HomeHL-9Ο Δήμος Σητείας και η Στέγη Βιστέντζος Κορνάρος ανακήρυξαν επίτιμο δημότη Σητείας τον καθηγητή Στέφανο Κακλαμάνη

Ο Δήμος Σητείας και η Στέγη Βιστέντζος Κορνάρος ανακήρυξαν επίτιμο δημότη Σητείας τον καθηγητή Στέφανο Κακλαμάνη

Σε μία λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μια λαμπρή τελετή το Σάββατο 30/3 το βράδυ, ο Δήμος Σητείας και η Στέγη Βιστέντζος Κορνάρος, τίμησαν τον μεγάλο Σητειακό ποιητή της Αναγέννησης Βιτσέντζο Κορνάρο και αναγόρευσαν σε επίτιμο δημότη Σητείας τον καθηγητή Στέφανο Κακλαμάνη.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Α Αντιπρόεδρος της Βουλής κ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ Γιάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ Μανώλης Φραγκούλης.

2222222222222222222222

Η τιμητική εκδήλωση ήρθε να υλοποιήσει την πρόταση του Δημάρχου Σητείας κ Γιώργου Ζερβάκη, μετά και από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο ερευνητής της Κρητικής Αναγέννησης και ένας εκ των κορυφαίων μελετητών του Κορνάρου, Στέφανος Κακλαμάνης, να αναγορευθεί σε επίτιμο δημότη Σητείας .

foto-kakl2

Ο Δήμαρχος Σητείας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις αλληλένδετες έννοιες «ΣΗΤΕΙΑ και ΚΟΡΝΑΡΟΣ», στην σημαντική συμβολή της “Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος” στην ανάδειξη και διάδοση του έργου του μεγάλου μας ποιητή αλλά και στην απόφαση του ιδίου και του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγόρευση σε επίτιμο δημότη Σητείας του Στέφανου Κακλαμάνη Κυρίες και Κύριοι «ΣΗΤΕΙΑ και ΚΟΡΝΑΡΟΣ» «ΚΟΡΝΑΡΟΣ και ΣΗΤΕΙΑ» δυο έννοιες ταυτόσημες, αλληλένδετες, αλληλοεξαρτώμενες. Αδυναμία ύπαρξης ταυτότητας, θα αποτελούσε για εμάς η απουσία του Κορνάρου, αλλά και για τον ίδιο ίσως, έλλειψη ισχυρού ερεθίσματος έμπνευσης και δημιουργίας.

Ο Κορνάρος με περηφάνια για την καταγωγή του, για την γενέτειρα του, αναφέρει με παρρησία: Κ’ εγώ δε θε να κουρφευτώ κι αγνώριστο να μ’ έχου μα θέλω να φανερωθώ, κι όλοι να με κατέχου Βιτσέντζος είν’ ο ποιητής και στη γενιά Κορνάρος που να βρεθή ακριμάτιστος, σα θα τον πάρη ο Χάρος.

Στη Στείαν εγεννήθηκε, στη Στείαν ενεθράφη, εκεί ‘καμε κι εκόπιασεν ετούτα που σας γράφει. Στο Κάστρον επαντρεύτηκε σαν αρμηνεύγει η φύση, το τέλος του έχει να γενή όπου ο Θεός ορίσει Σαν, αυτός ο τόπος να αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσης του.

vezira

Ίσως με διαφορετικά δεδομένα αυτό το αναγεννησιακό, επικό, ποιητικό αριστούργημα να μην υπήρχε σήμερα στα χέρια μας. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κορνάρος άγγιξε με το έργο του, τα κάθε λογής πνευματικά αισθητήρια του πολυποίκιλου κοινού του, είναι αυτό ακριβώς που τον κάνει διαφορετικό και ανεπανάληπτο.

Με το ίδιο ακριβώς ενδιαφέρον που το ποίημα του Βιτσέντζου Κορνάρου εξιτάρει την πανεπιστημιακή κοινότητα και προκαλεί τους λόγιους μελετητές στη συγγραφή εκατοντάδων θεματικών αναφορών, με το ίδιο ακριβώς ενδιαφέρον γίνεται η συντροφιά, η παρέα, το τραγούδι και η ξεκούραση του λάου, ανυψώνοντας έτσι με τον ίδιο τρόπο, σε επίπεδο τέχνης, αυτό το αριστούργημα.

Με γλωσσικό όργανο το κρητικό ιδίωμα, ο Κορνάρος άφησε παρακαταθήκη στη νεοελληνική λογοτεχνία ένα δημιούργημα αντιπροσωπευτικό σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, κάνοντας μας να καμαρώνουμε σε κάθε ευκαιρία από υπερηφάνεια για τον Σητειακό ποιητή. Και να που ο Κορνάρος επιστρέφει σιγά – σιγά στον τόπο του, αφού απέκτησε τη Στέγη του, και μέσα από αυτήν βρίσκουμε αφορμές να αναφερόμαστε και να κουβεντιάζουμε γι αυτόν.

Η Στέγη ιδρύθηκε από την αγάπη του Γιώργου και της Αλίκης, έχοντας ως αντικείμενο της δράσης της, τη ζωή και το έργο του σπουδαίου δημιουργού. Στόχος η μελέτη, ανάδειξη και διάδοση του έργου του, σε ένα ευρύ φάσμα αποδεκτών και είμαστε ευγνώμονες για αυτό.

Μέσα από την δυνατότητα που μας δίνουν οι πρωτοβουλίες της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος, οι οποίες αποτελούν κάθε φορά ευχάριστη έκπληξη, με χαρά υποδεχόμαστε αγαπημένους φίλους που έχουν κάνει κτήμα τους το έργο του Κορνάρου, το οποίο αποτελεί γι αυτούς έμπνευση και αντικείμενο διαρκούς μελέτης, και γιατί όχι σκοπό ζωής.

Όπως ο καλός φίλος, Στέφανος Κακλαμάνης, ερευνητής της Κρητικής Αναγέννησης και ένας εκ των κορυφαίων μελετητών του Κορνάρου, ο οποίος κάθε φορά μας πάει ένα βήμα παραπέρα και όλο πιο κοντά στον Κορνάρο. Δικαιωματικά ο Δήμος Σητείας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακηρρύσει επίτιμο δημότη της γενέτειρας του Κορνάρου, Σητείας ,τον καθηγητή κ Στέφανο Κακλαμάνη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση