HomeHL-9Ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης μέσω μίας διημερίδας

Ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης μέσω μίας διημερίδας

Επιτυχημένη η πρώτη ημέρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με σπουδαίες ομιλίες ξεκίνησε σήμερα η διημερίδα για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Εκφάνσεις, δράσεις διαφύλαξης και προοπτικές» που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού με την Περιφέρεια Κρήτης και την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «Πλοηγός» στην αίθουσα Ανδρόγεων και στο Πολύκεντρο του δήμου Ηρακλείου.

Στόχος της διημερίδας είναι η ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης και απευθύνεται στο ευρύ κοινό, εκπαιδευτικούς, μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς που διαχειρίζονται τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά και μέλη κοινοτήτων ή επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε τομείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως οι παραδοσιακές τέχνες και επαγγέλματα, μουσικοχορευτικές και αγροδιατροφικές παραδόσεις,

Στη διημερίδα συμμετέχουν στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μουσείων, συλλόγων και ομάδων πολιτών, καθώς και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων που ασχολούνται με τη διαφύλαξη και ανάδειξη της «ζωντανής» κληρονομιάς της Κρήτης.

aylh-klhronomia1

Στ. Φωτοπούλου: «Στόχος η ανάδειξη της δυναμικής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς»

Μία προσπάθεια για την ανάδειξη της δυναμικής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς πραγματοποιείται σε αυτήν την διημερίδα σύμφωνα με την διευθύντρια της Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Σταυρούλα Φωτοπούλου.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της εκδήλωσης:

«Σε αυτή τη διημερίδα κάνουμε μία προσπάθεια να αναδείξουμε την δυναμική της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς δηλαδή της ζωντανής παράδοσης που εκτείνονται από τον χορό, το τραγούδι, τέχνες κτλ.

Αυτά είναι τα πράγματα που θα συζητήσουμε, πώς παλιές γνώσεις, τεχνικές, τρόποι οργάνωσης και παραγωγής έχουν νόημα σήμερα. Σε μία εποχή που μοιάζει διαφορετική απ’ όταν πρωτοδημιουργήθηκε, μοιάζουν να μας χωρίζουν εκατοντάδες χρόνια από τη δεκαετία του ’50 ωστόσο αυτές οι γνώσεις και πρακτικές έχουν μεγάλη σημασία αν τις δούμε με το μάτι το σημερινό και τις ανάγκες που έχουμε για να απαντήσουμε σε προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι κοινωνικές αλλαγές».

aylh-klhronomia

Γωγώ Μηλάκη: Πολλά τα οφέλη της ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Πολλά είναι τα οφέλη της ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για την Κρήτη όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Γωγώ Μηλάκη.

«Βρισκόμαστε σε μία σημαντική διημερίδα για να αναδείξουμε την άλλη πολιτιστική κληρονομιά ως έναν μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της Κρήτης, ως εκπαιδευτικό εργαλείο και ως ένα κίνητρο για όλους τους νέους να κυνηγήσουν το όνειρό τους μέσω της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης που αποτελεί ένα τεράστιο εργαλείο για τη σύγχρονη κοινωνία.

Έχουμε πολλούς ομιλητές με πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος και τα συμπεράσματα που θα καταλήξουμε θα τα αξιοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης για τον στρατηγικό σχεδιασμό», ανέφερε σχετικά η κ. Μηλάκη.

aylh-klhronomia3

Γ. Μαρινάκης: «Όλοι μαζί πρέπει να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης συμμετέχει στην διημερίδα για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης.

Σε δηλώσεις του ανέφερε: «Όλοι μαζί πρέπει να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί ζούμε σε μία εποχή ισοπέδωσης και μόνο από την ανάδειξη της κληρονομιάς αυτής, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, μπορούμε να κρατήσουμε όρθιο και τον τόπο και τους ανθρώπους. Η αυτοδιοίκηση έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτόν τον τομέα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση