HomeHL-9Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς: Ετοιμάζεται ο γαστρονομικός χάρτης της Μεσαράς

Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς: Ετοιμάζεται ο γαστρονομικός χάρτης της Μεσαράς

Ζητείται η συμμετοχή των κατοίκων για τη συλλογή παραδοσιακών συνταγών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς συνεργάζεται με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και με το Εθνικό Κυπριακό Μουσείο Τροφίμων και Διατροφής.

Στο πλαίσιο ανάδειξης του γαστρονομικού  πολιτισμού του τόπου μας το Δίκτυο  προσπαθεί, από το 2009 να υλοποιούνται  δράσεις  Γευσιγνωσίας κατ’έτος και σε διαφορετικό οικισμό .

Στόχος της γευσιγνωσίας είναι να μυήσουμε τον εγχώριο  και ξένο επισκέπτη από την Ελλάδα και το Εξωτερικό στις γεύσεις της Μεσσαράς, διαφημίζοντας ταυτόχρονα τα προϊόντα της και συμβάλλοντας  στην δημιουργία γαστρονομικού τουριστικού χάρτη της Μεσσαράς .Ταυτόχρονα προβάλλεται η ικανότατα της τοπικής νοικοκυράς ,της υπαίθρου ,των χωριών, αναδεικνύοντας το ταλέντο της στις παραδοσιακές γεύσεις.

Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων παραδοσιακών συνταγών από κάθε χωρίο της Μεσσαράς  σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, την καθηγήτρια Αντωνία Ματάλα, και το Εθνικό Κυπριακό Μουσείο Τροφίμων και Διατροφής θα συνέβαλε στην επιστήμη της γαστρονομίας παράλληλα με την  δημιουργία  ψηφιακού γαστρονομικού χάρτη της Μεσσαράς  διαφημίζοντας ταυτόχρονα την γαστρονομία της περιοχή μας και τα προϊόντα της μέσω μιας  επιστημονικής  ιστοσελίδας.

Όποιος σύλλογος ή άτομο  επιθυμεί να βοηθήσει,μπορεί να στείλει στο email του Δικτύου  Συλλόγων Μεσσαράς  (email: [email protected]) και στο Σπυριδάκη Μιχάλης , επιστημονικό συνεργάτη και Πρόεδρο του Συλλόγου Δικτύου Μεσσαράς στα κάτωθι: (email: [email protected] και κινητό  τηλέφωνο επικοινωνίας 6932311115).

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ  ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ

Κυρίως από χωριά, αλλά και από κωμοπόλεις , και να συνδέονται με περίσταση του κύκλου του χρόνου ή της ζωής και είναι χαρακτηριστικές της γαστρονομικής ταυτότητα των .

Πώς βρίσκω πληροφορητές;

α. Από φίλους, συγγενείς, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν πρόσβαση σε χωριά. Δάσκαλοι και καθηγητές μεγάλης ηλικίας, ιδιαίτερα αυτοί που υπηρέτησαν σε χωριά είναι δυνητικά εξαιρετικοί πληροφορητές. β.Μέσω παλαιών Κοινοτικών Συμβουλίων και πρόεδρων, γραμματικών,  παλαιών καφετζήδων, Τοπικών συλλόγων, Συλλόγων Γυναικών, , Εκκλησίας/Ιερέα κοινότητας κλπ γ. Σε Γηροκομεία, Καφενεία,  Παραδοσιακές ταβέρνες, Προσφυγικούς συνοικισμούς

Προτιμώνται άτομα άνω των  70 , αλλά δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε άτομα  άνω των 90 ετών. Στόχος να καταγραφούν οι τροφές που καταναλώνονταν πριν το 1960 (περί το 1900).

Η καρτέλα πρέπει να συμπληρώνεται ηλεκτρονικά για κάθε συνταγή, (η οποία θα σας στείλουμε). Για αυτό  τον σκοπό, θα πρέπει να παίρνετε σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, για τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν. (θα σας δοθεί)

Ονοματεπώνυμο καταγραφέα/ερευνητή:……..

Στοιχεία επικοινωνίας καταγραφέα/ερευνητή (τηλ, εμαιλ):…….

Πριν προχωρήσετε στη καταγραφή, θα πρέπει να μας αποστέλνετε τα ονόματα των συνταγών, που προτίθεστε να καταγράψετε, για να επιβεβαιώσουμε , ότι όντως   ενδιαφέρουν.

Δεν επιδιώκεται/επιτρέπεται καταγραφή συνταγών από βιβλία. Ήδη έχουν αποδελτιωθεί πληροφορίες και συνταγές από γραπτές πηγές . Εξάλλου ο σκοπός της παρούσας προσπάθειας είναι η καταγραφή των πληροφοριών μέσα από πρωτογενείς πηγές, η διάσωση των προφορικών μαρτυριών, η εξέταση του πλαισίου (εορταστικές περιστάσεις, σταθμοί στον κύκλο της ζωής, περίοδοι στον κύκλο του χρόνου κλπ) παρασκευής & κατανάλωσης κάθε συνταγής  και η κατάρτιση ενός αρχείου προφορικής παράδοσης, το οποίο μελλοντικά, θα είναι προσβάσιμο από ενδιαφερόμενους ερευνητές.

Ακλουθούν και διάφορες ερωτήσεις μετά την αφήγηση και καταγραφή (φωτογραφίες βίντεο ) της συνταγής οπως.

         Από πού την έμαθες;

         Μήπως έκανες κάποιες αλλαγές- τροποποιήσεις στην συνταγή; (υλικά, αναλογία υλικών, μέθοδος (τρόπος) παρασκευής, τρόπος φύλαξης, τρόπος ή μέσα ψησίματος)  Ποιες; Γιατί;

         Είναι τοπική συνταγή;

         Πόσο συχνά την φτιάχνεις τώρα ;

         Πόσο συχνά την έφτιαχνες προηγουμένως; [ Να προσδιοριστεί σε ποια περίοδο της ζωής της την έφτιαχνε με διαφορετική συχνότητα και γιατί άλλαξε η συχνότητα]

         Ποιο είναι το ακριβές όνομα της συνταγής; Πώς  την λέγατε;

         Ειδικά για τα λίπη & έλαια, να διασαφηνίζεται ποιο είδος λίπους/ελαίου χρησιμοποιείτο και αν άλλαξαν κάτι στην πορεία (π.χ. ελαιόλαδο, φιστικέλαιο, σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο, σημαμόλαδο, τρεμιθέλαιο, σχοινέλαιο, μίλλα χοίρου, μίλλα (βάκλα) αρνιού, φυτικό βούτυρο, μαργαρίνη.

         Κλπ

Η ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Η γευσιγνωσία του Δικτύου θα πραγματοποιηθεί το τέλος Απριλίου του 2024 στο χωρίο Απεσωκάρι,.

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση