HomeHL1-WorldΕκρέμ Ιμάμογλου: Ποιος είναι ο «Μπιλ Κλίντον της Τραπεζούντας» που εξελίχθηκε σε αντίπαλον δέος του Ερντογάν

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ποιος είναι ο «Μπιλ Κλίντον της Τραπεζούντας» που εξελίχθηκε σε αντίπαλον δέος του Ερντογάν

Ο άνθρωπος που έχει ιδιες ρίζες με Ερντογάν… αλλά διαφορετικές ιδέες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Σε πανωλεθρία κολοσσιαίων διαστάσεων για το AKP και προσωπικά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετατράπηκαν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, αφού όχι μόνο το κυβερνών κόμμα έχασε όλους τους μεγάλους δήμους της χώρας, αλλά και σε εθνικό επίπεδο βρέθηκε στη δεύτερη θέση.

Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής ο Ιμάμογλου

Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της χθεσινής βραδιάς -ενδεχομένως και της επόμενης ημέρας- είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος με θριαμβευτικό τρόπο ανανέωσε τη θητεία του στη θέση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης.

Μπορεί να ανακάμψει ο Ερντογάν μετά την πανωλεθρία στις δημοτικές εκλογές; Τι καθόρισε το αποτέλεσμα

Η νίκη του CHP, εδραίωσε τον ρόλο του Ιμάμογλου ως τον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν από την αντιπολίτευση, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές των εξελίξεων. Πολλοί εκτιμούν πως ο Ιμάμογλου ίσως είναι ως ο πιο πιθανός διεκδικητής της προεδρίας του Ερντογάν, εν μέσω αυξανόμενων υποψιών ότι ο Τούρκος ηγέτης θα επιδιώξει να παρατείνει τη θητεία του μετά το 2028.

Οι δύο άνδρες έχουν πολλά κοινά, καθώς και οι δύο έχουν ρίζες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας. Και οι δύο έχουν ηγηθεί της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, όπου βρίσκεται περίπου το ένα τρίτο της οικονομίας της, και οι δύο έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τα τουρκικά δικαστήρια. Οι δύο τους μοιράζονται ακόμη και το πάθος για το ποδόσφαιρο, αναφέρει ο Guardian.

Και οι δύο άνδρες έχουν ισχυρή ικανότητα να απευθύνονται στους ψηφοφόρους, αλλά διαφέρουν όσον αφορά την πολιτική τους. Ο ίδιος ο Ιμάμογλου, ένας συμπαθής πρώην επιχειρηματίας που είναι παντρεμένος με τρία παιδιά, έχει πει: «Οι ιδέες μας είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετες».

Ο Selim Sazak, επικεφαλής της Sanda Global, μιας εταιρείας συμβούλων με έδρα την Άγκυρα που συμβούλευσε αρκετές εκστρατείες κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών, περιέγραψε το πολιτικό σήμα του Ιμάμογλου ως ένα μείγμα χαρίσματος και τις ρίζες του στη Μαύρη Θάλασσα ως «Μπιλ Κλίντον από την Τραπεζούντα… χωρίς την απιστία».

Παρά τις ομοιότητές τους, η απέχθεια του Ερντογάν για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης τον μετέτρεψε από πολιτικό νεόκοπο σε ανερχόμενο αστέρι, όταν το 2019 ο Τούρκος πρόεδρος απαίτησε επανάληψη της ψηφοφορίας από την αρχική νίκη του Ιμάμογλου. Αυτό οδήγησε σε μια ακόμη πιο ηχηρή νίκη του Ιμάμογλου σε μια δεύτερη ψηφοφορία και τον καθιέρωσε ως τη νέμεση του Ερντογάν κατά την πρώτη θητεία του στην εξουσία, αναφέρει ο Guardian.

Το αποτέλεσμα ήταν νομικά προβλήματα για τον Ιμάμογλου καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης θητείας του. Μετά την πρώτη του νίκη, ένας δικαστής τον καταδίκασε σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης και του επέβαλε πολιτική απαγόρευση για προσβολή δημόσιων αξιωματούχων. Ένα εφετείο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί της υπόθεσης.

Η καταδίκη ήταν μια ηχώ της εμπειρίας του Ερντογάν, αφού του απαγορεύτηκε η εμπλοκή στην πολιτική το 1999, ενώ εξέτισε ποινή φυλάκισης λίγων μηνών επειδή απήγγειλε ένα ποίημα που δικαστήριο έκρινε ότι υποκινούσε θρησκευτικό μίσος. Πέρυσι, ένα άλλο δικαστήριο άνοιξε μια υπόθεση εναντίον του Ιμάμογλου με την κατηγορία της υποτιθέμενης νοθείας των προσφορών σε έναν διαγωνισμό, ενώ ήταν δήμαρχος της περιοχής Belikduzu το 2015. Οι κατηγορίες συνεπάγονται πιθανή ποινή φυλάκισης από τρία έως επτά έτη.

Ενώ ο Ιμάμογλου έχει περιγράψει συχνά εμπόδια από την Άγκυρα που παρακωλύουν την ικανότητά του να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του προς τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, βρήκε επιτυχία σε μια εκστρατεία που επικεντρώθηκε στην απόκρουση της προσπάθειας του Ερντογάν να θέσει ξανά υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης της πρωτεύουσας την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Παράλληλοι βίοι

Οι δύο χαρισματικές πολιτικές προσωπικότητες έχουν μερικές φορές ζήσει παράλληλους βίους. Ο Ιμάμογλου, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων το 1994, μπήκε στην οικοδομική επιχείρηση της οικογένειάς του. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον ώθησε να γίνει διαχειριστής στην ομάδα της πόλης του, της Τραπεζούντας, παρόμοια με τη σύντομη καριέρα του Ερντογάν ως ημιεπαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Ο Ιμάμογλου θυμήθηκε πρόσφατα το καθημερινό σκηνικό όπου διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά οι δρόμοι του με τον Ερντογάν. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αφότου ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος, επισκέφθηκε το εστιατόριο με κεφτεδάκια που διατηρούσε ο νεαρός Ιμάμογλου στη συνοικία Γκουνγκόρεν της Κωνσταντινούπολης.

«Όταν βρισκόταν στους πρώτους του μήνες ως δήμαρχος, τον φιλοξένησα», είπε ο Ιμάμογλου. «Έφαγε κεφτέδες στο εστιατόριό μου. Δεν πήρα τα χρήματά του. Δεν θα πληρώσει αυτόν τον λογαριασμό όσο ζει».

ethnos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση