HomeΕΛΛΑΔΑΓιάννης Πλακιωτάκης: Το Αιγαίο δεν έχει γκρίζες ζώνες – Η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας είναι αδιαπραγμάτευτα

Γιάννης Πλακιωτάκης: Το Αιγαίο δεν έχει γκρίζες ζώνες – Η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας είναι αδιαπραγμάτευτα

Στις 04.50 της 31ης Ιανουαρίου το ελικόπτερο με τους Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό δίνει την τελευταία αναφορά σχετικά με την κατάσταση στη μικρή Ίμια, ενημερώνει και δεν ξανακούγεται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μήνυμά του για την επέτειο της κρίσης των Ιμίων και τη μνήμη των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έπεσαν στο καθήκον στις 31 Ιανουαρίου 1996, απεύθυνε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Πλακιωτάκης από το βήμα του Προεδρείου.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το σημερινό πρόγραμμα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αρχίζει με την επετειακή αναφορά στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που θυσίασαν την ζωή τους κατά την κρίση των Ιμίων στις 31 Ιανουαρίου 1996.

Αναφορά, που δεν αποσκοπεί στην αποτύπωση των γεγονότων, αλλά στην απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό, καθώς και στην άντληση διδαγμάτων, που πρέπει να παραμένουν χαραγμένα ως παρακαταθήκη στην μνήμη όλων μας.

Τα διδάγματα πολλά και για κάθε χώρο που ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στην κρίση. Τα σωστά και τα λάθη εκείνων των ημερών έχουν αναλυθεί, έχουν αξιολογηθεί και έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα όχι μόνο στην ιστορία αλλά και στην χάραξη της πολιτικής και στρατηγικής του μέλλοντος.

Αν, ωστόσο, θελήσει κάποιος να αναλογιστεί και να φωτίσει την κορυφαία, την πιο τραγική, αλλά και πιο ένδοξη στιγμή της κρίσης, αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη, από την θυσία των τριών Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο που απονηώθηκε από την Φρεγάτα Ναβαρίνο εκείνη την κυριολεκτικά σκοτεινή νύχτα για να πράξουν το καθήκον προς την Πατρίδα.

Στις 04.50 της 31ης Ιανουαρίου το ελικόπτερο με τους Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό δίνει την τελευταία αναφορά σχετικά με την κατάσταση στη μικρή Ίμια, ενημερώνει και δεν ξανακούγεται. Χάνεται, αυτό και το πλήρωμά του, στα νερά του Αιγαίου, αλλά ταυτόχρονα αναδύεται στα ένδοξα σκαλοπάτια της Ιστορίας μας, ως φωτεινός φάρος θυσίας και μνήμης.

Οι Έλληνες Αξιωματικοί δεν δείλιασαν, δεν δίστασαν, δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή τους κινδύνους της αποστολής τους.

Αυτοί είναι οι ήρωες των Ιμίων. Έπραξαν το χρέος τους και έδωσαν την ίδια τους τη ζωή στο υπέρτατο ιδανικό στο οποίο ορκίστηκαν. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πατρίδας. Με τη θυσία τους, πέρασαν στο Πάνθεον της ελληνικής ιστορίας.

Σήμερα, στην Εθνική μας Αντιπροσωπεία, καλούμαστε να τιμήσουμε τους τρεις ήρωες των Ιμίων. Πράττουμε το αυτονόητο. Είναι χρέος της Πολιτείας και χρέος ψυχής για όλους μας.

Ας μην περιοριστούμε όμως σε αυτό. Ας κλείσουμε στο μυαλό μας την δική τους θυσία και ας την κάνουμε φάρο και συνείδηση ζωής που, αν απαιτηθεί, θα έχει συνέχεια. Μόνο τότε θα μπορέσουμε όλοι μας να πούμε ότι η θυσία αυτή δεν πήγε χαμένη. Μόνο τότε όλα όσα λέμε σήμερα δεν θα είναι απλή επετειακή αναφορά, αλλά συνειδητή τιμή στη χώρα μας και τους ήρωές της.

Γιατί αγαπητές και αγαπητοί συναδέλφισσες και συνάδελφοι το Αιγαίο δεν έχει γκρίζες ζώνες. Η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Με τις σκέψεις αυτές, σας καλώ να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που θυσιάστηκαν στα Ίμια στις 31 Ιανουαρίου 1996».

Διαφήμιση
Διαφήμιση