HomeHL-9Οι διπλωματούχοι αισθητικοί της Κρήτης περιποιούνται τους ογκολογικούς ασθενείς του ΠΑΓΝΗ

Οι διπλωματούχοι αισθητικοί της Κρήτης περιποιούνται τους ογκολογικούς ασθενείς του ΠΑΓΝΗ

Συγκίνηση στην παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μία άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα παρουσιάστηκε το εθελοντικό πρόγραμμα των διπλωματούχων Αισθητικών – Κοσμητολόγων της Κρήτης στο τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΑΓΝΗ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2023 στο ΠΑΓΝΗ όπου διπλωματούχοι αισθητικοί περιποιούνται τους ογκολογικούς ασθενείς της Κρήτης με κύριο στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, παρουσία πλήθος τοπικών αρχών και φορέων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η δημοσιογράφος, Αντιγόνη Ανδρεάκη η οποία συγκίνησε τους πάντες περιγράφοντας στους παρευρισκόμενους την δική της μάχη με τον καρκίνο ενώ τόνισε πόσο σημαντική είναι η δράση που πραγματοποιείται στο ΠΑΓΝΗ ως προς την ψυχολογική ανάταση των ασθενών.

diplomatoyxoi-aisthtikoi3

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος – εμφανώς συγκινημένος – χαιρέτησε την συγκεκριμένη δράση λέγοντας πως το Εμπορικό Επιμελητήριο θα είναι πάντα δίπλα και θα στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες ενώ παράλληλα συνεχάρη τους αισθητικούς λέγοντας πως ο κλάδος τους είναι ο πιο υγιής εμπορικός κλάδος.

diplomatoyxoi-aisthtikoi2

Από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, ο Γιώργος Πιτσούλης τόνισε πως η συνεργασία των φορέων στο ΠΑΓΝΗ για την εθελοντική στήριξη των ασθενών «δημιουργεί ελπίδα ίασης και ψυχικής ανάτασης στους καρκινοπαθείς».

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, επεσήμανε πως η συγκεκριμένη δράση «συντελεί στην ψυχολογική στήριξη των καρκινοπαθών με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη έκβαση στη νόσο».

xalkiadakhs-diplomatoyxoi-aisthitikoi

Οι ομιλίες

Η πρώτη ομιλία ήταν εκείνη της διευθύντριας του Ακτινοθεραπευτικού τμήματος του ΠΑΓΝΗ, αναπληρώτριας καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρίας Τόλια, η οποία αναφέρθηκε στα ογκολογικά νοσοκομεία της Ρώμης και του Μιλάνου όπου γίνονται ανάλογες δράσεις: «Για να υλοποιήσουμε πιλοτικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηριχθήκαμε στις δράσεις που γίνονται εδώ και χρόνια στα ογκολογικά νοσοκομεία της Ρώμης και του Μιλάνου. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν η βελτίωση της ποιότητας ζωής στους ογκολογικούς ασθενείς».

diplomatoyxoi-aisthtikoi7

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η εμπνεύστρια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας Καίτη Κουναλάκη η οποία είναι επίτιμη πρόεδρος Ένωσης Διπλωματούχων Αισθητικών Κρήτης (ΕΔΑΚ) και Συλλόγου Ευ Ζω με τον Καρκίνο. Η κ. Κουναλάκη ανέφερε πως ένα όραμά της γίνεται πράξη ενώ μίλησε για την συνεργασία των δύο φορέων λέγοντας πως «οι νοσοκομειακοί εθελοντές του Ευ Ζω με τον Καρκίνο και οι Αισθητικοί της ΕΔΑΚ ενώνουν τις δυνάμεις τους σήμερα, επίσημα πλέον, για την ψυχοκοινωνική στήριξη τω καρκινοπαθών, την ώρα που βιώνουν τη νόσο και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτήν, μέσα στον χώρο του νοσοκομείου. Η καλή ψυχολογία αποτελεί το 60% της αντικαρκινικής θεραπείας».

diplomatoyxoi-aisthtikoi4

Από την πλευρά της η πρόεδρος Συλλόγου Ευ Ζω με τον Καρκίνο, Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για την αξία του εθελοντισμού και τις δράσεις των εθελοντών του Ευ Ζω με τον Καρκίνο στα νοσοκομεία ενώ τόνισε πως «η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας. Το άγγιγμα και η φροντίδα των αισθητικών είναι ένας τρόπος ψυχοκοινωνικής στήριξης του ασθενούς».

diplomatoyxoi-aisthtikoi1

Η πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματούχων Αισθητικών Κρήτης (ΕΔΑΚ), Ειρήνη Δανδαρή αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του πιλοτικού προγράμματος παρουσιάζοντας φωτογραφίες και δείχνοντας στο κοινό τον χώρο που τους παρέχει το ΠΑΓΝΗ στο νοσοκομείο.

Όπως ανέφερε το πρόγραμμα «ξεκίνησε πιλοτικά τον Οκτώβριο του ’23 με τη συμμετοχή επτά διπλωματούχων Αισθητικών έχοντας μία πρωινή βάρδια κάθε Δευτέρα. Αρχικά παρείχαμε τις υπηρεσίες μας σε 3 ασθενείς ωστόσο αυξήθηκαν οι εθελοντές και έχουμε δύο βάρδιες. Πλέον, κάθε Δευτέρα οι Αισθητικοί μας περιποιούνται 18 ασθενείς. Μάλιστα, αν οι βάρδιες γίνουν ολοήμερες τότε τον χώρο μας στο ΠΑΓΝΗ θα επισκέπτονται 28 ασθενείς».

diplomatoyxoi-aisthtikoi8

Παράλληλα η κ. Δανδαρή αναφέρθηκε και στα συναισθήματα που λαμβάνουν οι Αισθητικοί σε αυτές τις 20λεπτες επισκέψεις.

«Τα συναισθήματα που λαμβάνουμε σε αυτό το 20λεπτο περιποίησης είναι απερίγραπτα. Έρχονται ασθενείς φοβισμένοι και αγχωμένοι και μόλις τελειώνουμε την περιποίηση σηκώνονται από την καρέκλα με διαφορετική διάθεση, έχοντας ένα τεράστιο χαμόγελο και προσφέροντάς μας μία τεράστια αγκαλιά. Είμαι περήφανη για την Ένωσή μας» ενώ κατέληξε λέγοντας πως «η αισθητική ακουμπά την ψυχή όταν οι αισθητικοί ακουμπούν το δέρμα».

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ανέβηκε στο πάνελ η Μαρία Παναγιωτίδη, μία ασθενής που λαμβάνει τις υπηρεσίες των διπλωματούχων αισθητικών στο ΠΑΓΝΗ.

Η κ. Παναγιωτίδου μίλησε για όλα όσα έχει βιώσει ενώ τόνισε «Τι γλυκό από μέρους σας και πόσο ψυχολογικά υποστηρικτικό για εμάς αυτό το “salon de beaute” της Δευτέρας!».

diplomatoyxoi-aisthtikoi5

Μνημόνιο συνεργασίας της ΕΔΑΚ και του Ευ Ζω με τον Καρκίνο

Λίγο πριν την λήξη της εκδήλωσης υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ένωση Διπλωματούχων Αισθητικών Κρήτης και του Συλλόγου Ευ ζω με τον Καρκίνο.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της υπογραφής «μία τέτοια συνεργασία μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει καθώς υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για τους ογκολογικού ασθενείς».

diplomatoyxoi-aisthtikoi3

Τιμητική διάκριση της ΕΔΑΚ

Τον περασμένο Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη τιμήθηκαν οι Διπλωματούχοι Αισθητικοί της Κρήτης (ΕΔΑΚ) για την εθελοντική δράση που πραγματοποιείται στους ογκολογικούς ασθενείς του ΠΑΓΝΗ.

Η απονομή έγινε στο πλαίσιο του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου Αισθητικής – Κοσμητολογιάς που διοργανώθηκε από την Ένωση Επαγγελματιών Αισθητικών Β. Ελλάδας σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

brabeysh-thessalonikh-1

Την τιμητική διάκριση στην πρόεδρο της ΕΔΑΚ, Ειρήνη Δανδαρή απένειμε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος ο οποίος την συνεχάρη για αυτήν την δράση ενώ στηρίζει το όραμα των εμπνευστών της που είναι η διεύρυνση της συγκεκριμένης δράσης ώστε να εφαρμοστεί πανελλαδικά σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρείχε δωρεάν ο Παναγιώτης Δούρος.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση