HomeHL-TOPΜεταναστευτικό-Καιρίδης από Γαύδο: Η Κρήτη είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Μεταναστευτικό-Καιρίδης από Γαύδο: Η Κρήτη είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Προανήγγειλε χρηματοδότηση για δομές μεταναστών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η Κρήτη γενικά είναι πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να την στηρίξουμε ώστε να μην έχουμε παρενέργειες. Ηδη έχουμε λάβει σχετικό αίτημα από τον Δήμο Γαύδου που εξετάζουμε, ώστε να συνδράμουμε οικονομικά στο πρόβλημα που υπάρχει», τόνισε από τη Γαύδο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Ο υπουργός πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στη Γαύδο συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, τον Δήμαρχο Σφακίων, Γιάννη Ζερβό, τον Αρχηγό του Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός δήλωσε: «Μεταφέρω το μήνυμα της Κυβέρνησης ότι είμαστε δίπλα στους ακρίτες μας και δεν θα πρέπει να αισθάνεται κανείς μόνος.. Υπογραμμίζουμε τη θέλησή μας για να συντονιστούμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα έχουμε καταφέρει σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις, όπως στο ανατολικό Αιγαίο όπου τα πράγματα βαίνουν ομαλά. Είχαμε κάποιες ροές στη Γαύδο, αλλά αυτό δεν μας εφησυχάζει. Ήρθαμε στη Γαύδο για να συζητήσουμε για το πρόβλημα με την τοπική κοινωνία και με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και τον Αρχηγό του Λιμενικού , που έχει σηκώσει το μεγάλο βάρος για την προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής, πάντα εντός των ευρωπαϊκών νόμων και των ανθρωπιστικών αξιών.

Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και ήδη μετράμε μία 10ετία. Με δεδομένη την κρίση στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση. Αυτό που ήδη κάναμε με την κατάθεση σχεδίου νόμου είναι να δώσουμε την ευελιξία στο ταμείο του Υπουργείου να συνδράμει Δήμους και Περιφέρειες όπου υπάρχουν δομές αλλά και εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Ήδη έχουμε λάβει σχετικό αίτημα από τον Δήμο Γαύδου που εξετάζουμε, ώστε να συνδράμουμε οικονομικά στο πρόβλημα που υπάρχει. Η Κρήτη γενικά είναι πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να την στηρίξουμε ώστε να μην έχουμε παρενέργειες. Βλέπω ανθρώπους που κατανοούν, με λύσεις για την τοπική κοινωνία.

Θα έχουμε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την Κρήτη. Κλειδί για την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς από εκεί είναι η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών λόγω οικονομικής κρίσης. Πιέσαμε την ΕΕ για μία συμφωνία με την Αίγυπτο και απότοκος ήταν η υπογραφή, παρουσία του Πρωθυπουργού, στο Κάιρο. Δεν ήταν εύκολο να πειστούν οι Ευρωπαίοι, καθώς θεωρούν ότι η Μεσόγειος είναι πολύ μακριά. Δείξαμε αντανακλαστικά και θα μεταβώ και εγώ στην Αίγυπτο κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού. Ηδη υπάρχουν συνομιλίες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με συνεργασία το πρόβλημα στην πηγή του και πια έχουμε μία καλύτερη πορεία».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Είχαμε συζητήσει γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των φορέων θα μπορούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η Κρήτη έχει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ από τον τουρισμό και πρέπει να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό θα βγει μέσα από τη συνεννόηση και συνεργασία και γι’ αυτό είμαστε εδώ».

Λίλιαν Στεφανάκη: «Δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό»

Η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη απευθυνόμενη στον υπουργό υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό. Το πρόβλημα στη Γαύδο είναι πολυδιάστατο. Είναι κοινωνικό, είναι οικονομικό, είναι ακόμη και δημογραφικό. Είναι ένα πρόβλημα επιβίωσης του νησιού μας και θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για να βρεθούν καταλληλότερες λύσεις. Από το υστέρημά τους οι Γαυδιώτες στήριξαν τους ανθρώπους αυτούς. Είμαστε ένας μικρός τόπος, με λίγους κατοίκους και μικρό προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε και στηρίξαμε καλύτερα αυτή την κατάσταση. Θα θέλαμε την οικονομική στήριξη ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και εν όψει τουριστικής περιόδου να δούμε πως θα γίνει η διαχείριση γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Γαύδος ζει από τον τουρισμό.».

kairidis_dimarxeio_2

Καιρίδης στα Χανιά: Θα σταθούμε δίπλα στην αυτοδιοίκηση και τους πολίτες

«Βρίσκομαι στην Κρήτη κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, το νησί είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και να είναι όλοι σίγουροι πως θα σταθούμε δίπλα στην αυτοδιοίκηση και στους πολίτες σχετικά με τα θέματα που έχουν προκύψει από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών». Αυτό δήλωσε από τα Χανιά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων με τους μετανάστες που φθάνουν στα νότια του νομού Χανίων.

Αναγνωρίζει τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός, όπως είπε, πως «η Κρήτη αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα για πρώτη ίσως φορά, όχι στις διαστάσεις που συχνά παρουσιάζεται, αλλά σίγουρα είμαστε εδώ για να προετοιμαζόμαστε πάντοτε ώστε να μην έχουμε ζητήματα. Η χώρα μας έχει μακρά εμπειρία με το μεταναστευτικό και έχει αναπτύξει ένα αποτελεσματικό εθνικό σύστημα σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται πάντοτε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, συντονίζεται, συνεργάζεται μαζί τους και πιστεύω, προσωπικά, ότι η βέλτιστη λύση περνά μέσα από αυτή την αγαστή συνεργασία και τον συντονισμό που επιδιώκουμε. Ξεκινήσαμε από τα Χανιά ακριβώς διότι έχουν βρεθεί στην προμετωπίδα του προβλήματος. Ευχαριστώ όλους τους αυτοδιοικητικούς του νομού Χανίων, τους βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη, για το βάρος που έχουνε σηκώσει ως νομός και ειδικά ο Δήμος Χανίων. Θα στηρίξουμε, θα βρούμε τη βέλτιστη λύση».

kairidis_dimarxeio_3

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής ανέφερε ότι με την επίσκεψη του υπουργού φάνηκε ότι υπάρχει αναγνώριση στο πρόβλημα και θα υπάρξουν άμεσες λύσεις για υποδοχή, μεταφορά, φιλοξενία άλλα και για το οικονομικό σκέλος του προβλήματος που απασχολεί τους Δήμους.

kairidis_dimarxeio_1

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης μίλησε για την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών και των ενεργειών, «… ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην πρόκληση των καιρών. Κατατέθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η απόλυτη διάθεση για συνεργασία ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις παρούσες ανάγκες και ευχαριστούμε το Υπουργείο που ανταποκρίνεται στα πρώτα και βασικά αιτήματα που υπάρχουν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ζητήματα που αφορούν κυρίως οικονομική ενίσχυση αλλά και περαιτέρω συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα το οποίο υπάρχει. Αυτό που θέλω να καταθέσω είναι ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά όλη τη χώρα, όλη την Ευρώπη. Υπάρχει αλλαγή στις μεταναστευτικές ροές το τελευταίο διάστημα. Είμαι σίγουρος ότι στο πνεύμα συνεργασίας που φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη συζήτησή μας με τον υπουργό αλλά και αύριο στο Ηράκλειο, θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, που αφορούν πρωτίστως στην κάλυψη των αναγκών σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Όπως επίσης στη δρομολόγηση όλων των διαδικασιών ώστε να υπάρχει άμεση μετακίνησή τους στην ηπειρωτική χώρα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση