πιο σημαντικό καθήκον της Συριακής Φρουράς ήταν η παροχή στρατιωτικής υποστήριξης, πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τη Χαμάς, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και την ομάδα με επικεφαλής τον Ahmad Gabriel, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο διοικητής του Συριακού Στρατού διορίζεται πάντα εμπιστευτικά και το όνομα της μονάδας υπό τη διοίκηση του δεν αναφέρεται επίσημα στις ειδήσεις και στους εσωτερικούς κύκλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αλλά ο διοικητής του Συριακού Στρατού ήταν πάντα ένας από τους ανώτεροι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης.

Πήγε στη Δαμασκό το 2007 ως διοικητής του Συριακού Στρατού. Μετά την έναρξη των συριακών αναταραχών και των λαϊκών διαμαρτυριών κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, το αρχηγείο υπό τη διοίκηση του ταξίαρχου Ζαχέντι ενισχύθηκε με την αποστολή ειδικών δυνάμεων κατά της εξέγερσης και ορισμένων άλλων διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης που έχουν επιχειρησιακή, επιτόπια και διοικητική εμπειρία στην Τεχεράνη καταστολές για να βοηθήσουν.

Αντιδράσεις για το ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ δήλωσε από την ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό: «Καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που στόχευσε το κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και οδήγησε στο μαρτύριο πολλών αθώων ανθρώπων». Και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Συρίας».

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, Hussein Akbari, δήλωσε: «Η ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της σιωνιστικής οντότητας, η οποία δεν αναγνωρίζει κανέναν διεθνή νόμο και κάνει ό,τι είναι απάνθρωπο για να πετύχει αυτό που θέλει».

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου το Παρατηρητήριο ανέφερε ισραηλινά πλήγματα από τα οποία σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι στη Συρία, μεταξύ των οποίων 38 στρατιώτες και επτά μέλη της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία τα τελευταία χρόνια, αλλά πολύ σπάνια αναγνωρίζει τα χτυπήματα.

lifo.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση