HomeΚΡΗΤΗ«Ευ ζω με τον καρκίνο»: Ημερίδα για την πρόληψη καρκίνων οφειλόμενων στον HPV

«Ευ ζω με τον καρκίνο»: Ημερίδα για την πρόληψη καρκίνων οφειλόμενων στον HPV

Και για την σεξουαλική εκπαίδευση μαθητών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο σύλλογος «Ευ Ζω με τον καρκίνο» και η «Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου» συνδιοργάνωσαν ημερίδα ενημέρωσης γονέων μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη καρκίνων οφειλόμενων στον σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και για την σεξουαλική εκπαίδευση των μαθητών, με τίτλο:

Ενημερωμένοι γονείς – Θωρακισμένα παιδιά – Υγιείς ενήλικες

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 2024, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με ομιλητές τον Επίκ. Καθηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Παν. Κρήτης, κ. Θωμά Βρεκούση και την εκπαιδευτικό κα Μαργαρίτα Γερούκη (PhD), μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη σεξουαλική εκπαίδευση της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Σεξουαλική Υγεία (WAS).

Ο κ. Βρεκούσης επισήμανε ότι o HPV αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες ιογενείς λοιμώξεις διεθνώς και αφορά και τα δύο φύλα. Ευθύνεται  για όλες σχεδόν, τις περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας αλλά και για καρκίνους του στοματοφάρυγγα, του πέους και του πρωκτού. Ο εμβολιασμός για τον HPV αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στον αγώνα πρόληψης κατά του καρκίνου, είναι ασφαλής, με συνιστώμενη ηλικία εμβολιασμού τα 9-11 έτη. Ο εμβολιασμός μπορεί να εξαλείψει τον καρκίνο τραχήλου μήτρας, φτάνοντας στο μέλλον στο επίπεδο που θα νοσούν μόνο 4 στους 100,000.

Η κα Γερούκη υπογράμμισε την ευθύνη των ενηλίκων, γονέων και εκπαιδευτικών να αναλάβουν τον ρόλο εκείνου που θα απαντήσει με σοβαρότητα και σαφήνεια, χωρίς φόβο και αμηχανία, στις απορίες των παιδιών αναφορικά με την σεξουαλικότητα που είναι σύμφυτη  στον άνθρωπο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, την προστασία του εαυτού τους και την αξία της πρόληψης, προστατεύοντάς τα παράλληλα από εξωγενείς επιρροές που μπορούν να αποβούν μοιραίες στο παρόν και στο μέλλον τους.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης του «Ευ Ζω με τον καρκίνο» σχετικά με την πρόληψη καρκίνων που οφείλονται στην HPV λοίμωξη και πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ.

Την ημερίδα στήριξαν το Επιμελητήριο Κρήτης και η εταιρία διοργάνωσης συνεδρίων «Πρότυπο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση