HomeHL-9Motor Oil: Ανοσία από τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, το επενδυτικό πλάνο

Motor Oil: Ανοσία από τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, το επενδυτικό πλάνο

Σταθερότητα της εγχώριας αγοράς καυσίμων καταγράφει ο όμιλος. Η πρόβλεψη για την εξέλιξη των πωλήσεων και το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου έως το 2030

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το γεγονός ότι δεν έχει επηρεάσει πραγματικά την εταιρεία η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα επεσήμανε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Οil, Πέτρος Τζανετάκης μιλώντας σε αναλυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα έτους.

«Δεν μας έχει επηρεάσει όσον αφορά το κόστος και δεν έχει επηρεάσει ούτε τη διαθεσιμότητα», επεσήμανε. Σε ό,τι αφορά την προμήθεια σημείωσε πως ένα 30% προέρχεται από διεθνείς traders, ωστόσο υπάρχουν μερικά φορτία που έρχονται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Περνώντας στον τομέα της εμπορίας καυσίμων το δίκτυο λιανικής πώλησης είναι λίγο πάνω από 1.500 πρατήρια, με το 94% να βρίσκεται στην Ελλάδα.

Σημείωσε πως η εγχώρια αγορά αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από μια σταθερότητα, με τις πωλήσεις στην βενζίνη να είναι αυξημένες κατά περίπου 3%. Από την άλλη πλευρά, το πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραψε μεγάλη πτώση.

Εκτίμησε πάντως πως τα καύσιμα θα καταγράψουν άνοδο τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Τζανετάκη, οι πωλήσεις είναι ελαφρώς χαμηλότερες, λόγω των ασθενέστερων επιδόσεων στις εξαγωγές, καθώς και του ζεστού χειμώνα.

Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία ο συγκριτικά χαμηλότερος όγκος πωλήσεων εξωτερικού και η χαμηλότερη ποσοστιαία συμμετοχή των πωλήσεων διυλισμένων προϊόντων οφείλεται στην υλοποίηση των εργασιών του προγράμματος περιοδικής συντήρησης των μονάδων του Διυλιστηρίου της εταιρείας.

Σε σχέση με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) του ομίλου εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 340 εκατ. και θα κατανεμηθούν κυρίως 50-50 μεταξύ της εμπορίας καυσίμων και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του ομίλου.

Άλλωστε, ο όμιλος ολοκλήρωσε την εξαγορά του υπόλοιπου 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΜΟΣ RES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E. έναντι 125 εκατομμυρίων ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου, με την τελευταία να καθίσταται πλέον 100% ελεγχόμενη από την εταιρία MORE, θυγατρική του ομίλου.

Οι τέσσερις πυλώνες ενεργειακής μετάβασης του ομίλου
Να σημειωθεί ότι βασική επιδίωξη της εταιρείας και του ομίλου τα επόμενα χρόνια είναι η διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος έτσι ώστε σημαντικό μέρος των λειτουργικών κερδών (EBITDA) να προέρχονται από δραστηριότητες πέραν των ορυκτών καυσίμων.

Η Motor Oil έχει ξεκινήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ που στηρίζεται στη συνεχή συντήρηση και βελτίωση του Διυλιστηρίου, της διύλισης, την ηλεκτροκίνηση, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα εναλλακτικά καύσιμα, κατευθύνοντας περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ σε ενεργειακά έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και 1,5 δισ. ευρώ σε έργα ανθεκτικότητας και αναβάθμισης.

O όμιλος διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 839 MW από 280 MW στα τέλη του 2021, ενώ υπάρχουν σημαντικές προοπτικές επέκτασης και ανάπτυξης καθώς η εταιρία MORE, διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,2 GW.

Διαφήμιση
Διαφήμιση