HomeΚΡΗΤΗΗ Κρήτη «κατακτά» την Αμερική με τη γαστρονομία και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της!

Η Κρήτη «κατακτά» την Αμερική με τη γαστρονομία και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της!

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας ήταν 65 χρόνια πιο μπροστά από την εποχή τους” δήλωσε στον TEAM FM 102 ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, διευθυντής λειτουργιών του ξενοδοχειακού ομίλου της Grecotel (Grecotel Operations Director)

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κρητική γαστρονομία, ως κοινωνικός και πολιτισμικός βραχίονας του παραδοσιακού τρόπου ζωής του νησιού, “κατακτά” τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής!
Τα δύο διεθνή επιστημονικά συνέδρια που διοργάνωσε η Grecotel, ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος της Ελλάδας, έδειξαν και άνοιξαν το δρόμο. Οικοδόμησαν “γέφυρες” επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με άλλες χώρες και πολιτισμούς: είτε προς την Ανατολή, είτε προς τη Δύση!

Ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, διευθυντής λειτουργιών του ξενοδοχειακού ομίλου της Grecotel (Grecotel Operations Director) βρέθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ως κεντρικός ομιλητής σε μία σειρά διαλέξεων, παρουσίασε το πρότυπο του Υγιεινού Κρητικού Τρόπου Ζωής των παππούδων μας, έχοντας λάβει επίσημη πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο Yale.

Μέσα στα χρόνια, ουκ ολίγα παραδείγματα ανθρώπων ήρθαν για να μας αποδείξουν ότι οι προηγούμενες γενιές “έβλεπαν” πιο μπροστά από την εποχή τους. Ακολουθώντας απλές πρακτικές στην καθημερινότητά τους, παρείχαν – χωρίς να το ξέρουν πολλές φορές- δωρεάν μαθήματα μακροζωίας και ευζωίας. Ανοιχτά μάτια χρειαζόταν να έχει κανείς, για να ακολουθήσει ένα διατροφικό μοντέλο που στηρίζεται και στηριζόταν σε υγιείς βάσεις, με κύριο συστατικό το ελαιόλαδο!

“Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας ήταν μπροστά… από την εποχή τους”
Ο κ. Καλαϊτζιδάκης πέρασε τον Ατλαντικό φορτωμένος με δυο βαλίτσες γεμάτες από προϊόντα της κρητικής γης, που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Ο ίδιος ανέλαβε το θεωρητικό κομμάτι της … μύησης στη φιλοσοφία της κρητικής κουζίνας.

Το πρακτικό δικαιωματικά το έφερε εις πέρας ο σεφ του ξενοδοχείου Amirandes Βαγγέλης Φρονιμάκης, εκπαιδεύοντας 75 επαγγελματίες του Yale.
Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του φημισμένου Πανεπιστημίου είχαν προσωπική εμπειρία από όλα όσα έβλεπαν και άκουγαν, αφού την περασμένη διετία πήραν μέρος στο διεθνές βιωματικό – επιστημονικό συνέδριο, στις εγκαταστάσεις της Grecotel στο Ρέθυμνο. Στο μυαλό τους “ξύπνησαν” σίγουρα σκηνές απ’ την ξενάγηση στο Άδελε και το βιολογικό κτήμα της Agreco.

“Η κρητική διατροφή περνάει πολύ σημαντικά μηνύματα” είπε στον TEAM FM 102 ο κ. Καλαϊτζιδάκης.
“Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας ήταν 65 χρόνια πιο μπροστά από την εποχή τους” αναλογίστηκε ο διευθυντής λειτουργιών του ξενοδοχειακού ομίλου της Grecotel (Grecotel Operations Director).

Οι διαλέξεις του ήταν διανθισμένες από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όπου απεικονίζονταν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την Κρήτη.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές του Yale είδαν πώς φτιάχνονται τα χορτοπιτάκια, με το άνοιγμα του φύλλου, και τα μυζηθροπιτάκια με αλεύρι χαρουπιού. Γνώρισαν επίσης τα “μυστικά” γύρω από τον ντάκο, που εξελίσσεται στην νούμερο ένα επιλογή σαλάτας παγκοσμίως!

Πρεσβευτές της Κρήτης στο εξωτερικό
Στο Yale προσφέρονται μέσα από τα επισιτιστικά του τμήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια των 30 εβδομάδων που διαρκεί η ακαδημαϊκή περίοδος, περί τα 3.100.000 γεύματα!
Σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζιδάκη, το ίδρυμα χρησιμοποιεί ετησίως 27 τόνους ελαιολάδου, οι οποίοι μεταφράζονται σε επταπλάσια ποσότητα απ’ τη μέση κατανάλωση του “πράσινου” χρυσού στην Αμερική.

Οι αυριανοί επιστήμονες, σίγουρα, θα μπορούν να επηρεάσουν τις γαστρονομικές και διατροφικές τάσεις στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ, διαφημίζοντας την Κρήτη και τα ανεκτίμητης αξίας καλούδια της!
Άλλωστε, η Κρήτη θεωρείται πλέον ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς εκπαιδευτικών ταξιδιών για Αμερικανούς φοιτητές, λόγω των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων: καιρός – κλίμα, διατροφή – γαστρονομία, φιλοξενία και επιστημονική επάρκεια των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων!
Πρεσβευτής του νησιού στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου διαπρέπει ως ακαδημαϊκός είναι ο δρ Στέφανος Κάλλης, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας, Υγείας και Ευεξίας και καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Ο επιφανής επιστήμονας συχνά αναφέρεται στη Μελέτη των Επτά Χωρών, που αποδεικνύει ότι η Μεσογειακή Διατροφή, που έχει στον πυρήνα της την Κρητική Δίαιτα, χαρίζει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής!
Στη Grecotel προετοιμάζονται από τώρα για το 3ο Διεθνές Συνέδριο του Κέντρου Αριστείας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου του 2024 στο ξενοδοχείο Amirandes στο Ηράκλειο Κρήτης! Ήδη το ενδιαφέρον συμμετοχής κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα!

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση