HomeHL-9Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό-Στο Ηράκλειο ο Δημήτρης Καιρίδης

Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό-Στο Ηράκλειο ο Δημήτρης Καιρίδης

Προανήγγειλε χρηματοδότηση στους δήμους που δεν διαθέτουν δομές φιλοξενίας μεταναστών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά τα Χανιά και την Γαύδο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδηςπραγματοποιεί σήμερα σειρά συσκέψεων και επαφών με τοπικούς αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη. Όλες οι συναντήσεις διεξάγονται στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσόρισε το πρωί της Τρίτης τον Υπουργό Μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ενόψει και τις θερινής περιόδου μακριά από λογικές λαϊκισμού.

20240402_keridis_periferia_13

«Θεωρώ ότι με τις συζητήσεις που θα γίνουν σίγουρα και με την καθοδήγηση και τις δικές σας προτάσεις θα βρούμε την καλύτερη λύση ενόψει της τουριστικής περιόδου που ξεκινά για να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει συλλογική προσπάθεια και όχι λαϊκισμός. Από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης προσπαθούμε να συμβάλουμε θετικά στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Έχουμε αρκετά, αλλά πάντα με τη συνεργασία και τη συνέργεια και διεκδικώντας από την κεντρική εξουσία – γιατί πρέπει να διεκδικούμε πάντα από την κεντρική εξουσία – να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το νησί μας», επεσήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και το ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης στο νησί. Απευθυνόμενος προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κι αφού αναφέρθηκε στη σημασία των συσκέψεων εργασίας, σημείωσε: «Έχουμε σήμερα μια σειρά από πολύ σημαντικές συζητήσεις. Το κρίσιμο, το επίδικο είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία και νομίζω με την δική σας ηγεσία αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε. Η Κρήτη δεν είναι μόνη, η Κρήτη έχει δίπλα της όλη την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αρρυθμίες σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και κατάσταση την οποία ζούμε. Υπάρχουν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις; Υπάρχουν τα συστήματα, έχουμε την εμπειρία του παρελθόντος, διδαχθήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Η Κρήτη είναι η βιτρίνα μας, είναι η μεγάλη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και είναι η πιο δυναμική και εξωστρεφής περιφέρεια της χώρας. Αυτό λένε τα στοιχεία είτε στον πολύ δυναμικό πρωτογενή τομέα, είτε στον τριτογενή στις υπηρεσίες, τον τουρισμό και κατά συνέπεια πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το εύρυθμο και την ευταξία, πάντοτε με προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των πολιτών. Νομίζω ότι θα πάμε καλά. Προφανώς υπάρχουν προκλήσεις. Εδώ είμαστε όμως για να τα λύνουμε σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία», επεσήμανε, αναφέροντας και την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργη Μαρινάκη.

Κατά την χθεσινή του επίσκεψη στην Γαύδο, ο υπουργός διατύπωσε την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης να στηρίξουν την Κρήτη, που είναι «πρώτης προτεραιότητας» και θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε τοπική κοινωνία και, ιδίως, στους ακρίτες μας.

Καιρίδης από Γαύδο: Η Κρήτη είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

«Η Κρήτη γενικά είναι πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να την στηρίξουμε ώστε να μην έχουμε παρενέργειες. Ηδη έχουμε λάβει σχετικό αίτημα από τον Δήμο Γαύδου που εξετάζουμε, ώστε να συνδράμουμε οικονομικά στο πρόβλημα που υπάρχει», τόνισε από τη Γαύδο χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Ο υπουργός πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στη Γαύδο συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, τον Δήμαρχο Σφακίων, Γιάννη Ζερβό, τον Αρχηγό του Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός δήλωσε: «Μεταφέρω το μήνυμα της Κυβέρνησης ότι είμαστε δίπλα στους ακρίτες μας και δεν θα πρέπει να αισθάνεται κανείς μόνος.. Υπογραμμίζουμε τη θέλησή μας για να συντονιστούμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα έχουμε καταφέρει σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις, όπως στο ανατολικό Αιγαίο όπου τα πράγματα βαίνουν ομαλά. Είχαμε κάποιες ροές στη Γαύδο, αλλά αυτό δεν μας εφησυχάζει. Ήρθαμε στη Γαύδο για να συζητήσουμε για το πρόβλημα με την τοπική κοινωνία και με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και τον Αρχηγό του Λιμενικού , που έχει σηκώσει το μεγάλο βάρος για την προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής, πάντα εντός των ευρωπαϊκών νόμων και των ανθρωπιστικών αξιών.

Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και ήδη μετράμε μία 10ετία. Με δεδομένη την κρίση στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση. Αυτό που ήδη κάναμε με την κατάθεση σχεδίου νόμου είναι να δώσουμε την ευελιξία στο ταμείο του Υπουργείου να συνδράμει Δήμους και Περιφέρειες όπου υπάρχουν δομές αλλά και εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Ήδη έχουμε λάβει σχετικό αίτημα από τον Δήμο Γαύδου που εξετάζουμε, ώστε να συνδράμουμε οικονομικά στο πρόβλημα που υπάρχει. Η Κρήτη γενικά είναι πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να την στηρίξουμε ώστε να μην έχουμε παρενέργειες. Βλέπω ανθρώπους που κατανοούν, με λύσεις για την τοπική κοινωνία.

Θα έχουμε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την Κρήτη. Κλειδί για την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς από εκεί είναι η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών λόγω οικονομικής κρίσης. Πιέσαμε την ΕΕ για μία συμφωνία με την Αίγυπτο και απότοκος ήταν η υπογραφή, παρουσία του Πρωθυπουργού, στο Κάιρο. Δεν ήταν εύκολο να πειστούν οι Ευρωπαίοι, καθώς θεωρούν ότι η Μεσόγειος είναι πολύ μακριά. Δείξαμε αντανακλαστικά και θα μεταβώ και εγώ στην Αίγυπτο κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού. Ηδη υπάρχουν συνομιλίες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με συνεργασία το πρόβλημα στην πηγή του και πια έχουμε μία καλύτερη πορεία».

Λίλιαν Στεφανάκη: «Δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό»

Η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη απευθυνόμενη στον υπουργό υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό. Το πρόβλημα στη Γαύδο είναι πολυδιάστατο. Είναι κοινωνικό, είναι οικονομικό, είναι ακόμη και δημογραφικό. Είναι ένα πρόβλημα επιβίωσης του νησιού μας και θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για να βρεθούν καταλληλότερες λύσεις. Από το υστέρημά τους οι Γαυδιώτες στήριξαν τους ανθρώπους αυτούς. Είμαστε ένας μικρός τόπος, με λίγους κατοίκους και μικρό προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε και στηρίξαμε καλύτερα αυτή την κατάσταση. Θα θέλαμε την οικονομική στήριξη ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και εν όψει τουριστικής περιόδου να δούμε πως θα γίνει η διαχείριση γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Γαύδος ζει από τον τουρισμό.».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός βρέθηκε στο Δημαρχείο των Χανίων για μια σύσκεψη με τον Δήμαρχο Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, καθώς και η διευθύντρια του γραφείου της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, Μαριάννα Μποτωνάκη. Ο κ. Καιρίδης παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης που περιλαμβάνει τη στήριξη και τη συνεργασία με την Αίγυπτο, την ενδυνάμωση του Λιμενικού, τις γρήγορες επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο και την ενίσχυση, με μέσα, κάθε τοπικής κοινωνίας που αντιμετωπίζει μεταναστευτική πίεση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καιρίδης ανακοίνωσε τον διορισμό του Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών, εντός της εβδομάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, εντός του Απριλίου, ώστε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να μπορεί να ενισχύει και Δήμους που δεν φιλοξενούν δομές του Υπουργείου, εντός των ορίων τους, προκειμένου να υπάρχει ευελιξία στην ενίσχυση κάθε Δήμου που αντιμετωπίζει μεταναστευτική πίεση, όπως συνέβη πρόσφατα με τους Δήμους Γαύδου, Καντάνου – Σελίνου και Χανίων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση