HomeΚΡΗΤΗΓάλλοι «πρεσβευτές» της Κρητικής γαστρονομίας στην Περιφέρεια Κρήτης

Γάλλοι «πρεσβευτές» της Κρητικής γαστρονομίας στην Περιφέρεια Κρήτης

Ενισχύουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ενδιαφέρον τους για τα κρητικά προϊόντα και την κρητική γαστρονομία ως διατροφικό πρότυπο εκφράζουν συνεχώς Γάλλοι λάτρεις της Κρήτης που επισκέπτονται το νησί μας και οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την κρητική φιλοξενία, τα αρώματα και τις νόστιμες γεύσεις της παραδοσιακής μας κουζίνας. Μια τέτοια αποστολή Γάλλων φίλων  της Κρήτης υποδέχτηκε στην Περιφέρεια Κρήτης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης- Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας, Σταύρος Τζεδάκης.

Η συνάντηση ήταν εγκάρδια όπου παράλληλα με την ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα της παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας, των κρητικών προϊόντων προσφέρθηκε κέρασμα με παραδοσιακά εδέσματα, ρακί, κρασί, πίτες, γλυκίσματα ενώ σε κάθε μέλος της αποστολής δόθηκε ως δώρο τσάντα που περιείχε λάδι, ρακί, παξιμάδια, μέλι βότανα ενημερωτικό υλικό κ.α.

Το γκρουπ των Γάλλων επισκεπτών ήταν μέλη του συλλόγου με την επωνυμία «Αθηνά» με ιδρυτή τον λάτρη της Κρήτης  φιλόλογο καθηγητή Ζαν Κλόντ Σβέντεμαν ο οποίος και ήταν αρχηγός της αποστολής.

Ο ίδιος στη συνάντηση μίλησε με θερμά λόγια και συναισθήματα για την Κρήτη και τον Περιφερειάρχη με τον οποίο γνωρίζονται από τότε που ο κ. Αρναουτάκης ήταν ευρωβουλευτής.

«Όλα τα μέλη της Γαλλικής αποστολής έμειναν εντυπωσιασμένα από την υποδοχή και φιλοξενία και πλέον είναι όλοι φίλοι και υποστηρικτές της Κρήτης, των παραδόσεων της και της καλύτερης διατροφής στον κόσμο με τα ποιοτικά κρητικά προϊόντα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σβέντεμαν, ευχαριστώντας παράλληλα  θερμά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την υποδοχή-φιλοξενία, όπως και τον συνεργάτη του κ. Τζεδάκη.

1-2

Ο Γάλλος που νιώθει κρητικός έρχεται 43 χρόνια στην Κρήτη και έχει ανοίξει γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Κρήτης- Γαλλίας

Ο Γάλλος φιλόλογος- αρχηγός της αποστολής,  όπως ο ίδιος λέει, νιώθει μισός Κρητικός και του αρέσει οι φίλοι του στην Κρήτη όπως και ο Περιφερειάρχης να τον αποκαλούν Γιάννη Σβεντεμανάκη.

«Αγαπώ πολύ την Κρήτη και προωθώ στο εξωτερικό την ιστορία της την κουλτούρα της τα προϊόντα της» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιάννης, προσθέτοντας ότι για 43 χρόνια έρχεται στην Κρήτη, εδώ έχει δικό του σπίτι και τα καλοκαίρια φιλοξενεί δεκάδες Γάλλους συμπατριώτες του που στη συνέχεια φεύγουν ως φίλοι του νησιού μας και των παραδόσεων του. Ο κ. Σβέντεμαν επίσης έχει ανοίξει » γέφυρα» φιλίας και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Κρήτης και Γαλλίας, ιδρύοντας τον δυναμικό σύλλογο «Αλσατία Κρήτη» που αριθμεί 1670 μέλη και έχει αδελφοποιηθεί με το χωριό Καβούσι Ιεράπετρας. Έτσι πέρα από τις εκδηλώσεις Πολιτισμού και  περιηγήσεων, κάθε χρόνο από το Καβούσι ταξιδεύει για την Γαλλία μία μεγάλη νταλίκα γεμάτη με τρόφιμα-Κρητικά προϊόντα για την Αλσατία, τα οποία και προορίζονται σε καλές τιμές για τα μέλη του Γαλλικού συλλόγου.

Ο κ. Σβεντεμαν  που είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του συλλόγου «Αλσατία Κρήτη», ανέφερε ότι, με βάση αυτή  την μόνιμη συνεργασία χρόνων θα μπορούν να συμμετάσχουν πλέον σε αυτή και τα μέλη του συλλόγου «Αθηνά» ώστε να προμηθεύονται και εκείνα Κρητικά προϊόντα στην Γαλλία. Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τζεδάκης, συνεχάρησαν τον κ. Σβέντεμαν και τα μέλη του συλλόγου «Αθηνά» για  την αγάπη τους στην Κρήτη και το ενδιαφέρον τους στην Κρητική γαστρονομία στην ανάπτυξη και ενίσχυση των συνεργασιών.

«Ως Περιφέρεια είχαμε μία πολύ σημαντική επίσκεψη από το Γαλλικό σύλλογο  η οποία στέφθηκε με επιτυχία και πλέον τα μέλη του συλλόγου που μας επισκέφτηκαν είναι πρεσβευτές της κρητικής διατροφής στο εξωτερικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τζεδάκης. Παράλληλα πρόσθεσε, πως «τα μέλη της αποστολής  βίωσαν με πραγματικό ενδιαφέρον την ενημέρωση μας για την παραδοσιακή κρητική γαστρονομία τα ποιοτικά προϊόντα μας ενώ παράλληλα με χαρά γεύτηκαν ατόφιες κρητικές γεύσεις αλλά και την παραδοσιακή ρακή και το κρασί. Είναι πολύ σημαντικό να πολλαπλασιάζονται συνεχώς υποστηρικτές της Κρητικής γαστρονομίας, των ποιοτικών μας προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Ο Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη θερμά τα μέλη του συλλόγου «Αθηνά», ενώ χαρακτήρισε ευτύχημα για την Κρήτη που ο κ. Σβέντεμαν, ένας Γάλλος που νιώθει Κρητικός να  ηγείται τέτοιων πρωτοβουλιών και δράσεων. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του παρισταμένου δημοσιογράφου Ηρακλή Γαλανάκη ο οποίος υπηρέτησε για χρόνια στη Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία, και που συνεχίζει την φιλία και συνεργασία του με τον κ. Σβέντεμαν.

Επίσης  έγινε γνωστό, ότι. στην πολυσήμαντη προσωπικότητα του  κ. Σβέντεμαν  καταγράφεται, πώς, συμμετέχει στην Κρήτη σε κάθε πρωτοβουλία και δράση για την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού, στην προστασία, αναβάθμιση  του περιβάλλοντος, στην ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων, στην αναβάθμιση της υγεία με την ενίσχυση μέσω του Γαλλικού συλλόγου των κέντρων υγείας σε ιατρικό εξοπλισμό, ενώ για την μέχρι σήμερα προσφορά του έχει τα προηγούμενα χρόνια τιμηθεί  από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση